Newsflash
Diverse

Epileptologie şi electrofiziologie

de - dec. 9 2011
Epileptologie şi electrofiziologie
   Recent, s-a desfăşurat la Bucureşti a XX-a Conferinţă Naţională de Epilepsie organizată de Societatea Română Împotriva Epilepsiei şi de Centrul Naţional de Referinţă Împotriva Epilepsiei, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale. Prin tematica sa, reuniunea a suscitat interesul participanţilor, ca în fiecare an, deoarece a prilejuit discuţii vii, menite să clarifice subiectele de actualitate abordate. Ca în fiecare an, conferinţa a fost structurată pe trei secţiuni: electrofiziologie şi fiziopatologie a epilepsiei; diagnosticul EEG, imagistic şi de laborator în epilepsie; neurochirurgia epilepsiei. (...)
 
Însemnări de participant
 
   Prima jumătate a secolului trecut a cunoscut un entuziasm neobişnuit privind o metodă, pe atunci nouă, de investigaţie bioelectrică cerebrală: electroencefalograma (EEG). Aplicând electrozi de culegere pe scalp, către cel mai nobil peisaj al evoluţiei s-a deschis o fereastră atât de largă, încât s-a crezut că prin ea se vede orice, începând de la gânduri până la orice, cu condiţia să aibă răsunet în creier. Cu trecerea timpului însă, cheia s-a dovedit incapabilă să deschidă toate încuietorile minţii, deziluzionându-i pe cei care se aşteptau ca prin electroencefalogramă să deschidă fără greutate lada de zestre a sufletului. Declinul s-a produs nu datorită metodei, ci faptului că biocurenţii creierului reprezintă doar un aspect al funcţionării acestuia, în condiţii de repaus, dar în special în condiţiile de criză. Informaţiile oferite de traseele variaţiilor de electricitate statică generate de neuroni reflectă o multitudine de stări care se pot transforma în crize. Aşa se face că în prezent unii profesionişti intraţi de curând în specialitate nu mai recomandă examenul electroencefalografic, având în atenţie doar tomografia computerizată, uitând poate că ultima nu „vede“ ceea ce descoperă prima. (...)
 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe