Newsflash
Diverse

Exemplu, fără emfaza marilor spitale

Exemplu, fără emfaza marilor spitale

A unsprezecea ediție a Zilelor medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești s-a desfășurat între 7 și 9 iulie, reunind peste 500 de participanți din întreaga lume. Acest eveniment a reușit să pună pe harta medicinii un spital dintr-un oraș care numără cu aproximație douăzeci de mii de locuitori.

 

 

Omul sfințește locul, iar managerul bun crește spitalul

 

     Am participat la un eveniment medical deosebit nu numai prin ținută și profesionalism, ci și prin locul de desfășurare și al instituției organizatoare. Dincolo de caracterul științific și de multitudinea de subiecte dezbătute în conferințele Zilelor medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, merită apreciată performanța unui spital inițial mic ce deservea o parte a populației județului Bacău, care a ajuns o unitate medicală impecabilă, într-un context național în care sistemul medical își arată constant suferința și limitele.
     Nu demult, un nou scandal a arătat neputințele sănătății românești, și aici mă refer la întâmplările tragice de la Spitalul de arși din Capitală, un spital infectat până la zidărie de microbi și metehne de toate felurile; un spital ce ar fi trebuit desființat de multă vreme și reinventat în altă parte, în alte condiții și cu un alt destin. Problemele acestei unități medicale specializate se cunosc de ani de zile, dar până la tragedia de la Colectiv prea puțini oficiali și responsabili din sănătate le-au dat atenție. Iar după Colectiv, în afară de zarva care a acoperit peisajul public, nimeni nu a făcut nimic, lăsând lucrurile să evolueze din rău în mai rău, sub privirea incredibil de pasivă a managementului acestei unități sanitare și a celorlalți responsabili din sistemul public de sănătate.
     Spitalul Municipal de Urgență Moinești este însă din cu totul alt film. Este o demonstrație a faptului că dacă vrei, poți. Fără nicio fărâmă din emfaza marilor spitale din marile orașe, spitalul din Moinești este un exemplu de civilizație, modernitate și eficiență în ceea ce privește managementul unei unități sanitare din România. Vorbesc explicit despre faptul că omul sfințește locul! Spitalul este condus din 2001 de prof. dr. Adrian Cotîrleț, unul din specialiștii și promotorii chirurgiei laparoscopice din România. Doctorul Adrian Cotîrleț operează astfel de mai bine de douăzeci de ani. A studiat această metodă în țară, apoi în străinătate, iar de atunci nu numai că operează, dar este prezent la conferințe și evenimente de specialitate în întreaga lume. În paralel cu profesia de medic și specialist în tehnica intervențiilor chirurgicale cu laparoscopul, doctorul din Moinești a pus la punct un spital care i-ar face să pălească de invidie pe mulți manageri din sănătate, nu doar din România. Spitalul Municipal de Urgență din Moinești are peste 400 de paturi, repartizate în nu mai puțin de 36 de secții și compartimente diferite și asigură toate serviciile medicale conexe – radiologie și imagistică, laborator de analize medicale, farmacie și un bloc operator cu șase săli de operație, dotate ca la carte. De asemenea, aici s-au făcut și recoltări de organe pentru transplant. Spitalul asigură opt linii de gardă non-stop și, chiar dacă regimul de urgență îl așază în zona intervențiilor acute, unitatea medicală are entități interne dedicate recuperării – de la bolile cardiovasculare la cele respiratorii sau ortopedice. Și nu le-am enumerat pe toate.
     Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie menționate despre acest spital este faptul că se află printre primele spitale acreditate conform normelor în vigoare, în condițiile în care multe spitale din țara noastră nu funcționează nici măcar în deplină legalitate din acest punct de vedere. Un alt lucru cu care se mândrește spitalul din orașul moldovenesc este calitatea corpului medical, calitate care i-a permis să răspundă provocării de a se implica în munca de cercetare (spitalul este în mod oficial centru de cercetare clinică) și de a lucra în programe la nivel internațional.
     Asigurarea de servicii medicale de înaltă calitate – aceasta este dorința afirmată de prof. dr. Adrian Cotîrleț de fiecare dată când este întrebat despre direcția de dezvoltare a spitalului pe care îl conduce. Un deziderat simplu, spus clar, care este motor pentru construcție și evoluție. Când știi clar ceea ce vrei, când ești decis să muncești și când te implici cu adevărat în ceea ce faci, nu poți greși. Chiar dacă sistemul are erori, chiar dacă nu fiecare responsabil își face treaba așa cu se cuvine, poți construi. Viziunea, voința și priceperea sunt instrumente în mâna oricui vrea să construiască. Într-o lume medicală pe care o putem caracteriza ca bipolară, folosind termenul din psihiatrie, Spitalul Municipal de Urgență Moinești este „o floare rară“, iar reputația acestei instituții medicale a depășit de mult granițele județului. Acest spital este rezultatul unui de­mers de excepție al omului de la care toți am avea de învățat. Chapeau bas, domnule doctor și director!

 

Prof. dr. Alexandru-Vlad CIUREA

 

 

De unsprezece ori „Bravo!“

 

     Ca participant constant la acest eveniment, îmi fac o plăcută datorie din a exprima câteva considerații asupra organizării și semnificațiilor acestei manifestări tradiționale. De la început subliniez existența unui program dens, bine structurat și ancorat în realitățile pe care le trăim. În afara ședințelor operatorii demonstrative, particularitate a acestei manifestări, și a trecerii în revistă a unei experiențe profesionale foarte variate, temele principale au fost de o actualitate indubitabilă: infecțiile nosocomiale, activitatea de transplant în România, managementul sanitar, locul și importanța kinetoterapiei în practica medicală, sindromul apneei în somn ș.a.
     Reuniunea s-a bucurat de o participare importantă, având caracter internațional, prin prezența unor profesioniști de marcă din Turcia, Italia, Austria, Ungaria, Statele Unite și Republica Moldova, fapt ce atestă că Spitalul Moinești este intrat în circuitul internațional, cu o activitate recunoscută și meritorie. În debutul evenimentului, prof. dr. Alexandru-Vlad Ciurea, reputat neurochirurg român, a oferit asistenței rezultatele unui „fascinant studiu despre asemănările dintre anatomia și patologia sistemului nervos central și spinal ale omului și delfinului“, denumind plastic simpaticul mamifer „vărul nostru“. Datele extrem de interesante, evocarea lui George Emil Palade, cel care a sesizat primul asemănările dintre tubii uriniferi ai omului și delfinului, au polarizat atenția și au justificat satisfacția auditoriului. Nu mai puțin apreciată a fost expunerea profesorului Vasile Astărăstoae, „Respectul demnității în sistemul de sănătate românesc“, care face referire atât la demnitatea pacientului, cât și a medicului, noțiune atât de controversată și deviată ca sens, manifestări și consecințe.
     Au fost oferite, de asemenea, diplome de excelență și medalia „Prof. dr. Dan Setlacec“, unor invitați străini și unor profesioniști de primă mărime ai medicinii noastre. Sunt suficiente argumente pentru a afirma că și actuala ediție a „Zilelor medicale“ ale Moineștiului se înscrie printre reușitele majore ale activității științifice din țara noastră.
     Doi profesioniști de marcă din Turcia au inițiat, prin comunicările lor extrem de pertinente, discuțiile privitoare la una dintre temele cele mai controversate ale contemporaneității, și anume moartea cerebrală. Este pivotul, placa turnantă a activității de transplant și, în același timp, zona care incumbă probleme etice particulare, responsabilitate majoră pentru un șir întreg de specialiști, dar care poate fi și punctul în care pot surveni abuzurile, din nefericire, oricând posibile, ba și semnalate în diverse zone ale lumii. Comunicatorii au conturat foarte bine principiul definitoriu al activității de transplant – „o viață se sfârșește, începe o alta“, exemplificând prin cazul special al morții cerebrale la femeia însărcinată, în care trebuie păstrată, pe cât posibil, viața fătului.
     Din păcate, activitatea de transplant din țara noastră este mult rămasă în urmă. O legislație ezitantă și prost definită, lipsurile materiale și multe alte cauze fac ca această activitate de importanță majoră să păstreze încă un caracter ocazional, întâmplător, uneori chiar eroic. Profesioniștii fac și ei ce pot. Este greu de înțeles de ce nu putem realiza nici măcar acele lucruri care ar fi posibile fără investiții deosebite. Este suficient să mă refer la promovarea, publicitatea și vizibilitatea acestei activități, nu aproape, ci total absentă. Ați văzut printre anunțurile de interes general de pe micul ecran care ne sfătuiesc să consumăm doi litri de apă pe zi, să evităm consumul de sare, zahăr și grăsimi, vreunul care să invite oamenii la donare de țesuturi sau organe după moarte? Există oameni bine intenționați, semeni conștienți, care ar dori să devină donatori de țesuturi și organe în caz de deces, dar care nu știu de unde să pornească și cui să se adreseze. Pe internet nu figurează niciun formular, un îndrumar sau o adresă privitoare la drumul pe care un potențial donator ar trebui să-l urmeze. Nu sunt vorbe de clacă. Registrul național al donatorilor de organe și țesuturi ar trebui să funcționeze din plin, într-o accesibilitatea absolută, despovărată de multitudinea de ocolișuri, praguri și obstacole de nedepășit.
