Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Evoluţia psihanalizei: schimbare vs. declin

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 10 decembrie 2010

   Deschizând Conferinţa internaţională cu tema: Schimbarea în psihanaliză, psihanaliza în schimbare, dl Corneliu Irimia, preşedintele Societăţii Române de Psihanaliză (SRP), a arătat că schimbarea este specifică naturii curei psihanalitice în care pacientul îşi transformă nevroza într-o homeostazie psihică. Au loc, în interiorul fiinţei acestuia, fenomene dinamice, reparatorii, iar metabolismul Selfului tinde spre un Sine adevărat, cu care persoana să fie văzută, apreciată, cunoscută. Aşa stând lucrurile, este firească aşteptarea de schimbare în metoda psihoterapeutică freudiană care, este adevărat, a fost la vremea ei primul gen de psihoterapie validă, apropiată de biologie şi medicină, dar a rămas solidificată timp de un secol ,fiind urmată cu sfinţenie de emuli marcaţi de spectrul excomunicării. (...)

Seria disertaţiilor a fost deschisă de dna Vera Şandor cu tema „Despre factorii de schimbare în psihanaliză, arătând că o anumită stare de criză în psihanaliză este mai mult sau mai puţin permanentă când Sigmund Freud a intuit la Congresul de la Nürnberg din 1910, liniile de dezvoltare ale psihanalizei. Într-o perspectivă istorică, evaluarea contribuţiei colaboratorilor lui Freud a dus, spre deziluzia acestuia, la fragmentarea corpusului unitar într-o măsură mai mare sau mai mică, în situaţia în care era vorba de continuatori dizidenţi sau care au părăsit dogma, criticând-o, ori de reformatori care au păstrat nucleul central dar l-au diversificat. Fragmentarea teoriilor şi practicilor psihanalitice a instituit o stare de criză cu efect mortifer. Apoi, dna Vera Şandor a identificat şi discutat factorii de schimbare în psihanaliză. Primul dintre aceştia este nevoia măsurării rezultatelor psihoterapiei psihanalitice. Sigur, nu este vorba de aparate, dar nici medicina nu este de prea mare folos, cu al său criteriu al dispariţiei simptomelor. Pacientul psihanalitic prezintă în principal simptome existenţiale şi nu trăieşte un simptom cu senzaţia de corp străin. Nucleul psihopatologic neglijează perspectiva holistică a insului, iar atenuarea acuzelor nu se însoţeşte întotdeauna de îmbunătăţirea gradului de satisfacţie. Se înregistrează de multe ori o aparenţă de adaptare la o boală ce durează o viaţă întreagă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.