Newsflash
Diverse

Demenţa, o prioritate de sănătate publică

de Dr. Mihaela STAICU - apr. 3 2014
Demenţa, o prioritate de sănătate publică
   La a IV-a ediţie a Conferinţei naţionale Alzheimer, desfăşurată recent, Societatea Română Alzheimer (SRA) a propus strategia şi planul naţional de acţiuni pe perioada 2014–2020, în condiţiile în care în politica de sănătate publică din România, demenţa nu este declarată o prioritate. Daciana Sârbu, eurodeputata, membră în Comisia de Sănătate publică a Parlamentului European, a transmis în mesajul său faptul că „în plenara de la Strasbourg, s-a votat noul Program de sănătate al Uniunii Europene pentru perioada 2014–2020, care a fost convenit cu Consiliul UE şi care conţine prevederi speciale privind alocarea de fonduri pentru cercetare şi alte activităţi legate de tulburările neurodegenerative. Comisia Europeană trebuie să vină ulterior cu o propunere de alocare financiară care să demonstreze că ia în serios amploarea fenomenului şi că înţelege evoluţia şi prognozele privind creşterea acestuia“.
   În România, din aproximativ 270.000 de persoane suferinde, doar 35.000 sunt diagnosticate. Deşi există un interes tot mai mare din partea medicilor specialişti pentru diagnosticarea timpurie a demenţei, modul de organizare al sistemului medical nu favorizează un asemenea demers. Pe de altă parte, personalul din sectorul serviciilor, din instituţiile publice şi private este redus şi nepregătit pentru a se confrunta cu nevoile specifice ale unei asemenea categorii de pacienţi, gradul de acoperire al cererilor ridicându-se la cel mult 10% în prezent. Acţiunile viitoare ale Societăţii Române Alzheimer, punctate de prof. dr. Cătălina Tudose, preşedinta SRA, se referă la: adoptarea unor documente oficiale privind legislaţia specifică domeniului; cadrul instituţional pentru prestarea de servicii medicale şi de îngrijire; sistemele de sprijin social pentru familia/îngrijitorii persoanelor cu demenţă; susţinerea financiară individualizată în alocarea bugetară la nivel naţional şi/sau local; stimularea cercetării clinice şi a celei fundamentale în domeniu.
    Vocea pacienţilor a fost reprezentată de Helga Rohra, care s-a născut în România, vorbeşte cinci limbi şi de şapte ani a fost diagnosticată cu demenţă cu corpi Lewy. Ea activează în boardul Alzheimer Europe şi în Grupul de lucru european al persoanelor cu demenţă şi a subliniat că aceste persoane încă au abilităţi, iar acest lucru trebuie promovat. „Le spun doctorilor, personalului de specialitate să vorbească cu noi, să ne implice în deciziile despre noi programe pentru demenţă. Noi ştim cel mai bine de ce avem nevoie, care este povara de zi cu zi pentru familia noastră; solicităm să fim trataţi ca şi până înainte de diagnostic. Fiţi răbdători cu noi, acceptaţi-ne aşa cum suntem. Ajutaţi-ne să construim o societate prietenoasă (dementia friendly), luptaţi pentru drepturile persoanelor cu demenţă şi ale familiilor acestora, luaţi atitudine!“, a adăugat vorbitoarea.
   Maria Moglan, psiholog şi vicepreşedinte al SRA, a subliniat că în România, pe parcursul ultimelor două decenii, Societatea Română Alzheimer a fost preocupată de iniţierea unui dialog între pacienţi şi factorii de decizie pentru stabilirea celor mai bune modalităţi de abordare a problematicii demenţei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe