Newsflash
Diverse

Declinul cognitiv și rețelele de sprijin

de Monica GEORGESCU - mar. 24 2017
Declinul cognitiv și rețelele de sprijin

    Societatea Română Alzheimer a organizat în perioada 22–25 februarie, la București, a șaptea ediție a Conferinței Naționale Alzheimer cu participare internațională – Actualități în domeniul demențelor. Temele abordate s-au referit în principal la: diagnosticul la momentul oportun al demenței, factorii de risc și strategiile de prevenție a demenței Alzheimer, markerii biologici și tulburările comportamentale, neuroimagistica în demență sau nevoile pacienților cu demență. Au fost sesiuni științifice adresate personalului medical, dar au fost organizate și o serie de prelegeri și workshopuri pentru publicul larg și familiile celor afectați de tulburări cognitive. Conferința a fost precedată de două cursuri, unul de neuropsihologie cu tema „Rezerva cognitivă în patologia neurodegenerativă” și altul de neuroimagistică.

 

Nimic despre noi fără noi

 

     Demența este o boală care nu ar trebui asociată neapărat cu vârsta înaintată, ea putând fi diagnosticată în diferite forme încă de la vârste foarte fragede. Helga Rohra (München, Germania), diagnosticată cu demență cu corpi Lewy a vorbit despre conul de umbră și rușinea în care se află pacientul diagnosticat cu o formă de demență, insistând pe ideea ieșirii lui din această stare, argumentând că nu se poate face nimic pentru a preveni acest diagnostic sau evoluția degenerării cognitive. Helga Rohra a fost invitată din partea Alianței internaționale pentru demență și „Alzheimer Europe”. Totodată, aceasta a pledat pentru individualizarea pacienților și a deficiențelor acestora, dincolo de stadializarea lor, argumentând că demența evoluează diferit la fiecare pacient, cu un declin cognitiv mai mare din anumite perspective și mai slab din altele. De asemenea, este foarte important bagajul de cunoștințe și aptitudini pe care fiecare persoană îl are înainte de diagnostic – acesta poate influența stadializarea. De aceea, abordarea individualizată a pacienților este foarte importantă. Medicii ar trebui să pună întrebări precum: „Ce s-a schimbat în ultimele luni?” și „Unde simțiți că aveți deficiențe mai mari?”. Iar ideea de deficiență cog­nitivă ar trebui de asemenea adaptată: Dacă o persoană diagnosticată cu demență vorbește în continuare fluent în trei limbi diferite, un medic ar putea considera că declinul cognitiv al acesteia este slab. Ceea ce medicul poate nu știe este că acea persoană a cunoscut anterior șase sau șapte limbi străine, majoritatea fiind acum uitate.
    Depresia asociată demenței este un pericol real atât pentru pacient, cât și pentru însoțitor, adaugă Helga Rohra. Ea spune că depresia asociată demenței este un pericol real, atât pentru pacient, cât și pentru însoțitor. Ambii trebuie educați să accepte diagnosticul și să învețe cum să trăiască mai bine după acest moment. În plus, însoțitorul ar trebui educat pentru a nu proiecta asupra celui bolnav frică, ci curaj, optimism și, mai ales, ideea că viața are în continuare sens. O întrebare recurentă a fiecărui pacient cu demență ar fi: „Care este sensul meu în viață după acest diagnostic?”.
   Un alt aspect important pentru fiecare pacient este includerea acestuia în discuțiile referitoare la boala sa. „Nimic despre noi fără noi” este motto-ul asociațiilor de pacienți din întreaga lume. Helga Rohra reclamă faptul că, pe plan internațional, medicul vorbește prea puțin cu pacientul și mai mult cu însoțitorul acestuia. De asemenea, fiecare discuție ar trebui să includă și aspectele pozitive, nu doar premisele negative. Aspectul psihologic, speranța, este la fel de importantă ca medicația și poate face mult bine în cazul unui pacient ale cărui perspective sunt sumbre. E greu să te concentrezi pe pozitiv într-un diagnostic de demență, dar poate tocmai de aceea, este foarte necesar, conchide vorbitoarea.
    La nivel mondial, 47 de milioane de oameni trăiesc cu demență. Există aproximativ o sută de forme diferite de demență, însă cea mai frecventă este demența de tip Alzheimer. Aceasta debutează prin leziuni neuropatologice care nu se traduc clinic prin semne mulți ani, poate chiar zeci de ani. Din acest motiv, demența este o boală dificil de diagnosticat într-un stadiu precoce, explică prof. dr. Mirela Manea (București). În laboratoare, se poate observa o scădere a concentrației apolipoproteinei în lichidul cefalorahidian cu până la 25 de ani înainte de observarea primelor semne clinice ale bolii. Depunerea de apolipoproteină în creier începe cu aproximativ 15 ani înainte de instalarea simptomatologiei. Tot de atunci, se poate observa o creștere a concentrației proteinei Tau în lichidul cefalorahidian, în timp ce volumul hipocampal începe să scadă cu zece ani înainte de instalarea simptomelor declinului cognitiv.

 

Depresia și uitarea


    Depresia poate fi un factor predictiv pentru demență, însă nici în acest caz obținerea unui diagnostic precoce nu este facilitată, deoarece la populația vârstnică depresia trece adesea neluată în seamă. Prof. dr. Mirela Manea consideră că „intrarea în demență prin depresie este de prost augur”. Pacienții cu depresie au tulburări cognitive asociate, iar în cazul lor evoluția depreciativă se precipită. Cele două afecțiuni au o etiologie comună, caracterizată prin prezența plăcilor de amiloid și a statusului proinflamator. Mai mult, pacienții diagnosticați cu depresie în prima parte a vieții au un risc de două ori mai mare de a dezvolta ulterior demență.
   Între 20 și 30% din pacienții cu Alzheimer au și depresie, în cazul celor în vârstă complianța la tratamentul antidepresiv putând fi problematică. Medicamentele din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), dar și inhibitorii de recaptare a serotoninei și norepinefrinei (SNRI) sunt de obicei tratamentul de primă intenție în cazul depresiei moderate și severe la pacienții cu demență. Referindu-se la medicația din clasa SNRI (duloxetină, venlafaxină, minalcipran), prof. dr. Mirela Manea argumentează că dezechilibrul în deficitul serotoninei sau al noradrenalinei se poate asocia cu declinul cognitiv. În condițiile acestea, se impune o medicație care să poată acționa pe cei doi neurotransmițători, inhibând recaptarea serotoninei și a noradrenalinei în fanta sinaptica pe de o parte și inhibând recaptarea dopaminei din cortexul prefrontal pe de altă parte, cu efecte benefice asupra cogniției. Această ameliorare cognitivă este un beneficiu adițional al tratamentului cu SNRI.

 

Fragilitate fizică și psihică

 

    Sindromul de fragilitate și declinul cognitiv la vârstnici a fost relativ recent descris și se referă la componenta fizică a declinului unei persoane. Potrivit conf. dr. Gabriel Prada, ideea de sindrom de fragilitate a pornit de la sarcopenie – definită drept pierderea masei țesutului muscular scheletic, însoțită de scăderea forței musculare și a performanței fizice – și observată în special la persoanele în vârstă, dar nu numai. S-a constatat că persoanele care sunt incluse în categoria de fragilitate sunt vulnerabile la o serie de factori de risc – boli infecțioase, leziuni, temperaturile extreme. De asemenea, persoanele vârstnice cu sindrom de fragilitate sunt mai predispuse la: însănătoșire lentă după o afecțiune, dezvoltarea unui grad de afectare funcțională mai important și să devină mai repede și mai frecvent dependenți comparativ cu alte persoane. De asemenea, ei riscă spitalizări mai frecvente, chiar și la afecțiuni ușoare.
   Fragilitatea poate fi primară, ca rezultat al procesului normal de îmbătrânire, sau secundară, asociată cu stadiile finale ale unor patologii cronice. Tabloul clinic se caracterizează prin pierdere ponderală nedorită, senzație de slăbiciune, fatigabilitate și o scădere semnificativă a activității fizice.
   Sindromul de fragilitate are o etiologie comună cu boala Alzheimer, declinul funcțional fiind legat de cel cognitiv într-o relație bidirecțională. S-a observat că prezența sindromului de fragilitate la vârstnici este factor predictiv pentru declinul cognitiv și demență. O serie de studii arată o asociere între parametri fizici care indică sarcopenia și afectarea cognitivă. Un concept relativ recent, care reunește sindromul de fragilitate și declinul cognitiv este așa-numita „fragilitate cognitivă”, explică Gabriel Prada. Subiecții care prezintă simptome de fragilitate cognitivă pot beneficia de intervenții terapeutice în domenii multiple: stimulare cognitivă, activitate fizică, suport nutrițional adecvat și, desigur, suport emoțional.

 

Plante care curăță creierul

 

    O prezentare controversată, dar deosebit de interesantă, a fost cea susținută deprof. dr. Jens Pahnke, șeful departamentului de neuropatologie din cadrul Spitalului universitar din Oslo (Norvegia) și președintele societății scandinave de neuropatologie. Acesta propune o serie de tratamente pe bază de plante pentru îmbunătățirea cogniției în boala Alzheimer. Declanșarea procesului de neurodegenerare din boala Alzheimer presupune acumularea în creier a unor proteine patologice (amiloid-beta) într-o proporție critică. În cazul unei funcționări corecte a creierului, capilarele curăță acești produșii metabolici prin intermediul transportatorilor ABC, localizați la suprafața celulelor endoteliale din parenchimul cerebral. Se pornește de la ipoteza că, în cazul bolii Alzheimer, numărul transportatorilor ABC se reduce, cauzând acumularea proteinelor patologice. În acest caz, activarea transportatorilor ABC ar putea încetini progresia procesului de neurodegenerare.
   În urma cercetărilor sale, profesorul Pahnke afirmă că a descoperit câteva plante care funcționează ca activatori naturali ai transportatorilor ABC. Una din acestea este sunătoarea (Hypericum perforatum), folosită până în acest moment ca tratament natural al depresiei. Extractul etanolic de sunătoare standardizat la 80% s-a dovedit a fi cel mai eficient în studiile clinice și de laborator. Sideris scardica, o plantă folosită ca ceai în zona Greciei muntoase, a fost de asemenea identificată în studii ca activator natural a transportatorilor ABC.

 

Imunoterapia în Alzheimer

 

   Riscul mediu de a face Alzheimer în acest moment este de 12%, dar această cifră va crește pe fondul îmbătrânirii populației. Cei mai mulți pacienți cu Alzheimer au și leziuni vasculare. Un progres semnificativ în prevenția bolii Alzheimer constă în identificarea la timp a factorilor de risc vascular și tratarea lor, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu la începutul expunerii sale, care a avut ca temă imunoterapia în boala Alzheimer. Demența are o componentă multifactorială: vârsta reprezintă riscul principal – atât pentru neurodegenerare, cât și pentru boala vasculară –, dar există și o componentă genetică a bolii, iar aceasta este influențată și de existența unor comorbidități asociate, precum diabet, hipertensiune, dislipidemii. O altă componentă este acțiunea de apărare endogenă a creierului (endogenous defence brain activity), încă nefiind pe deplin înțeleasă. Un alt factor important este perioada lungă de timp de când începe să se producă patologia – marcată de apariția agregatelor proteice anormale în creier – până la faza clinică a bolii. Între cele două momente se pot scurge câteva decade. Unele din primele modificări sunt cele legate de semnalizarea neuronală, mai apoi apare pierderea sinaptică și ulterior pierderea neuronală.
   În ultimii ani, intervențiile de imunoterapie în Alzheimer au luat amploare. Acestea presupun fie vaccinare activă cu fragmente de betaamiloid, fie așa-zisa imunizare pasivă, cu anticorpi monoclonali (solanezumab, aducanumab). Profesorul Bogdan Popescu a prezentat un rezumat al încercărilor și progreselor efectuate în domeniul terapiilor biologice în boala Alzheimer din ultimii ani. Există numeroase promisiuni și modele experimentale în acest domeniu, dar majoritatea terapiilor biologice testate în ultimii ani mizează pe un diagnostic precoce, într-un stadiu incipient al bolii.

 

Tehnologia sare în ajutor

 

   Soluțiile tehnologice inteligente pot avea beneficii semnificative în monitorizarea, controlul, susținerea și tratamentul persoanelor care suferă de demență. Prof. dr. Luiza Spirude la Fundația „Ana Aslan”a vorbit despre tehnologii inovative și modul în care acestea pot încetini declinul cognitiv. Soluțiile propuse de aceasta vin să contracareze tendința generală spre izolare a persoanelor în vârstă, spre instituționalizarea și abandonul acestora.
   Studiile efectuate în ultimi ani au indicat că 54% din cei cuprinși în grupa de vârstă 45–55 de ani folosesc computerul; în grupa de vârstă 55–64 de ani, numărul celor care folosesc computerul frecvent este de 40%, iar cifra scade la doar 17% în rândul celor peste 65 de ani. Se preconizează însă că aceste cifre se vor schimba dramatic în următorii ani. Anticipând această tendință, cercetătorii de la Fundația „Ana Aslan” au dezvoltat o serie de aplicații și platforme online interactive menite să încetinească declinul cognitiv și să îmbunătățească calitatea vieții vârstnicilor care doresc să se mențină activi.
   Unul din proiectele aflate în lucru, care urmează să fie implementat în București, este platforma online „Carer support”, dedicată formării profesionale a îngrijitorilor informali care se ocupă de pacienții cu boli neurodegenerative. Ea facilitează dialogul și interacțiunea dintre aceștia, ocupându-se în același timp de formarea profesională și suportul psihologic al acestora. „My mate” și „Time & skill bank” sunt două proiecte de voluntariat pentru persoanele în vârstă. Primul este o platformă colaborativă bazată pe gamificare, aceasta conectând centre de îngrijire formală cu îngrijitori voluntari seniori care doresc să-și folosească timpul în ajutorul unei persoane vârstnice cu probleme medicale. Al doilea, este o bancă de timp în care seniorii se pot înscrie, alegând ca timpul și expertiza lor să fie folosite într-un mod util. Ei pot alege, de exemplu, să fie ghizi turistici în orașul lor, să aibă grijă de copii sau animale pentru câteva ore pe zi, sau să ofere consultanță în aria lor de expertiză. Acest proiect, care funcționează în prezent în Elveția, este menit să încetinească declinul cognitiv al persoanelor în vârstă și să le încurajeze să ducă un stil de viață activ.

 

România în DANDEC

 

   În cadrul ediției din acest an a conferinței a avut loc și o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai mediului academic, de afaceri, ai organizațiilor non-profit din domeniul medical și reprezentanți ai organizațiilor pacienților. Cu această ocazie s-au trasat directivele de participare a României la proiectul transdanubian DANDEC (Danubian Network for Dementia Education and Care). Evenimentul a fost prezidat și moderat de prof. dr. Cătălina Tudose, președinta Societății Române Alzheimer și a conferinței, și de prof. dr. Alexander Kurzdin Germania, directorul proiectului.
   Programul transdanubian DANDEC urmărește crearea de rețele de sprijin, de informare și de îngrijire pentru pacienții cu Alzheimer și familiile lor. România este una din cele nouă țări participante, alături de Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Slovenia, Slovacia și Bosnia și Herțegovina. Prof. dr. Alexander Kurz a declarat că proiectul urmărește atingerea a trei scopuri principale: informarea și influențarea factorilor de decizie și a autorităților locale cu privire la demență, îmbunătățirea standardelor de îngrijire în această boală și a calității vieții pacienților. Obiectivele secundare menționate în cadrul evenimentului țin de: educarea profesioniștilor care se ocupă de pacienții cu demență; facilitarea cooperării între actorii implicați printr-un program educațional dezvoltat la nivel european; stimularea activității antreprenoriale prin încurajarea afacerilor care se ocupă de îngrijirea pacienților cu Alzheimer. Organizarea proiectului include șapte pachete de sarcini, fiecărei țări participante urmând să i se acorde responsabilitatea asupra unui pachet de sarcini. Alexander Kurz a propus România ca lider al segmentului de comunicare al proiectului DANDEC.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe