Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Dezbateri medicale

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 9 decembrie 2011
   Între 17 şi 19 noiembrie a.c., a avut loc, la Caracal, conferinţa regională Zilele Medicale Caracalene, manifestare anuală ajunsă la a treia ediţie şi care face parte dintr-un ansamblu de evenimente culturale şi ştiinţifice derulate cu prilejul „Zilelor Municipiului Caracal“ (la 17 noiembrie 1538 s-a înregistrat prima atestare documentară a oraşului). Evenimentul ştiinţific a fost organizat de Colegiul Medicilor Olt, Asociaţia Medicilor de Familie din judeţul Olt şi Asociaţia „Fiii şi Prietenii Caracalului“. Sesiunile de comunicări ştiinţifice, cursuri şi conferinţe s-au desfăşurat în incinta Teatrului Naţional din localitate. Din comitetul de organizare au făcut parte ec. Gheorghe Anghel, primarul municipiului, dr. Dan Creţu, şeful secţiei de pneumologie a Spitalului Municipal Caracal, dr. Dănuţ Ghiţă, şeful secţiei de medicină internă a aceluiaşi spital, şi dr. Viorel Rădulescu, secretarul general al Colegiului Medicilor din România. Dezbaterile au acoperit o arie vastă, de la medicină internă, pneumologie, cardiologie, nefrologie, gastroenterologie, medicină de familie la chirurgie, ginecologie, ultrasonografie.
   Printre personalităţile care au susţinut conferinţe şi cursuri în cadrul manifestării se numără prof. dr. Daniela Bartoş („Capcane de diagnostic în tromboza venoasă profundă“), prof. dr. Vasile Ion („Cancerul gastric: incidenţă, morbiditate şi mortalitate postoperatorie“), prof. dr. Florin Mihălţan („Importanţa diagnosticului precoce în BPOC“), prof. dr. Eugen Moţa („Rinichiul, hipertensiunea arterială şi sarcina“), prof. dr. Constantin Marica („Algoritm de diagnostic şi tratament în pneumonia pneumococică“), prof. dr. Viorela Enăchescu („Dificultăţi de diagnostic clinico-ecografic în patologia abdomenului superior“), conf. dr. Cristian Văduva („Fertilizare in vitro), conf. dr. Viorel Pârvulescu („Dificultăţi şi erori în diagnosticul electrocardiografic“).
   Prima zi a manifestărilor a fost dedicată actualităţilor din sfera chirurgiei, aduse în atenţia participanţilor de colectivul Clinicii de Chirurgie a UMF din Craiova: chirurgia stenozelor esofagiene maligne şi benigne, impactul stării de nutriţie asupra rezultatelor postoperatorii la pacienţii cu cancer colorectal, nutriţie enterală postoperatorie. A doua zi a fost rândul pneumologiei, cu noutăţi diagnostice şi terapeutice referitoare la cancerul bronhopulmonar şi tuberculoza pulmonară (clinicile de pneumologie ale UMF „Carol Davila“ Bucureşti şi UMF din Craiova), în continuare desfăşurându-se o sesiune de comunicări orale pe teme diverse: „Abordarea metabolică a pacientului coronarian diabetic“ (conf. dr. Rodica Muşetescu), „Tratamentul trombozei venoase paraneoplazice“ (dr. Camelia Diaconu), „Prezent şi perspective în utilizarea de noi antituberculoase“ (prof. asoc. dr. Cristian Didilescu), „Influenţa tratamentului antibiotic asupra pacienţilor cu encefalopatie hepatică“ (dr. Dănuţ Ghiţă) etc. Conferinţa s-a încheiat cu un curs de ultrasonografie abdominală şi cu un atelier dedicat limitelor în abordarea urgenţelor medico-chirurgicale în practica medicului de familie.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.