Newsflash
Diverse

Expertiză medicală/medicină de asigurări

de Dr. Ioana SOARE - mar. 1 2012
Expertiză medicală/medicină de asigurări
   Vineri 3 februarie, în ciuda vremii nefavorabile din toată Europa, peste 150 de medici au participat la Seminarul de expertiză medicală organizat de EUMASS la Bruxelles. EUMASS (European Union of Medicine in Assurance and Social Security) – UEMASS (Union Européene de Médecine d’Assurance et de Sécurité Sociale), Asociaţia Medicilor de Asigurări Sociale din Uniunea Europeană, a fost înfiinţată în anul 1973. Medicii români fac parte din această organizaţie începând din 2006, prin două asociaţii profesionale: Societatea Română de Expertiză Medicală şi, respectiv, Corpul Medicilor Experţi de Asigurări. Seminarul, ajuns la a X-a ediţie, a fost organizat de prof. dr. Peter Donceel (K. U. Leuven, Spitalul Universitar Sint Rafael) şi a fost găzduit de Institutul Belgian pentru Sănătate şi Asigurări de Dizabilitate (incluzând indemnizaţiile pentru handicap, concediu medical şi pensiile de invaliditate).
   Profesorul Johan Vlaeyen (Research Group on Health Psychology, de la Universitatea din Leuven) a deschis lucrările cu o temă extrem de interesantă: dizabilitatea cronică şi tendinţa de evitare a fricii. Cu ajutorul psihologilor, a fost delimitată semnificaţia fricii de durerea propriu-zisă şi de modificarea funcţiei. De exemplu: mi-este frică să mă aplec să ridic o greutate pentru că mă voi îmbolnăvi/mă va durea mai rău, dar pot să o fac din punct de vedere fizic. Practic, cercetătorii au introdus un plan de management al fricii, cu desensibilizare treptată, la fel ca în alergii. Pacientul este antrenat să depăşească frica, să determine singur cât efort poate face şi să se reîntoarcă la serviciu.
   Continuând această idee, de recuperare a capacităţii de muncă, profesorul Philippe Mairiaux, de la Universitatea din Liège, a prezentat „modelul Sherbrooke“ de prevenire a dizabilităţii. Ideea a apărut în Canada, unde pacienţii aflaţi în concediu medical erau contactaţi după patru săptămâni, de către medicul de medicina muncii. După discuţii şi evaluarea pacientului, acesta era sfătuit să se întoarcă la serviciu, fie la acelaşi loc de muncă, fie în aceeaşi întreprindere, pe un loc protejat. După zece ani de evoluţie a acestui model, care a fost adoptat în mai multe ţări europene, s-a ajuns la următoarea schemă: pacientul este apelat telefonic fie de către medic, fie de către asistenta din cabinetul de medicina muncii, care stabileşte o întâlnire cu pacientul şi cu şeful direct al acestuia, după patru săptămâni de concediu medical. Se stabilesc factorii care au determinat pacientul să ia concediu medical şi condiţiile în care el se va putea întoarce la lucru. Pacientul poate lucra doar patru ore (program redus) pentru o perioadă de timp, poate fi mutat pe un alt loc de muncă sau actualul loc de muncă poate fi adaptat prin măsuri ergonomice. Astfel, conform rezultatelor unui studiu realizat în Belgia, s-a reuşit reducerea duratei concediului medical, mai ales pentru pacienţii cu afecţiuni acute şi subacute. Pacienţii cu afecţiuni cronice au răspuns mai bine la adaptarea locului de muncă, însă acestea sunt mai costisitoare pentru angajator.
   Prof. dr. Ben Nemery, de la Universitatea din Leuven, a prezentat o reactualizare privind bolile profesionale pulmonare, punând accentul pe rolul fumatului şi al noxelor profesionale, dar amintind şi rolul factorilor de mediu de la domiciliu – acarieni, pulberi, mucegai. Expunerea la noxe profesionale a fumătorilor creşte de peste 20 de ori riscul de BPOC sau cancer pulmonar, faţă de un fumător neexpus. Profesorul Nemery a evidenţiat noile meserii cu noxe profesionale. Muncitorii din industria textilă, care lucrează cu nisip (sablare) pentru înălbirea blugilor, muncitorii din industria electronică, în spaţiile de coating/acoperire a ecranelor cu cristale lichide LCD şi din alte meserii (încă în studiu, dar trebuie confirmate).
   Ultima lucrare a fost prezentată de dr. Wout de Boer, de la Academy of Swiss Insurance Medicine, University Hospital of Basel, şi s-a referit la Clasificarea Internaţională a Funcţionalităţii şi evaluarea capacităţii de muncă (şi a dizabilităţii) în sistemul de asigurări sociale. Dr. Wout de Boer conduce de peste zece ani cercetări în medicina de asigurări, începând în Olanda, apoi continuând în Elveţia. A publicat trei cărţi şi nenumărate articole în domeniu. În această lucrare a pus accentul pe folosirea ICF în evaluarea pacientului care cere protecţie, respectiv drepturi de asigurări sociale. Societăţile de asigurări manifestă tendinţa de a evalua boala, dar în ultimul timp au pus pe primul loc capacitatea pacientului de a se întoarce la muncă. Conceptul „return to work“ devine astfel mai important decât stabilirea unor criterii pentru fiecare boală, chiar dacă sunt ajustate după tipul de muncă – cu efort mic, mediu sau mare.
   În România se folosesc bareme şi criterii pentru fiecare boală, încercându-se stabilirea unui procent de dizabilitate, în funcţie de care pacientul este încadrat în gradul 3 de invaliditate (dizabilitate 50–69%, poate lucra cu jumătate de normă), gradul 2 (dizabilitate 70–89%, nu poate lucra) sau gradul 1 (dizabilitate 90–100%, nu se poate autoservi, este la pat sau are nevoie de un însoţitor).
   În încheiere, secretarul general al EUMASS, dr. Anette de Wind, din Olanda, a atras atenţia asupra unei noi idei care câştigă teren, aceea de medic expert independent. Deja experţii tehnici sau contabili sunt independenţi faţă de întreprinderea/persoana care cere expertiza, atât în UE, cât şi în România.
   Seminarul a fost urmat de întrunirea Consiliului EUMASS, în care România este reprezentată de patru membri. EUMASS are un comitet ştiinţific şi două grupuri de studiu, la care participă şi medici români. Cel mai important este grupul de studiu pentru aplicarea ICF la criteriile de evaluare a fiecărei boli. Pe site-ul www.eumass.com puteţi găsi propunerile de criterii pentru câteva domenii. Din păcate, aplicarea ICF este greoaie şi nu ştim dacă este posibilă în România, în condiţiile actualei legislaţii de asigurări sociale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe