Newsflash
Diverse

Endocrinologie pe scena Naţionalului

de Dr. Raluca POP - nov. 6 2014
Endocrinologie pe scena Naţionalului
   Timp de patru zile, pe scena Teatrului Naţional din Târgu-Mureş s-a „jucat“ cu casa închisă Congresul naţional de endocrinologie, precedat de Cursul de hipertensiune arterială secundară. Reunind peste 400 de participanţi din toate colţurile ţării, 14 invitaţi de marcă din Europa şi SUA şi reprezentanţi de frunte ai endocrinologiei româneşti, manifestarea a fost un real succes. „Regizori“ au fost prof. dr. Voichiţa Mogoş (Iaşi), preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie, şi conf. dr. Ionela Paşcanu (Târgu Mureş), preşedinta comitetului de organizare.
   Prima „reprezentaţie“, cursul precongres de hiper­ten­siune secundară, a subliniat încă o dată necesitatea abordării în echipă multidisciplinară a acestei patologii şi rolul endocrinologului. Cursul s-a încheiat cu o competiţie ştiinţifică între cei mai tineri participanţi, medicii rezidenţi care au prezentat cele mai interesante cazuri în faţa unei comisii şi a colegilor.
   Reuniunea a continuat cu sesiuni de comunicări orale, simpozioane şi sesiuni plenare cu tema „Patologia iatrogenă endocrină“, mottoul congresului, ca şi al meseriei noastre fiind „Primum non nocere“. Am avut parte de premiere, precum sesiunile plenare de diabet zaharat, organizată de prof. dr. Simona Fica (Bucureşti), şi de chirurgie endocrinologică, orchestrată de conf. dr. Ionela Paşcanu, iar terapia anti-aging, prezidată de prof. dr. Carmen Vulpoi (Iaşi), a suscitat multiple discuţii în culise. Au fost reprezentate şi „piese“ deja consacrate, privind osteoporoza – coordonată de prof. dr. Cătălina Poiană (Bucureşti) sau endo­crino­logia pediatrică. Un subiect consacrat şi totuşi actual legat de statusul iodat a fost abordat sub îndrumarea profesorilor Mihai Coculescu şi Corin Badiu (Bucureşti). S-au acordat premii pentru cele mai bune postere şi prezentări orale, constând în participări la manifestări ştiinţifice internaţionale. Un moment emoţionant a fost acordarea premiului „Ştefan Milcu“ pentru întreaga activitate prof. dr. Ioana Zosin (Timişoara). Nu a lipsit nici momentul in memoriam dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea ilustrului medic şi profesor, C. I. Parhon, cel care a înfiinţat prima catedră de endocrinologie din lume, momentul fiind susţinut de conf. dr. Diana Păun.
   Promisiunea Societăţii Române de Endocrino­logie de a continua manifestările de acest fel se va concretiza la sfârşitul lunii noiembrie la Cluj-Napoca, sub bagheta prof. dr. Carmen Georgescu şi sub egida Societăţii Europene de Endocrino­logie, cu scopul declarat de a îmbunătăţi şi a crea oportu­nităţi de dezvoltare a legăturilor cu centre de excelenţă din Europa, dând posibilitatea specialiş­tilor de a-şi completa cunoştinţele şi a aduce endocrinologia românească acolo unde îi e locul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe