Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Educaţie şi neurochirurgie, la Praga

Viața Medicală
Dr. Aurel MOHAN vineri, 13 iulie 2012

De mai mulţi ani, nu mai sunt singulare cazurile medicilor români a căror expertiză este recunoscută internaţional, ei fiind invitaţi la numeroase reuniuni ştiinţifice, organizate de foruri prestigioase din întreaga lume. Despre participarea neurochirurgilor din ţara noastră la al VII-lea Congres CENS (Praga) aflăm de la dnii dr. Aurel Mohan şi Horaţiu Moisă

   Fondată în septembrie 1998, la iniţiativa profesorului Madjid M. Samii (Germania), unul dintre pilonii neurochirurgiei moderne, pe atunci preşedintele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie (WFNS), Societatea Central-Europeană de Neurochirurgie (CENS) reuneşte sub aceeaşi umbrelă adepţii „reginei artelor chirurgicale“ din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Slovenia şi Austria. Înfiinţarea CENS a venit la momentul oportun, în contextul necesităţii existenţei unei organizaţii multinaţionale de profil, care să orienteze activitatea neurochirurgicală a ţărilor central-europene, după modelul oferit de Congress of Neurological Surgeons (CNS), din SUA, sau de Asian-Australian Congress of Neurological Surgeons (AACNS), din regiunea Asia-Pacific. În conducerea CENS, în prezent, se regăsesc în permanenţă câte doi membri din fiecare ţară membră, iar scopul comun vizează progresul neurochirurgiei, crearea unui cadru propice pentru educaţia medicală şi neurochirurgicală corectă şi, nu în ultimul rând, stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale şi instituţionale.
   Al VII-lea Congres CENS s-a derulat între 11 şi 15 iunie a.c., la Praga, sub auspiciile Societăţii Cehe de Neurochirurgie, Societăţii Cehe de Neuroştiinţe, facultăţilor I şi III de Medicină din Cehia şi Primăriei pragheze. Obiectivul reuniunii: realizarea unei imagini de ansamblu a neurochirurgiei moderne folosind exper­tiza multitudinii de invi­taţi de renume mondial. Menţio­năm că întâlnirea a fost cuplată cu reu­niunea CNS, astfel cres­când valoarea acade­mică a congresului.
   Alături de perso­nalităţi precum Mahmut Gazi Yasargil (SUA), Jacques Brotchi (Belgia), Yong Kwang Tu (Taiwan), Takeshi Kawase (Japonia), Frederick Lang (SUA), Tiit Mathiesen (Suedia), Basant Misra (India), Madjid Samii (Germania), Eduard Zverina (Cehia), au fost invitaţi şi neurochirurgi din Romania: prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, prof. dr. Ştefan Florian, prof. dr. Ion Poeată, conf. dr. Horia Pleş, ca semn al recunoaşterii lor internaţionale. Delegaţia României a participat, de altfel, cu o serie de lucrări, apreciate de audienţă: Managementul neurochirurgical al leziunilor de trunchi cerebral (Şt. Florian şi colab.); Vizibilitatea ultrasonografică a tumorilor cerebrale (M. Ivanov şi I. Poeată); Malformaţiile arteriovenoase – experienţa noastră (Şt. Florian şi colab.); Calitatea vieţii în malformaţiile arteriovenoase intracraniene – experienţa pe 224 de cazuri (A. V. Ciurea şi colab.); Sănătatea, alimentaţia şi mediul în dezvoltarea creierului (A. V. Ciurea şi colab.). Această ultimă lucrare s-a bucurat, deopotrivă, şi de aprecierea juriului, primind din partea organizatorilor diploma de onoare a congresului.
   Chiar dacă nu se bucură încă de acelaşi renume ca mentorii lor, membrii generaţiei tinere de neurochirurgi români s-au remarcat, la rândul lor, în cadrul cursurilor preliminare, şi-au făcut noi prieteni şi au pus bazele unor noi colaborări. Cursurile preliminare au fost organizate în apropierea Podului Carol, cunoscut monument al capitalei cehe, în casa unde a trăit compozitorul Bedr˘ich Smetana (1824–1884), astăzi muzeu. Programele educaţionale au vizat disecţia tracturilor nervoase ale encefalului şi aprofundarea abordurilor temporale microneurochirurgicale.
   În cadrul cursului inaugural, venerabilul Mahmut Gazi Yaşargil (n. 1925), inventatorul clipului anevrismal, i-a invitat pe participanţi să „ia creierul în mâini“, adică să insiste pe activitatea practică chirurgicală, pentru a aprofunda noţiunile de strictă neuroanatomie.
   Apreciindu-se activitatea delegaţiei române şi participarea la CENS 2012, Societatea de Neurochirurgie din România a fost invitată să-şi depună candidatura pentru a fi inclusă în CENS. Considerăm că reuniunea de la Praga a reprezentat un succes deosebit pentru neurochirurgii din centrul Europei şi, totodată, o recunoaştere a Şcolii româneşti de neurochirurgie.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.