Newsflash
Diverse

Demonstraţii operatorii în urologia pediatrică

de Prof. dr. Sebastian IONESCU - iun. 26 2015
Demonstraţii operatorii în urologia pediatrică
    În urma deciziei comitetului executiv al Societăţii europene de urologie pediatrică (ESPU), cursul anual ESPU a fost organizat la Bucureşti, în perioada 6–8 mai 2015. Este prima dată când acest program educaţional se desfăşoară în ţara noastră, iar prezenţa a 20 de lectori, personalităţi internaţionale, confirmă prestigiul de care se bucură chirurgia pediatrică din România. Iniţiativa organizării în România a acestui curs a aparţinut Clinicii de chirurgie pediatrică din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, concretizând astfel preocuparea constantă de promovare a principiilor terapeutice actuale în rândul cadrelor didactice şi al medicilor, în general. Ne-am bucurat, în demersul nostru, de susţinerea rectorului universităţii, acad. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, totodată un promotor al dezvoltării urologiei pediatrice şi în ţara noastră.
    Urologia pediatrică reprezintă o supraspecialitate dezvoltată în Europa şi SUA de peste 25 de ani, iar experienţa grupului de medici interesaţi în tratamentul multimodal al afecţiunilor urologice ale copilului este semnificativă, având ca rezultat realizarea unor ghiduri terapeutice care au fost discutate cu ocazia întâlnirii de la Bucureşti.
    Având în vedere patologia complexă a aparatului renal cu care se confruntă medicii de familie, pediatrii, neonatologii, nefrologii, psihologii, neurologii, urologii şi chirurgii pediatri, acest curs a reprezentat o excelentă oportunitate pentru promovarea standardelor unanim acceptate şi discutarea opţiunilor terapeutice, între care tratamentul chirurgical reprezintă un timp important.
    Tratamentul malformaţiilor congenitale ale aparatului renal reprezintă o provocare, nu numai pentru urologul pediatru, ci şi pentru urologii şi nefrologii de adulţi, căci rezultatele trebuie să dureze pentru tot restul vieţii, necesitând uneori colaborarea acestora şi o monitorizare adecvată. Un tratament corect instituit în timp util creează premisele unei dezvoltări armonioase a unui viitor adult fără handicapuri.
    Cursul a reprezentat şi continuarea unei tradiţii, iniţiate în 1968 şi reluate apoi de clinica de chirurgie pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ Bucureşti în 1996. De-a lungul timpului, o serie întreagă de manifestări ştiinţifice şi demonstraţii operatorii au fost realizate de profesori universitari dedicaţi urologiei pediatrice.
    În cadrul cursului au avut loc şase sesiuni de demonstraţii operatorii, transmise în direct, care au avut scopul de a familiariza participanţii cu gesturile specifice fiecărui procedeu. Programul ştiinţific a abordat atât patologia malformativă, cât şi pe cea dobândită a aparatului renal, iar fiecare prezentare a fost urmată de discuţii specifice pe cazuri.
    Suntem siguri că acest curs a reprezentat o platformă de dialog între specialişti, concluziile finale fiind benefice pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe