Newsflash
Diverse

Emisiuni monetare ce marchează pandemia

de Gabriel Cristian Niculescu - aug. 19 2022
Emisiuni monetare  ce marchează pandemia

O serie de monede emise special în perioada pandemiei ilustrează lupta și solidaritatea contra COVID-19, marcând astfel un moment istoric.

Eveniment care a zdruncinat lumea din rădăcini, pandemia de COVID-19 a modificat iremediabil societatea în care trăim, devenind o bornă temporală faţă de care multe generaţii vor raporta evenimentele trăite sau cunoscute sub forma „înainte” sau „după pandemie”.

Cine ar fi crezut la început că acest virus va genera un „tsunami” medical, politic și economic care va lăsa urme adânci în evoluţia umanităţii? Termeni precum „lockdown”, „telemuncă”, „școală online”, „certificat verde COVID”, necunoscuţi până la apariţia epidemiei, și-au făcut loc în vocabularul nostru, determinând abordări și comportamente noi.

Subiect controversat și analizat sub toate formele încă de la debutul său, pandemia de COVID-19 se regăsește ilustrată pe o serie de monede ale unor state care au vrut să marcheze evenimentul și lupta contra virusului prin emisiuni monetare cu putere circulatorie sau destinate colecţionarilor, ce vor deveni în timp mărturii ale unui alt moment istoric ce a schimbat omenirea.

Cadrelor medicale și celor din prima linie

Primele monede pe această temă au apărut în 2020, continuând să fie emise și pe parcursul anilor 2021 și 2022. Rusia dedică o monedă comemorativă de 25 de ruble muncii altruiste desfășurate de lucrătorii din domeniul sănătăţii, evidenţiind angajamentul, vitejia și actele reale de eroism ale medicilor și personalului medical în perioada pandemiei.

Rusia
Rusia, monedă de 25 de ruble, 2020

 

Reversul monedei prezintă imaginea în relief a doi lucrători medicali, un bărbat și o femeie, în costume de protecţie, ţinând în mână cutii de paramedic, pe fundalul unui spital și al unei ambulanţe.

În semn de recunoaștere și pentru a-și exprima respectul pentru munca dedicată a concetăţenilor care au jucat un rol remarcabil în eforturile depuse în timpul pandemiei de COVID-19, Ungaria emite două versiuni de colecţie ale monedelor de 10 și 20 de forinţi, pe ale căror părţi tematice se regăsesc eroii necunoscuţi de diverse profesii și ocupaţii, fermi în situaţii de urgenţă, reprezentaţi schematic în formă de inimă, alături de mesajul „TISZTELET A HŐSŐKNEK” („Tribut eroilor”).

Ungaria
Ungaria, monedă de 10 forinţi, 2020
Ungaria2
Ungaria, monedă de 20 de forinţi, 2020

 

Cu scopul de a comemora lupta globală împotriva COVID-19, Gibraltar emite o monedă de 50 de pence. Moneda prezintă lucrători-cheie care stau în faţa unui spital, în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, și conţine un mesaj de forţă: „WE UNITE AS ONE” („Noi uniţi/colaborăm ca unul”).

Gibraltar
Gibraltar, monedă de 50 de pence, 2020, imagine obţinută prin bunăvoinţa Gibraltar Philatelic Bureau

 

Egiptul și-a manifestat aprecierea faţă de lucrătorii din domeniul sanitar pentru eforturile de a salva vieţile a mii de oameni luptând în prima linie împotriva coronavirusului prin emiterea unor monede de 50 piaștri și de 1 liră ce poartă pe una dintre feţe imaginea unor cadre medicale.

Egipt
Egipt, monedă de 50 de piaștri, 2021
Egipt2
Egipt, monedă de 1 liră, 2021

 

Italia emite o monedă de 2 euro comemorativă în semn de respect și apreciere faţă de cei ce își desfășoară activitatea în domeniul medical.

Italia
Italia, monedă de 2 euro comemorativă, 2021

 

Pe monedă se regăsesc reprezentaţi un bărbat și o femeie purtând îmbrăcăminte medicală, cu măști, stetoscop și dosar medical, reprezentând medicii și asistentele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Deasupra imaginii se află cuvântul „GRAZIE” („Mulţumesc”), flancat de simbolul crucii medicale și al inimii.

O monedă de 2 euro comemorativă este dedicată și de Malta eroilor pandemiei. Moneda, iniţiativă a Băncii Centrale a Maltei în colaborare cu alte instituţii malteze, este un omagiu adus sectorului de sănătate din Malta, în special celor din acest domeniu care în timpul pandemiei s-au aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Malta
Malta, monedă de 2 euro comemorativă, 2021, imagine obţinută prin bunăvoinţa Central
Bank of Malta

 

Statul Israel emite la sfârșitul anului 2021 o variantă specială a monedei de 5 shekeli, în semn de recunoștinţă faţă de personalul medical care s-a dedicat salvării vieţii cetăţenilor în timpul pandemiei.

Israel
Israel, monedă de 5 shekeli, 2021

 

Imaginea monedei a fost aleasă în urma unui concurs la care au participat 15 designeri din Israel și reprezintă un cadru medical alături de un pacient. În centrul imaginii se află textul „CU RECUNOȘTINŢĂ”, în ebraică, arabă și engleză.

Belgia, puternic afectată de virusul SARS-CoV-2, emite în primăvara anului 2022 o monedă de 2 euro comemorativă, în semn de preţuire pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, care s-au dovedit extrem de importanţi în această perioadă.

Belgia
Belgia, monedă de 2 euro comemorativă, 2022, imagine obţinută prin bunăvoinţa Royal Mint of Belgium

 

Pe partea stângă a monedei se regăsește textul „DANKE – MERCI –
DANK U” – „Mulţumesc” în germană, franceză și neerlandeză, limbile oficiale în Belgia, alături de câteva obiecte pentru îngrijire medicală, precum un stetoscop, un monitor cardiac, o seringă. În dreapta se regăsește imaginea unui membru al personalului medical, cu o mască.
San Marino și Andorra se regăsesc printre statele care au emis monede de acest fel.

Trecută prin diversele variante ale virusului, precum Delta sau Omicron, lumea este încă în stare de alertă. Ce urmează? Cu siguranţă vom afla și din emisiunile numismatice viitoare.




Notă autor:

Bibliografie
1. Commemorative coins of Russia. Catalog 2020. Banca Centrală a Federaţiei Ruse, 2021, f. 75.(https://www.cbr.ru/eng/cash_circulation/memorable_coins/Catalogs/)
2. https://www.mnb.hu/en/banknotes-and-coins/news/new-10-forint-and-20-forint-circulation-coins-in-honour-of-everyday-heroes-standing-their-ground-during-the-emergency
3. https://www.gibraltar-stamps.com/index.php?controller=coins&action=coindetails&id=1955
4.https://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/402439/Egypt/Politics-/Egypt-to-produce--mln-coins-featuring-medical-work.aspx
5. https://www.shop.ipzs.it/2021-2euro-professioni-sanitarie48-2ms10-21f004.html
6. https://www.centralbankmalta.org/commemorative-coins-2021-heroes-pandemic
7. https://www.royaldutchmint.com/belgium-2-euro-coin-2022-2-euro-for-care-during-the-covid-pandemic-proof-in-case/en/product/13397/
8.https://www.boi.org.il/en/NewsAndPublications/PressReleases/Pages/2-7-21.aspx

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe