Newsflash
Diverse

De la profilaxie la implantologie

de Dr. Cristian TEODORESCU - nov. 16 2015
De la profilaxie la implantologie

Congresul internațional al Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice (UNAS), organizat în perioada 7–10 octombrie, a reunit un număr important de personalități din țară și străinătate (Elveția, Germania, Italia, Israel, Republica Moldova), care au susținut conferințe din toate ramurile stomatologice. Au fost, de asemenea, abordate și teme de interferență cu alte domenii medicale, precum ORL sau medicina internă.

 

 
 
 
     Congresul, ajuns la ediția a nouăsprezecea, a prilejuit și desfășurarea conferințelor naționale ale societăților de parodontologie, protetică dentară și maxilo-facială și a celei de stomatologie pediatrică. Conferința Societății de Parodontologie din România a fost dedicată atitudinii conceptuale și practice în monitorizarea și tratarea afecțiunilor parodonțiului marginal. Au fost abordate teme precum terapia parodontală non-chirurgicală și diagnosticul de certitudine în tratamentul gingivitei cronice și gingivo-stomatitei.
     Conferința Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică a dezbătut orientările actuale în prevenirea cariei dentare, pornind de la noile cunoștințe furnizate de științele fundamentale și beneficiile oferite de noile biomateriale. De asemenea, s-au prezentat atitudinile terapeutice, în context preventiv-profilactic, ale afecțiunilor stomatologice la copiii cu unele afecțiuni grave precum leucemia sau epidermoliza buloasă.

 

Mai întâi prevenția

 

     Prof. dr. Rodica Luca, președinta UNAS, a analizat subiectul componentei preventiv-profilactice a tratamentelor stomatologice, tema principală a congresului, arătând că activitatea stomatologică se desfășoară între două extreme: a preveni apariția bolii și a preveni complicarea acesteia, odată constituită. În lista de priorități a medicilor dentiști, prevenția ocupă un loc bine stabilit, cu toate că încă nu există programe punctuale în acest sens: „Pentru a avea o populație adultă sănătoasă din punct de vedere dentar, aceste acțiuni de profilaxie trebuie începute de la vârste tinere, grădiniță și școală“, precizează prof. Luca.
Prof. dr. Rodica Luca
 
     În activitatea pedodontică, obiectivele principale sunt conștientizarea factorilor responsabili și educarea părinților privind prevenția primară și secundară. Prevenția primară se adresează unei cavități orale sănătoase și constă în metode care elimină eficient riscul apariției afecțiunilor dentare, la un pacient indemn din acest punct de vedere. Prevenția secundară presupune surprinderea leziunilor carioase într-un stadiu incipient și împiedicarea evoluției și complicării acestora.
     Prof. Luca subliniază că, în țara noastră, distribuția asistenței stomatologice este inegală, zonele rurale fiind cele mai vitregite, iar asta face ca tocmai principalele grupe de populație care ar trebui să beneficieze de măsurile profilactice (preșcolarii, școlarii, adolescenții) să fie neglijate. Dintre metodele profilactice primare, ea amintește importanța sigilării șanțurilor și fosetelor ocluzale la copii, cât mai devreme după erupția dinților permanenți, aceasta făcând parte din cele patru metode de prevenire a cariilor dentare, alături de fluorizarea generală și locală, igiena alimentației și igiena buco-dentară.

 

Soluții protetice moderne

 

     Prof. dr. Domenico Baldi (Italia) a susținut o conferință privind chirurgia minim invazivă a implanturilor dentare, stabilind încă de la început importanța cunoașterii tehnicilor clasice de elevare a mucoasei sinusale, de expansiune a crestei osoase și de adiție osoasă. Având ca obiectiv protezarea imediată a unei arcade întregi pe doar patru implanturi, prof. Baldi subliniază cele două momente ale stabilității implanturilor: cea primară sau mecanică, imediat postimplantare, și cea biologică sau finală.
     Când condițiile anatomice nu permit inserarea unor implanturi standard, augmentarea osoasă aduce cu sine o serie de dezavantaje, printre care necesitatea unei intervenții suplimentare de prelevare a blocului osos, invazivitatea metodei pentru pacient și frecvența resorbției osoase. Nu sunt de neglijat nici factorul financiar, dar mai ales perioada lungă de timp necesară vindecării. În această situație, profesorul italian recomandă utilizarea implanturilor cu diametru redus, cu rezultate bune nu doar din punctul de vedere al intervenției chirurgicale, ci și al opțiunilor de reabilitare protetică. Acestea asigură o bună stabilitate datorată designului, se pot igieniza eficient, iar metoda de inserare reduce semnificativ riscul de afectare a osului maxilar. Cu o rezistență mare antistres, aceste implanturi sunt indicate mai ales atunci când oferta osoasă este deficitară.
     Creșterea progresivă a numărului persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, precum și a edentaților total a determinat necesitatea stabilirii unor noi metode de protezare mobilă care să asigure un impact pozitiv prin echilibru și aspect fizionomic.
     Supraprotezarea pe implanturi de dimensiuni reduse a fost subiectul unei conferințe susținute de prof. dr. Elena Preoteasa. Implanturile de mici dimensiuni sunt de tip șurub autofiletant și au un diametru mai mic de 3,5 mm. Sunt clasificate în miniimplanturi (1,8–2,5 mm), implanturi hibrid (2,7–2,9 mm) și implanturi narrow (3–3,5 mm). Fiind alcătuite din una sau două componente, aceste implanturi prezintă sisteme de ancorare de tip capsă, locator sau magneți. Procedura chirurgicală de inserare este minim invazivă, prin tehnici transmucozale sau cu lambou, iar încărcarea protetică poate fi imediată. Supraprotezarea pe implanturi reprezintă o alternativă accesibilă pacienților, ea permițând utilizarea mai multor tipuri de implanturi, în funcție de particularitățile anatomice și funcționale, cu rezultate vizibile imediat și de lungă durată.
     Prof. dr. Lucien Reclaru (Elveția) a prezentat cele mai noi perspective în construcția elementelor protetice dentare prin tehnologia de imprimare tridimensională. Tehnica CAD/CAM permite frezarea unui bloc de ceramică, compozit sau aliaj metalic pentru realizarea unui element protetic dentar. Aceasta presupune efectuarea unei amprente digitale a bontului dentar, iar informația, prelucrată de un software, este transmisă mai departe la frezare. Prof. Reclaru precizează că există două metode de realizare: din metal sau ceramică masivă ori din pulberi metalice sau ceramice. Dintre materiile prime folosite, acesta a enumerat aliajele de Ni-Cr, Co-Cr, oțel inoxidabil sau rășină ceramică. Metodele utilizate sunt sinterizarea selectivă cu laser (SLS), sinterizarea directă a metalului cu laser (DMLS), topirea selectivă cu laser (SLM) și topirea cu fascicul de electroni (EBM).
     Pe parcursul celor patru zile de congres, cei prezenți au participat și la o serie de comunicări orale, sesiuni de postere, mese rotunde și cursuri hands-on, toate acestea stând sub semnul schimbului de opinii și experiență între medicii dentiști.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe