Newsflash
Diverse

Disecţie de lambouri pe ţesuturi vii

de Prof. dr. Mihai IONAC - mai 1 2013
Disecţie de lambouri pe ţesuturi vii
   La Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu“ al UMF „Victor Babeş“ Timişoara, în perioada 3–5 aprilie a.c., a avut loc al 13-lea Seminar practic internaţional de disecţie de lambouri pe ţesuturi vii, parte integrantă a programului de training în microchirurgie al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă (SRMR), acreditat de European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (EBOPRAS), World Society for Reconstructive Microsurgery (WSRM) şi European Microsurgical Research and Training Association (EMTRA). Acesta este organizat anual sub coordonarea subsemnatului şi a conf. dr. Lucian Jiga, având ca scop antrenarea tinerilor chirurgi din diverse specialităţi (chirurgie plastică, ortopedie, ORL, chirurgie maxilofacială etc.), pentru deprinderea tehnicilor de recoltare a ţesuturilor vii în vederea autotransplantării şi recon­strucţiei defectelor tisulare. Pentru similitudinile remarcabile în ce priveşte anatomia şi fiziologia, porcul a fost ales ca material de antrenament, infrastruc­tura centrului permiţând intervenţia simultană pe cinci „pacienţi“ în condiţii de anestezie generală, cu monitorizarea funcţiilor vitale. Au participat zece cursanţi din Italia, Marea Britanie, Polonia, România şi Turcia, care au avut posibilitatea de a opera opt-zece ore zilnic, timp de trei zile, sub îndrumarea unui colectiv experimentat, format din specialişti de chirurgie plastică, anestezişti, medici veterinari şi studenţi la medicină.
   Tradiţional, la fiecare ediţie sunt invitate personalităţi ale chirurgiei reconstructive. De această dată am beneficiat de prezenţa profesorului Alexandru Georgescu, de la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, secretar general al European Federation of Societies for Microsurgery (EFSM). Un alt invitat, prof. dr. Lars Steinstraesser, din Bochum (Germania), expert în chirurgia reconstructivă după rezecţiile sarcoamelor, preşedinte al European Plastic Surgery Research Council, apreciază seminarul de la Timişoara, afirmând că „microchirurgia reconstructivă permite salvarea extremităţilor sau a altor părţi ale corpului afectate de cancer, traumatisme sau infecţii. Tehnica de transplant microchirurgical de lambouri libere presupune recoltarea unor ţesuturi sănătoase dintr-o parte a corpului şi reconstrucţia defectelor prin reconectarea lor la vasele de sânge (de exemplu, reconstrucţia unui sân care a trebuit amputat pentru cancer). Acest curs de lambouri pe porc este important pentru chirurgul reconstructiv, şi pentru că participanţii au posibilitatea de a verifica rezultatul exerciţiului chirurgical pe ţesut viu. Acest tip de antrenament reprezintă un pas obligatoriu pe care trebuie să-l parcurgă un tânăr înainte de a practica chirurgia reconstructivă în clinică“.
   Dr. Ahmed El Gawad, originar din Egipt, care practică chirurgia plastică şi reconstructivă în Warrington (Marea Britanie), a absolvit în urmă cu doi ani acest curs. Prezent acum în calitate de lector şi instructor, a declarat: „Cursul este organizat impecabil şi reprezintă un model pentru orice alt curs organizat în lume. Am fost impresionat din prima zi de efortul şi dedicarea depuse de echipa din Timişoara. Acest curs nu este cunoscut cum ar trebui în lume, de aceea am publicat un material despre el într-o revistă de specialitate din SUA (Annals of Plastic Surgery). După părerea mea, cursul este cel mai bun pentru pregătirea în chirurgia reconstructivă din toată lumea“.
   Dintre lectorii cursului a făcut parte şi dr. Corrado Campisi, specialist în chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Universitar San Martino din Genova (Italia), unul din specialiştii de referinţă în lume în micro­chirur­gia limfatică. „Din cunoştinţele mele, acesta este unul dintre puţinele cursuri din lume care oferă cursanţilor posibilitatea de a diseca lambouri libere în condiţii similare cu cele din sala de operaţie. Aşa cum am stabilit cu organizatorii acestui curs, mă voi întoarce în curând la Timişoara pentru un schimb de experienţă de două luni“, a precizat medicul italian.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe