Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune cu prevalenţă în continuă creştere, subdiagnosticată, subtratată, subevaluată, cu impact devastator asupra pacienţilor, familiilor lor, societăţii în ansamblu. Conform OMS, în 2005 au murit, în întreaga lume, din cauza BPOC, trei milioane de persoane. Se estimează o creştere cu 30% a deceselor cauzate de această boală în următorii 10 ani, în condiţiile absenţei unor programe eficiente de reducere a riscurilor, în mod deosebit a expunerii la fumul de ţigară. (...)"> Excelenţă şi exigenţă în BPOC - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Excelenţă şi exigenţă în BPOC

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 19 2010
Excelenţă şi exigenţă în BPOC

   Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune cu prevalenţă în continuă creştere, subdiagnosticată, subtratată, subevaluată, cu impact devastator asupra pacienţilor, familiilor lor, societăţii în ansamblu. Conform OMS, în 2005 au murit, în întreaga lume, din cauza BPOC, trei milioane de persoane. Se estimează o creştere cu 30% a deceselor cauzate de această boală în următorii 10 ani, în condiţiile absenţei unor programe eficiente de reducere a riscurilor, în mod deosebit a expunerii la fumul de ţigară. (...)

BPOC va deveni a treia cauză de mortalitate până în 2030, depăşind infecţiile tractului respirator inferior, tuberculoza, accidentele rutiere, HIV. În UE, ea determină anual 300.000 de decese şi costuri generate de scăderea productivităţii muncii de 28,5 miliarde de euro.
   În ţara noastră, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Centrul pentru Politici şi Strategii de Sănătate, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este redus (mai puţin de jumătate din pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an). 70% din bolnavi se prezintă la medic în stadii avansate (III, IV) ale bolii. (...)
Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe