Newsflash
Diverse

Dizabilitatea: de la planuri la acţiune

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 14 2014
Dizabilitatea: de la planuri la acţiune
Peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt afectate de dizabilitate, cu multiple consecinţe negative: nivel educaţional scăzut, număr mic de angajări, rata sărăciei crescută, stare de sănătate precară. Deşi aceste persoane au aceleaşi nevoi de sănătate ca şi restul populaţiei, în cazul lor, există o probabilitate de două ori mai mare ca facilităţile de care au nevoie să fie neadecvate la furnizorii de servicii de sănătate, una de trei ori mai mare ca serviciile de sănătate să le fie refuzate şi una de patru ori mai mare să fie prost trataţi de sistemul sanitar. Dizabilitatea a constituit tema centrală a celui de-al 37-lea Congres naţional de reabilitare medicală cu participare internaţională, desfăşurat la Sibiu. Acesta s-a bucurat de participarea a peste 500 de medici specialişti în reabilitare medicală şi fiziokinetoterapeuţi, care au urmărit lucrările în sesiuni de rapoarte, comunicări orale, postere, precum şi simpozioane de firmă, cu tematici diverse, precum reabilitarea medicală, reabilitarea în afecţiuni neurologice, afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor.
Prof. dr. Adrian Bighea, preşedin­tele Societăţii Române de Reabilitare Medicală (SRRM), a prezentat Planul de acţiune 2014–2021 al OMS „Sănătate mai bună pentru toate persoanele cu dizabilitate“, adoptat în mai a.c., la a 67-a Adunare mondială a sănătăţii. Obiectivele acestuia sunt: eliminarea barierelor şi îmbunătăţirea accesului la serviciile şi programele de sănătate, întărirea şi extinderea reabilitării, abilitării, teh­nologiei de asistare, servi­ciilor de asistare şi sprijin şi a reabilitării pe baze comunitare; îmbună­tăţirea colectării de date relevante şi com­parabile inter­naţional privind dizabilit­a­tea şi sprijinirea cercetării în dizabilitate şi servicii conexe. România, ca şi celelalte state membre OMS, trebuie să implementeze acţiunile propuse şi să le adapteze la circumstanţele naţionale specifice, iar SRRM joacă rolul central în acest proces. Conform raportului, 70 de milioane de persoane au nevoie de scaun cu rotile, dar numai 15% din aceştia au acces la unul. 360 de milioane de persoane au tulburări de auz moderate sau grave, dar producţia de aparate auditive acoperă doar 10% din necesar. Creşterea accesibilităţii la servicii medicale reduce disparităţile în starea de sănătate prin: îmbunătăţirea politicilor şi a legislaţiei, înlăturarea barierelor către servicii medicale, informaţie şi echipamente; îngrijiri medicale la costuri suportabile; antrenarea întregului personal în probleme de dizabilitate; investiţii în servicii specifice pentru dizabilitate; impulsionarea cercetării ştiinţifice în domeniu.
Friedrich Mehrhoff (Germania) a discutat despre strategiile de reabilitare şi reintegrare în muncă. Aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume suferă de dizabilitate, în 80% din cazuri dezvoltată de-a lungul vieţii, nu din naştere. Ghidul de reîntoarcere la muncă şi reintegrare, publicat în noiembrie 2013, de International Association of Social Security (ISSA), cuprinde strategii şi programe relevante pentru toţi decidenţii în reabilitare, ce definesc necesitatea abordării holistice şi individuale, intervenţia precoce, managementul reabilitării, participarea, colaborarea şi calificarea profesioniştilor în reîntoarcerea la muncă.
Prof. univ. Jerome Bickenbach (Elveţia) a adus în atenţia asistenţei clasificarea internaţională a funcţionării, a dizabilităţii şi a sănătăţii şi imple­mentarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, iar Per Maximilian von Groote (Elveţia) a prezentat raportul OMS „Perspective internaţionale asupra leziunilor măduvei spinării“, implicaţiile, diseminarea şi implementarea acestuia în toate statele lumii. Scopurile raportului sunt de: a aduna informaţiile privind leziunile medulare, în particular epidemiologie, servicii, intervenţii şi politici; a reflecta experienţa trăită de aceste persoane din întreaga lume, de-a lungul vieţii; a face recomandări bazate pe dovezi pentru acţiune. Incidenţa globală a leziunilor medulare este estimată la 40–80 de cazuri la un milion de persoane. În fiecare minut, o persoană suferă o astfel de leziune. Cele trei cauze importante sunt accidentele rutiere, căderile şi violenţa. Persoanele cu leziuni medulare au un risc de deces prematur de două-cinci ori mai mare decât celelalte. Costurile sunt mai mari decât cele pentru afecţiuni comparabile precum demenţă, scleroză multiplă, paralizie cerebrală sau tulburare bipolară.
Principalele recomandări se referă la îmbunătăţirea răspunsului sectorului sanitar la leziunile spinale, schimbarea atitudinii negative faţă de persoanele afectate, asigurarea accesibilităţii la clădiri, transport, informaţii, promovarea cercetării şi a colectării de date corespunzătoare. Pentru implementarea raportului în ţara noastră este derulat un proiect, prin Programul de cooperare româno-elveţian, Fundaţia Motivation România şi Swiss Paraplegic Research, în perioada 2013–2015. Printre activităţi se numără: cursuri despre CIF pentru profesioniştii în dizabilitate; cursuri acreditate de OMS privind evaluarea şi prescrierea adecvată a scaunelor cu rotile; evaluarea costurilor serviciilor de reabilitare intra- şi extraspitaliceşti şi a îngrijirilor la domiciliu; crearea unui call-center de urgenţă pentru persoanele cu leziuni medulare; dezvoltarea unui ghid de practică pentru reabilitarea medicală a persoanelor cu leziuni medulare, inclusiv protocoale de colaborare cu alte specialităţi medicale implicate.
Iniţiativa GATE (cooperare globală în tehnologia de asistare) a OMS a fost prezentată de dr. Daiana Popa. Produsele de tehnologie de asistare sunt dispozitivele externe ale cărui prim obiectiv este menţinerea sau ameliorarea funcţionării, a independenţei, a participării ori a calităţii vieţii. Acestea pot fi pentru: funcţiile mentale; funcţiile senzoriale; moblitate; comunicare şi formare de competenţe; recreare şi sport; facilitarea activităţilor casnice – lucrative şi accesibilizarea mediului. Iniţiativa presupune angajarea de parteneriate pentru promovarea tehnologiei de asistare şi leadership; stimularea generării şi a diseminării informaţiilor ştiinţifice; promovarea de politici, norme, ghiduri, protocoale, bune practici – bazate pe dovezi ştiinţifice şi etică; suport tehnic şi capacitate instituţională pentru asigurarea tehnologiilor de asistare; generarea unui model de strategie naţională (sistem standardizat de evaluare, managementul resurselor umane, modalităţi de rambursare); colaborare internaţională pentru promovarea designului universal, distribuţie unitară, informare specifică pentru diferite niveluri de asistenţă.
Prof. dr. Adrian Bighea şi colab. au descris utilizarea câmpului electromagnetic pulsat de mare putere în reabilitarea medicală. Beneficiile sale au fost demonstrate în peste 2.000 de studii. Este utilizat pentru recuperarea după accidente, leziuni din sporturi şi pentru controlul bolilor degenerative. După această terapie au fost raportate efecte pozitive asupra ţesuturilor moi: scăderea durerii, reducerea inflamaţiei, recuperare motorie mai rapidă, vindecare mai rapidă a rănilor tegumentare, accelerarea formării capilarelor şi a regenerării nervilor, reducerea necrozei tisulare.
Managementul dizabilităţii şi serviciile de reabilitare în sistemul de asistenţă socială al judeţului Dolj, un model demn de urmat şi în celelalte judeţe, au fost prezentate de conf. dr. Eugenia Roşulescu şi colab. Audienţa a aflat de la aceeaşi echipă şi despre noi oportunităţi de cercetare în reabilitare, cu ajutorul infrastructurii de cercetare în ştiinţe aplicate „INCESA”, construită la Craiova, în cadrul unui proiect european interdisciplinar. Reabilitarea medicală post-AVC, din perspectiva trecutului, prezentului şi a noilor direcţii pentru viitor, a fost discutată de conf. dr. Ioan Sorin Stratulat. Osteoporoza a fost altă temă dezbătută pe larg – algoritm de evaluare clinică şi reabilitare (conf. dr. Ioan Onac) şi managementul la vârstnici (dr. Mariana Mihailov şi dr. Daiana Popa). Prof. dr. Adriana Sarah Nica a subliniat importanţa siguranţei pacientului şi a educaţiei în reabilitare.

 

Experţi internaţionali şi subiecte „fierbinţi“

 

Pornind de la publicarea recentă de către secţiunea Medicină fizică şi de reabilitare a Uniunii europene a specialiştilor medicali (UEMS) a lucrării „The field of competence of physical and rehabilitation medicine“, cu ocazia congresului din acest an am început şi noi o serie de prezentări ale temelor principale, precum accidentul vascular cerebral, osteoporoza, fibromialgia. Trebuie remarcată participarea foarte consistentă la lucrări a tinerilor specialişti, îndeosebi a doctoranzilor, care au profitat de acest prilej pentru a-şi face cunoscute preocupările de cercetare.
Invitaţii străini sunt personalităţi cu un rol major în elaborarea politicilor privind dizabilitatea la nivel mondial. Per Maximilian von Groote, de la Universitatea din Lucerna, este unul dintre editorii executivi ai raportului International Perspectives on Spinal Cord Injury (IPSCI), apărut în acest an sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe care l-a şi prezentat la congresul nostru. Este copreşedinte al Comitetului de implementare al Raportului mondial privind dizabilitatea şi al IPSCI, din cadrul Societăţii Internaţionale de Medicină Fizică şi de Reabilitare. Sumarul acestui raport IPSCI a fost publicat până acum în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi română. Salut efortul Fundaţiei Motivation care a făcut ca România să fie printre primele ţări în care s-a tradus acest material.
Jerome Bickenbach, profesor la Queen’s University din Canada, este autorul mai multor cărţi privind dizabilitatea şi, de asemenea, specialist în clasificarea internaţională a funcţionării, a dizabilităţii şi a sănătăţii, care a reprezentat tema principală a conferinţei sale. Friedrich Mehrhoff este doctor în drept, coordonatorul strategiilor de reabilitare în Federaţia Germană a asiguratorilor împotriva riscurilor, s-a implicat foarte mult în ultimii ani în managementul dizabilităţii, în calitate de copreşedinte al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă a OMS. Este autor al Guidelines on Return to Work (RTW) and Reintegration, publicată de International Association of Social Security (ISSA) din Geneva în noiembrie 2013, despre care a vorbit la reuniunea noastră.
L-am mai avut ca invitat pe Andrei Nanu, şef de lucrări asociat la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, care coordonează două programe naţionale de educaţie medicală şi formare pentru medici în domeniul legislaţiei medicale aplicabile, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Ministerul Sănătăţii. Conferinţa sa privind vulnerabilităţile practicii medicale din România în faţa acuzaţiilor de malpraxis a fost foarte apreciată şi a stârnit numeroase discuţii.
În afara programului ştiinţific, am avut ocazia să ne întâlnim cu membrii Societăţii Române de Reabilitare Medicală în cadrul Adunării generale şi să discutăm pe marginea unor teme care ne preocupă pe toţi. S-au exprimat opinii cu privire la unele modificări ale Contractului-cadru şi la necesitatea continuării colaborării cu Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. S-a discutat şi despre strategia de întărire a SRRM prin creşterea numărului de membri şi a gradului de participare a lor la activităţile societăţii, ca şi despre necesitatea îmbunătăţirii reprezentării specialiştilor de reabilitare medicală din România în structurile internaţionale. Totodată, s-a propus ca data următorului congres naţional de reabilitare medicală să fie 23–25 septembrie 2015.

 

Prof. dr. Adrian BIGHEA,
preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe