Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Dificultăţile managementului depresiei

Viața Medicală
Dr. Constantin BOGDAN joi, 26 iunie 2014
     La Conferinţa naţională interdisciplinară „Impactul sindromului depresiv asupra pacientului şi asupra societăţii”, desfăşurată în Capitală, au participat psihiatri, psihologi, geriatri, medici de familie, farmacişti, asistente medicale, precum şi cadre universitare şi cercetători în domeniu; îmbucurător, au fost prezenţi mulţi tineri, care au dovedit interes pentru o boală din ce în ce mai frecventă, ce afectează calitatea, dar şi cursul vieţii, 15% din cei cu depresie majoră ajungând să se sinucidă.
     OMS estimează că 3% din populaţia lumii suferă de depresie, dar cifrele sunt mai mari – nediagnosticare în ţările în curs de dezvoltare, subdiagnosticare în multe alte cazuri din cauza „măştii somatice“, a accesului insuficient la specialişti (psihiatri şi psihologi), ca şi insuficientei pregătiri în domeniu a medicului de familie, primul care de obicei vine în contact cu astfel de pacienţi. Un mesaj important al conferinţei a fost acela că medicului de familie îi revin obligaţii importante în depistarea depresiei şi îndrumarea acestor pacienţi către specialişti.
    În mai multe intervenţii, au fost subliniate dificultăţile mana­ge­mentului depresiei majore: subdiagnosticarea, nerecunoaş­terea la timp, atribuirea simpto­ma­tologiei depresive fenome­nelor de îmbătrânire obişnuită, intervenţia terapeutică tardivă, tratamentul inadecvat, neadaptat, întrerupt ş.a. Efectul depresogen al unor medicamente este adesea ignorat, dar are pondere importantă la pacienţii vârstnici cu polipatologie, ce necesită polimedicaţie – neuroleptice, antagonişti histaminici H2, psihotrope, benzodiazepine ş.a.
    Printre comunicările urmărite cu interes s-au numărat: Depresia – preocupare doar pentru psihiatru?; Realitatea psiho-socială a pacientului depresiv; Rolul medicului de familie în managementul depre­siei; Corpul în depresie – o nouă perspectivă de medicină somatică; Depresia pre- şi postnatală; Simptome psihice frecvent întâlnite în cabinetul medicului de familie; Depresia la pacientul vârstnic.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.