Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Excelenţă şi exigenţă în BPOC

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 19 martie 2010

   Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune cu prevalenţă în continuă creştere, subdiagnosticată, subtratată, subevaluată, cu impact devastator asupra pacienţilor, familiilor lor, societăţii în ansamblu. Conform OMS, în 2005 au murit, în întreaga lume, din cauza BPOC, trei milioane de persoane. Se estimează o creştere cu 30% a deceselor cauzate de această boală în următorii 10 ani, în condiţiile absenţei unor programe eficiente de reducere a riscurilor, în mod deosebit a expunerii la fumul de ţigară. (...)

BPOC va deveni a treia cauză de mortalitate până în 2030, depăşind infecţiile tractului respirator inferior, tuberculoza, accidentele rutiere, HIV. În UE, ea determină anual 300.000 de decese şi costuri generate de scăderea productivităţii muncii de 28,5 miliarde de euro.
   În ţara noastră, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Centrul pentru Politici şi Strategii de Sănătate, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este redus (mai puţin de jumătate din pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an). 70% din bolnavi se prezintă la medic în stadii avansate (III, IV) ale bolii. (...)
Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC