Newsflash
Diverse

Două manifestări, o singură temă: reabilitarea pulmonară

Două manifestări, o singură temă: reabilitarea pulmonară
   În această primăvară, reabilitarea pulmonară şi-a găsit ecoul în două manifestări ştiinţifice desfăşurate în Oltenia, o regiune a ţării încărcată de istorie şi de frumuseţi naturale. Zona adăposteşte, de altfel, o lungă tradiţie a recuperării medicale, şi amintim doar câteva din punctele de reper: staţiunile Govora, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, salina Ocnele Mari etc.
   La Craiova, Grupul de lucru de reabilitare respiratorie al Societăţii Române de Pneumologie (SRP), reprezentat de conf. dr. Paraschiva Postolache, coordonator, şi de conf. dr. Mimi Niţu, secretar, a organizat simpozionul cu tema Plămânul, mişcare, educaţie. Această manifestare, care a reunit peste 250 de participanţi din lumea medicală românească, a continuat o tradiţie a manifestărilor ştiinţifice „Zilele Virgiliu Golli“, iniţiate la Craiova de conf. dr. Mimi Niţu, în cadrul cărora a fost organizat în această zonă, în noiembrie 2012, primul simpo­zion având ca subiect reabilitarea pulmonară, la care au participat peste 100 de specialişti.
   La simpozionul din acest an au participat invitaţi din Iaşi şi Bucureşti, care au acoperit o paletă largă de subiecte, plecând de la istoricul şi utilizarea ghidurilor de reabilitare pulmonară în practica pneumologică (conf. dr. Paraschiva Postolache, Iaşi) la abordul multidisciplinar al reabilitării (prof. dr. Roxana Popescu, Craiova). Din Bucureşti, dr. Roxana Nemeş a prezentat criteriile de selecţie a pacienţilor candidaţi la programul de reabilitare pulmonară, iar un grup de lucru coordonat de dr. Ştefan Dumitrache-Rujinski a prezentat un studiu original, interesant, despre relaţia dintre funcţia pulmonară şi testul de mers de şase minute la persoanele obeze.
   Prezentările au fost instructive şi au trecut în revistă şi patologia în care este indicată reabilitarea pulmonară. Astfel, dr. Alina Croitoru de la Bucureşti a prezentat rezultatul unui program de reabilitare pulmonară în ambulatoriu la trei categorii de pacienţi, cu BPOC, boli pulmonare restrictive şi cancer pulmonar, dr. Rodica Trăistaru (Craiova) a punctat locul reabilitării în terapia pacientului spondilitic, iar dr. Beatrice Mahler (Bucureşti) a insistat asupra indicaţiilor şi limitelor reabilitării pulmonare în chirurgia toracică. Dr. Damaris Ardelean (Craiova) a adus în discuţie două cazuri practice de pacienţi care au beneficiat de aportul unui program de reabilitare, iar conceptul de educaţie terapeutică, parte esenţială a unui program de reabilitare pulmonară şi un subiect extrem de modern, a fost abordat de conf. dr. Mimi Niţu.
   Calitatea vieţii pacienţilor cu BPOC este un parametru care influenţează atât participarea, cât şi răspunsul la un program de reabilitare şi a fost descrisă pe larg de conf. dr. Paraschiva Postolache, iar despre nutriţie şi sănătatea plămânului a vorbit dr. Cristina-Anca Smarandache (Craiova). Anxietatea şi depresia, comorbidităţi importante ale BPOC, necesită o atenţie specială din partea celor care iniţiază programele de reabilitare pulmonară şi au fost prezentate în numele unui colectiv de la UMF din Craiova de dr. Iulia Vasilache. Un subiect special şi specific zonei, salinoterapia, a fost adus în discuţie de dr. Cristina Călăraşu (Craiova).
   Pe lângă prezentările teoretice, a existat şi o demonstraţie practică a conf. dr. Paraschiva Postolache privind dispozitivele de antrenament al muşchilor respiratori.
   Atmosfera ştiinţifică a fost dublată de una de prietenie şi încurajare a discuţiilor purtate în jurul subiectelor prezentate, consfinţind manifestările ştiinţifice de la Craiova ca un reper al integrării reabi­li­tării pulmonare în lumea medicală românească.
   A doua manifestare a avut loc la Târgu Jiu, oraş impregnat de spiritul creator al lui Brâncuşi. Deşi nu la „Masa Tăcerii“, ci într-o sala elegantă, cu tentă barocă, la hotel Brâncuşi, a V-a ediţie a Simpozionului Patologia respiratorie în practica medicală curentă a reunit: medici, asistente medi­cale şi balneo-fizio-kinetoterapeuţi, ce au discutat pe tema „Evitarea diagnosticului tardiv în bolile pulmonare cronice“.
   Deoarece reabilitarea pulmonară ocupă un loc important în managementul bolilor cronice ale aparatului respirator, în prima zi a simpozionului, conf. dr. Paraschiva Postolache a organizat şi moderat masa rotundă cu tema „Reabilitarea pulmonară şi bolile pulmonare cronice“, unde a fost adusă în discuţie importanţa echipei multidisci­plinare în managementul pacienţilor cu afecţiuni pulmonare cronice, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu. Pe parcursul celor trei ore s-au purtat discuţii legate de reabilitarea pulmonară la pacienţii cu boli pulmonare cronice (conf. dr. Paraschiva Postolache, Iaşi), indicaţiile reabilitării pulmonare (dr. Alina Croitoru, Bucureşti), recuperarea pacientului cu tuberculoză pulmonară (dr. Beatrice Mahler, Bucureşti). O trecere în revistă extrem de interesantă din punctul de vedere al kinetoterapeutului a fost oferită de Daniela Ene (Bucureşti), care a punctat legătura dintre procedurile de electroterapie şi sistemul respirator.
   În concluzie, primăvara anului 2014 a fost bogată în manifestări ştiinţifice pentru specialiştii în Reabilitare pulmonară, care au adus-o din nou în actualitate, menţinând astfel în atenţie acest domeniu important al practicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe