Newsflash
Diverse

„Disecţia“ patologiei neurochirurgicale

„Disecţia“ patologiei neurochirurgicale
În perioada 7–13 septembrie 2013, la Seul a avut loc al XV-lea Congres Mondial al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie (WFNS), o prestigioasă manifestare ştiinţifică, desfăşurată o dată la patru ani.
Este greu de sintetizat materialul extrem de vast prezentat în cadrul lucrărilor care s-au desfăşurat cu viteză în cele şapte zile de congres, însă este de menţionat că acest eveniment de referinţă a constat într-o suită de evenimente de o mare valoare neurochirurgicală, care a acoperit întreaga patologie a sistemului nervos din perspectiva tehnicilor operatorii, a cercetării ştiinţifice, metodelor de investigare paraclinică şi a terapiilor complementare. Întreaga patologie neurochirurgicală a fost derulată şi disecată din toate punctele de vedere, în multiple sesiuni: educaţionale, interactive, conferinţe plenare, e-poster etc.
Toate personalităţile prezente la eveniment au expus lucrări de top, care au sintetizat experienţă multiplă cu date clinice, operatorii de excepţie şi mai ales prezentări video deosebite, cu tehnici chirurgicale de ultimă oră. Dintre noutăţile şi tendinţele actuale abordate pot fi enumerate pe scurt: urmărirea asigurării calităţii vieţii cu minimum de agresiune chirurgicală; deschiderea din ce în ce mai largă spre procedee minim invazive, endoscopice, de biopsie stereotactică şi chirurgie Gamma-Knife; limitarea abordului leziunilor de trunchi cerebral, cu excepţia cavernoamelor; progrese majore în chirurgia spinală care se conturează din ce în ce mai pregnant complet independentă de ortopedie şi mai apropiată de neurochirurgie; o conturare pregnantă a procedeelor de embolizare a leziunilor vasculare.
Un pas înapoi, din punct de vedere al terapiilor complementare, este reprezentat de chimioterapia în leziunile maligne, care a fost considerată de majoritatea celor prezenţi extrem de toxică şi cu multiple efecte secundare. Radioterapia rămâne de actualitate prin utilizarea LINAC, Gamma-Knife şiCyber-Knife. Locuri importante au ocupat datele de istoric al neurochirurgiei, ca şi sesiunile dedicate afecţiunilor infecţioase şi parazitare ale sistemului nervos.
Din punct de vedere organizatoric, locul ales a beneficiat de toate facilităţile necesare, conform cerinţelor moderne, unei asemenea manifestări: săli modulare, transmisiuni video în timp real ale lucrărilor şi facilităţi pentru telemedicină. Trei hoteluri mari au fost permanent conectate cu locaţia desfăşurării acestui eveniment ştiinţific, limitându-se astfel deplasările între sălile de conferinţă, ceea ce a dus la o mai bună acoperire de către cei prezenţi a tematicilor de interes.
Delegaţia României la această reuniune, formată din prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (Bucureşti), prof. dr. Ştefan Florian (Cluj-Napoca), conf. dr. Horia Pleş (Timişoara), dr. Bogdan Iliescu (Iaşi) şi dr. Bogdan Dumitrescu (Bucureşti), a prezentat lucrări din domeniile patologiei vasculare neurochirurgicale şi patologiei spinale.
În paralel cu manifestările ştiinţifice a avut loc şi o secţiune organizatorică a Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie (WFNS), fiind ales noul comitet de conducere pentru următorii patru ani (2013–2017). Preşedintele ales al WFNS este prof. dr. Yong-Kwang Tu (Taiwan), prim-vicepreşedinte – prof. dr. Hildo Azevedo-Filho (Brazilia) şi secretar – prof. dr. Basant Misra (India). Sediul central al WFNS rămâne la Nyon, în Elveţia. Următorul intermeeting al WFNS va avea loc în Italia, la Roma, în septembrie 2015, iar următorul congres mondial va fi găzduit de Istanbul, în Turcia, în septembrie 2017.
Trebuie menţionate eforturile deosebite ale echipei locale de organizare, care a făcut ca desfăşurarea şi ordonarea secţiunilor acestei manifestări să fie coordonate la secundă, cele ale echipei coreene de comunicare în limba engleză, care a făcut posibilă facilitarea deplasărilor în interiorul centrului de conferinţe, ca şi programul social, turistic şi cultural.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe