Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Experienţă coreeană şi realităţi româneşti în pedodonţie

Viața Medicală
Prof. dr. Rodica LUCA vineri, 23 august 2013
   O dată la doi ani, se desfăşoară congresul Asociaţiei Internationale de Stomatologie Pediatrică (IAPD). Adresându-se tuturor medicilor stomatologi care tratează copii, fie ei specialişti în stomatologie pediatrică (pedodonţie) ori practicieni de stomatologie generală, tematica congresului este variată şi abordează deopotrivă subiecte de cercetare fundamentală în domeniu şi subiecte cu aplicabilitate directă în practica pedodontică.
   Anul acesta, ajuns la a 24-a ediţie, congresul IAPD, având ca temă „Noi viziuni pentru stomatologia pediatrică“, a avut loc în Coreea de Sud, la Seul. În scrisoarea adresată participanţilor la congres, profesorul Sang Ho Lee, preşedintele comitetului local de organizare, a sintetizat actuala ediţie a congresului IAPD ca fiind „o bună ocazie de a se dezvolta idei noi pentru studii actuale şi viitoare“ şi, totodată, cadrul pentru „parteneriate şi cooperare între stomatologii pediatri din întreaga lume, contribuind la dezvoltarea stomatologiei pediatrice“.
   În cele patru zile de congres, în faţa a peste 1.600 de delegaţi din 66 de ţări, au fost prezentate, sub diferite forme, sute de contribuţii ştiinţifice: 95 de conferinţe, 126 de lucrări susţinute în cadrul celor 20 de secţiuni de prezentări orale, 553 de postere. La această importantă manifestare ştiinţifică, România a fost prezentă prin susţinerea, în cadrul secţiunii de anomalii dentare, a unei lucrări efectuate de un colectiv de cadre didactice de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti („Necesarul de tratament la nivelul primilor molari permanenţi la copiii cu MIH“, autori I. A. Stanciu, R. Luca, A. Munteanu, A. T. Farcaşiu, C. Farcaşiu, A. Olaru).
   În plen sau pe secţiuni, cu o menţiune specială pentru secţiunea „Practica clinică: ce este nou?“, au fost analizate şi discutate principalele aspecte ale patologiei pedodontice: caria dentară, traumatismele dento-parodontale, anomaliile dentare de dezvoltare, bolile genetice şi manifestările în sfera oro-maxilo-facială, boala parodontală, particularităţile patologiei orale la pacientul cu nevoi speciale, precum şi diferitele faţete ale anxietăţii dentare şi ale managementului comportamental, utilizarea sedării în cabinetul stomatologic.
   Din multitudinea de teme susţinute şi dezbătute, aş atrage atenţia asupra lucrărilor care au prezentat noi tehnologii şi tehnici pentru diagnosticul cariei incipiente, noi protocoale pentru individualizarea tratamentelor profilactice şi curative propriu-zise în funcţie de tipurile de risc la carie, îmbunătăţiri aduse unor materiale deja utilizate, toate având acelaşi scop – menţinerea sănătăţii dentare la copil şi adolescent, garanţie a sănătăţii dentare a adultului şi, implicit, a unor costuri sociale şi individuale mai mici. În susţinerea acestor idei menţionez conferinţele: „Noi paradigme ale managementului cariei prin aprecierea riscului“ (J. Featherstone, SUA), „Prevenirea cariei dentare folosind materiale care conţin S-PRG“ (S. Fukumoto, Japonia), „Efectul sindromului ereditar asupra componentelor dintelui şi importanţa alegerii materialului de restaurare potrivit“ (U. Zilberman, Israel).
   Un subiect interesant a fost reprezentat de noile cercetări privind biologia pulpară, cercetări a căror ţintă directă este păstrarea cât mai mult posibil a dintelui, atât cel temporar, dar mai ales cel permanent. Prin prezentări bine documentate, în lumina rezultatelor cercetărilor de ultimă oră, au fost expuse modalităţile de tratament în cazul îmbolnăvirilor pulpare („Noi viziuni ale tratamentului pulpar la dinţii temporari“ – H. Rodd, Marea Britanie; „Noi viziuni ale tratamentului pulpar la dinţii permanenţi imaturi“ – L. H. Chueh, Taiwan). În privinţa tratamentului pulpar la dinţii temporari s-a subliniat că, în general, există diferenţe în abordare, atât pe plan mondial, cât şi între medicii cu specializare în pedodonţie şi cei fără această specializare. Dar, oricum, la dinţii vitali se remarcă tendinţa de folosire a tehnicilor mai biocompatibile şi de regenerare, utilizarea noilor materiale bioactive, iar la cei devitali, folosirea dezinfecţiei mecanice şi chimice şi aplicarea în canalul radicular a unei varietăţi de medicamente care nu se întăresc (resorbabile). Conceptul celor „4 R“ (reparare, restaurare, îndepărtare, regenerare – în limba engleză), în care noţiunea de regenerare este din ce în ce mai bine fundamentată ştiinţific, se conturează a fi forma ideală de tratament în cazul ţesutului pulpar necrotic, care se îndepărtează şi se înlocuieşte cu ţesut pulpar sănătos în vederea revitalizării dentare. Cercetările făcute în acest început de secol încurajează terapiile endodontice regenerative, cu speranţa obţinerii ţesuturilor vitale care să înlocuiască pulpa inflamată sau infectată, absentă sau traumatizată („Regenerarea: explorând noi orizonturi în endodonţia pediatrică“ – S. Tandon, India).
   La fel ca şi la precedentul congres IAPD (Atena 2011), actuala reuniune a subliniat realitatea că stomatologia pediatrică (pedodonţia) este o specialitate complexă, care are în centrul activităţii sale pacientul în creştere, cu toate implicaţiile care decurg de aici. De aceea, nu întâmplător, un simpozion a fost dedicat pregătirii pentru a deveni medic specialist în stomatologie pediatrică. E. Papagiannouli (Grecia) şi M. Hector (Marea Britanie), ambii foşti preşedinţi ai IAPD, au prezentat situaţia stomatologiei pediatrice ca specialitate la nivelul statelor din Comunitatea Europeană şi, respectiv, în Marea Britanie. De asemenea, s-au făcut informări despre pregătirea specialistului pedodont în Israel (A. Fuks), Japonia (Y. Tamura), SUA (J. Berg) şi Brazilia (M. Bönecker).
   Şi, pentru că, aşa cum scriam şi cu altă ocazie, există şi o patologie care uneori depăşeşte cu mult posibilităţile unui simplu cabinet stomatologic, care necesită cunoştinţe serioase de medicină, precum şi organizarea unor servicii specializate şi a unui personal medical calificat în acest sens, într-un alt simpozion s-a discutat despre „Sisteme de îngrijire dentară pentru pacienţii cu nevoi speciale“. S-au făcut informări privind Suedia (G. Dahllöf), Canada (C. Friedman), Japonia (I. Morisaki). G. Dahllöf preciza că „în Suedia, îngrijirile dentare pentru copii şi adolescenţi sunt gratuite până la vârsta de 19 ani şi includ manoperele preventive, toate tratamentele dentare şi ortodontice. Mulţi copii sunt trataţi în cabinetul de stomatologie generală, dar cei cu nevoi mai complexe de tratament sunt trataţi în clinici specializate de stomatologie pediatrică. În plus, s-au înfiinţat trei centre naţionale pentru copiii şi adolescenţii cu boli rare şi cu probleme specifice orofaciale“. După participarea (dacă mai era nevoie!) la un simpozion cu asemenea temă  şi având în minte realitatea cu care ne confruntăm în România, zâmbetul ironic şi amărăciunea, de multe ori chiar disperarea, exprimă o stare de fapt despre care doar se vorbeşte de multă vreme, dar în care nu se întreprinde nimic; dimpotrivă sunt stopaţi şi aceia dintre noi, care, în numele omeniei şi al profesionalismului, fac mai mult decât li se impune prin obligaţii de serviciu.
   Apreciat în ansamblu, ultimul congres IAPD a fost unul dintre cele mai valoroase, impecabil ca organizare şi solicitudine. A fost o „experienţă coreeană“ greu de uitat, un exemplu de cum se poate obţine maximum într-o ţară aflată în zonă de conflict. Viitoarea „experienţă“ va fi scoţiană: următorul congres IAPD va avea loc în Marea Britanie, la Glasgow, în 2015.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.