     Infecțiile nosocomiale, temă de cea mai mare actualitate, în care țara noastră a fost și este implicată, au prilejuit ample discuții privitoare la abuzul de antibiotice, folosirea lor preventivă sau curativă în chirurgie, metodologia înregistrării și raportării cazurilor, prelucrarea datelor etc. Nimic nou sub soare. Este foarte greu de tranșat între normalitate și abuz, numeroase fiind circumstanțele, particularitățile și nuanțele care intervin în mod decisiv în întregul circuit. Sigur că experiența practicianului trebuie să aibă prioritate, dar el trebuie ajutat de un epidemiolog sau infecționist dedicat, profilat pentru aceste activități.
     Unul din specialiștii Spitalului clinic privat „Sf. Constantin“ din Brașov, profund implicat în reducerea infecțiilor nosocomiale, a expus experiența unității. Beneficiind de suportul material și logistic al Spitalului cantonal din Geneva (se spune că unitatea brașoveană este copia redusă a acestuia), spitalul a adoptat un sistem logic de prevenire a infecțiilor nosocomiale, perfect adaptat condițiilor existente și aplicabil întregului personal, fără excepție. Este suficient să amintim că acest sistem pornește simplu, de la spălatul mâinilor, căruia i se acordă o importanță capitală, ca verigă majoră în producerea, dar și în prevenirea infecțiilor intraspitalicești. Aplicarea acestui sistem a făcut ca spitalul respectiv să primească, din partea unui grup de experți ai OMS, un prestigios premiu și să fie declarat cel mai curat spital din Europa. Nu este puțin. Sistemul, aplicabil în orice unitate spitalicească, este oferit de autori gratuit tuturor doritorilor, ușor de accesat pe internet.
     Am apreciat, de asemenea, din partea unor profesioniști ai aceluiași spital, un alt model de abordare a cancerului. Întreaga viață am considerat bolnavii cu carcinomatoză peritoneală cazuri inoperabile, depășite, la care practicăm gesturi limitate, eventual o chirurgie de reducere tumorală. Iată că specialiștii aceluiași spital ne schimbă în mod conceptual atitudinea față de acest tip de bolnavi, considerând că, de fapt, ne aflăm în fața unor bolnavi în faza de extensie loco-regională. Adoptând un sistem agresiv, combinat între o chirurgie de asanare a tuturor determinărilor peritoneale, la care adaugă HIPEC, o modalitate de recirculare a unor citostatice, autorii au obținut rezultate bune și supraviețuiri apreciabile.
     Asistăm în prezent la un asalt, la o adevărată explozie a medicinii private, factor pe care îl considerăm benefic, ca alternativă a medicinii publice. Este bine cunoscut că pentru orice unitate privată care trebuie să-și asigure clientela de zi cu zi, fără de care nu poate subzista, fiecare bolnav câștigat este un succes. Dar pentru aceasta este nevoită să apeleze la aparatura cea mai performantă, de ultimă generație, să adopte modalitățile terapeutice de vârf și, nu în ultimul rând, să apeleze la specialiștii cei mai valoroși. Grație acestora, medicina privată tinde să devină mai performantă decât medicina publică, nevoită să aștepte ca mâna ministerului, mereu săracă, să se deschidă. Este evident că medicina privată este mult mai costisitoare, dar nu ne îndoim că, odată cu timpul, aceste aspecte se vor echilibra și pacientul va avea posibilitatea alegerii. Încheiem exprimându-ne convingerea că participarea la manifestările științifice de orice nivel face parte din datoria față de profesia și specialitatea cărora te-ai dedicat și asta reprezintă o latură a progresului.

 

Dr. Virgil RĂZEȘU

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe