Newsflash
Diverse

Evoluţii majore în neurochirurgie

Evoluţii majore în neurochirurgie
   La Iaşi, în perioada 3–6 aprilie a.c., Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ – prin Clinica de neurochirurgie –, împreună cu Institutul Internaţional de Neuroştiinţe din Hanovra (Germania), Societatea Română de Neurochirurgie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi – disciplina de neurochirurgie şi portalul MedicalManager.ro, au organizat Simpozionul şi cursul practic de Prof. dr. Amir Samii neuronavigaţie şi neuroendo­scopie. Manifestarea a reunit neurochirurgi din străinătate şi din ţară, dornici de a-şi perfecţiona cunoştinţele şi abilităţile în domeniu. La cursul practic au fost puse la dispoziţia participanţilor două echipamente de neuronavigaţie şi două sisteme de endoscopie cu truse cerebrale şi spinale. Coordonatori au fost: prof. dr. Amir Samii (care a venit din Hanovra cu întreaga sa echipă şi cu tehnologia adecvată), prof. dr. A. V. Ciurea şi prof. dr. Ion Poeată.
Prima zi a simpozionului a fost dedicată neuronavigaţiei, cu toate problemele esenţiale ale neurochirurgiei craniocere­brale şi vertebro-medulare, relevându-se valoarea, avantajele, dezavantajele, limitele şi posibilităţile de extensie pentru viitor ale acestei importante achiziţii în neurochirurgie. S-a insistat asupra folosirii neuronavigaţiei în mod constant, tocmai pentru găsirea celor mai bune căi de acces şi strategie în aceste afecţiuni foarte dificil de operat.
A doua zi a fost rezervată neuroendoscopiei în neurochirurgia pediatrică şi a adultului, ca abord minim invaziv, mai ales în procesele expansive intraven­triculare. În ultima zi a conferinţei au fost efectuate demonstraţii hands-on. Participarea prof. dr. Concenzio Di Rocco a ridicat nivelul şti­inţific al acestei se­siuni, datorită expe­rienţei sale de peste patru decenii în neuro­chirurgia pedia­trică. Printre lec­tori s-au mai nu­mă­rat prof. dr. Vincenzio Patterno, prof. dr. Nicolae Ianovici, dr. Bogdan Iliescu. Trebuie men­ţio­­nat şi aportul esenţial al mana­gerului Clinicii de neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ din Iaşi, dr. Lucian Eva, care a pre­zentat vizita­torilor realizările din cadrul spitalului şi a participat direct la sesiunile hands-on.
În final, comitetul executiv al manifestării au decis organizarea, în aceeaşi perioadă, anul viitor, a următorului simpozion, ce va aborda patologia neurochirurgicală spinală.

 

Prof. dr. Nicolai IANOVICI, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ Iaşi

 

 

 

Prof. dr. Alexandru Vlad CiureaProf. dr. Alexandru Vlad Ciurea: „Creierul uman este cea mai scumpă bijuterie pe care ne-a dat-o Dumnezeu şi trebuie să avem grijă de ea“

 

Ce şi-a propus acest eveniment?
– O punere în valoare a unor noi tehnologii ce împing neurochirurgia la perfor­manţe deosebite. Creierul însuşi reprezintă un subiect deosebit, din care cu­noaş­tem încă puţin. În ultimul timp, o serie de noi desco­periri se fac privitor la substanţa cerebrală, co­nexiu­nile interneuronale, acti­vitatea cerebrală şi, desigur, tehnologiile deschid noi orizonturi în ştiinţa creierului. Acestea ne ajută să putem crea strategii optime pentru abor­darea leziunilor intracerebrale. În acest context, în cadrul Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie există un comitet de tehnologie neurochirurgicală, condus de prof. dr. Amir Samii. În urmă cu şase luni, la Belgrad, am avut o discuţie cu dsa şi l-am invitat să vină cu echipa şi cu toată tehnologia de înalt nivel (unităţi de neuronavigaţie tip BrainLab) să o prezinte în România. Şi iată, a venit.
De ce la Iaşi şi nu la Bucureşti?
Ne-am dorit să implementăm aceste elemente într-un mare centru universitar. În Iaşi, la toate eve­nimentele medicale, atmosfera este mai colegială, mai propice, în special pentru neuroştiinţe. Tot timpul ne-am dorit să nu existe disfuncţionalităţi între specialiştii de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Toţi constituim o echipă şi lupta este dusă pentru însănătoşirea bolnavului, de aceea nu trebuie să avem dispute. Numai astfel putem progresa! La Iaşi am găsit această perfectă oportunitate de înţelegere pentru a crea o atmosferă atractivă, lucrativă, în vederea bunei desfăşurări a acestui proiect.
Care este următorul pas?
Acest auditoriu entuziast, de apro­xi­mativ 150 de tineri, în afară de faptul că va învăţa şi va asimila mult mai repede, va şti să progreseze şi să-i determine pe cei care conduc universităţile de medicină, în special secţiile de neurochirurgie din ţară, să achiziţioneze aparatura de ultimă generaţie, în ceea ce priveşte neuronavigaţia şi neuroendoscopia. Vrem, nu vrem, trebuie să conştientizăm că tineretul împinge această ţară înainte, deci mesajul meu este: „Dragi tineri doctori, nu plecaţi din ţară, se pot găsi multe oportunităţi de a munci în România, mai ales în domeniul neurochirurgiei“.
– Vedeţi realizabilă această iniţiativă?
Totul este posibil atunci când vorbim despre sănătatea oamenilor. În contextul de faţă, vorbim despre creierul uman, cea mai scumpă bijuterie pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Şi dacă ne-a dat-o, noi trebuie să avem grijă să o valorificăm şi să o protejăm.

 

Dr. Lucian Eva: „Patru decenii de neuroexcelenţă la Iaşi“

 

Care este importanţa acestei manifestări pentru instituţia pe care o coordonaţi?
– Evenimentul constituie promovarea istoriei de peste patru decenii a Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“, istorie pe care o sintetizez într-un singur cuvânt neuroexcelenţă. În acest context, suntem onoraţi de prezenţa la Iaşi a echipei Institutului Internaţional de Neuroştiinţe din Hanovra, coordonată de prof. dr. Amir Samii. Am dezbătut o temă foarte interesantă, este vorba despre neurotehnologie, în particular – neuronavigaţie şi neuroendoscopie. Acest institut este promotorul neurotehnologiei în specialitatea noastră, care ajută chirurgul, iar apoi pacientul în tot ce înseamnă evoluţia lui ulterioară.
Aţi prezentat neuroendoscopia spinală.
– Dacă vorbim de neuroendoscopia spinală, amintim de patologia degenerativă şi, în acest context, hernia de disc. Astăzi, la Iaşi, hernia de disc se operează endoscopic, tehnicile minim invazive sunt mai puţin agresive pentru pacient. În urma acestei operaţii, pacientul, după numai câteva zile, poate părăsi spitalul, în cele mai bune condiţii şi imediat îşi poate relua activitatea. Sunt foarte bucuros că, în ultimii ani, am reuşit să dotăm spitalul cu aparatură de ultimă generaţie în acest domeniu.
Ce temă a avut  workshopul pe care l-aţi susţinut?
Practic, tinerii rezidenţi au avut ocazia, pe simulatoare, să înveţe cum se operează o hernie de disc endoscopic. Au fost prezenţi medici din întreaga ţară, dar şi din afara graniţelor (Serbia, Irak, Italia).

 

Dr. Lucian Eva, prof. dr. Ştefan Florian şi prof. dr. Nicolai IanoviciProf. dr. Ştefan Florian:„Revenim în prim-planul neurochirurgiei europene şi mondiale“

 

– După puţin timp, aţi revenit la Iaşi pentru a participa la un nou eveniment ştiinţific.
Da, Iaşiul are o activitate neuro­chirurgicală din ce în ce mai intensă şi este foarte implicat, iar prin evenimente de genul acesta, aduce la zi noutăţile în neurochirurgie. Am o deosebită plăcere de a fi alături de colegii mei la acest workshop foarte interesant, primul dintr-o serie care va deveni, sperăm cu toţii, o tradiţie în ceea ce priveşte neuro­navigaţia şi neuro­endoscopia. Ele constituie noi instrumente în arsenalul neurochirurgical ce ajută neurochirurgul în mai buna orientare şi planificare a intervenţiilor cât mai reuşite.
Cât de mult a evoluat neurochirur­gia la noi?
Neurochirurgia românească, în ultimii zece ani, a cunoscut un progres deosebit. Avem priorităţi pe plan mondial, la începutul neurochirurgiei, şi nume mari precum dr. Jianu, cel care a operat cu succes primul neurinom acustic, sau prof. dr. Thoma Ionescu, apoi profesorul Arseni. În ultimii ani ai sistemului comunist nu s-au făcut investiţii în domeniul microchirurgiei, iar neurochirurgia românească a stagnat, excepţie face prof. dr. Leon Dănăilă. Astăzi, prin evenimente de genul acesta, revenim în prim-planul neurochirurgiei europene şi mondiale datorită deschiderii pe care o au actualii conducători de centre universitare. În acest sens, putem spune că nu numai Bucureştiul, ci şi Iaşiul, Clujul, Timişoara au adus progrese însemnate, iar tehnologia, greu accesibilă, a fost, în timp, implementată în aceste centre şi a dus la un progres evident al neurochirurgiei pe plan naţional.

Dumitru ŞERBAN

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe