Recent, la Budapesta a avut loc al X-lea Congres al Asociaţiei Europene de Farmacologie Clinică şi Terapeutică (EACPT). Desfăşurată sub deviza: „De la cercetarea medicamentului la terapie în beneficiul pacienţilor“, manifestarea a demonstrat conexiunea strânsă a farmacologiei clinice atât cu cercetarea fundamentală, cât şi cu îngrijirea zilnică a pacientului. Cei 750 de specialişti prezenţi au urmărit lucrările de-a lungul a 14 sesiuni, în trei amfiteatre diferite. (...)"> Farmacologia clinică în Europa - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Farmacologia clinică în Europa

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - aug. 19 2011
Farmacologia clinică în Europa

  Recent, la Budapesta a avut loc al X-lea Congres al Asociaţiei Europene de Farmacologie Clinică şi Terapeutică (EACPT). Desfăşurată sub deviza: „De la cercetarea medicamentului la terapie în beneficiul pacienţilor“, manifestarea a demonstrat conexiunea strânsă a farmacologiei clinice atât cu cercetarea fundamentală, cât şi cu îngrijirea zilnică a pacientului. Cei 750 de specialişti prezenţi au urmărit lucrările de-a lungul a 14 sesiuni, în trei amfiteatre diferite. (...)

  Recent, la Budapesta a avut loc al X-lea Congres al Asociaţiei Europene de Farmacologie Clinică şi Terapeutică (EACPT). Desfăşurată sub deviza: „De la cercetarea medicamentului la terapie în beneficiul pacienţilor“, manifestarea a demonstrat conexiunea strânsă a farmacologiei clinice atât cu cercetarea fundamentală, cât şi cu îngrijirea zilnică a pacientului. Cei 750 de specialişti prezenţi au urmărit lucrările de-a lungul a 14 sesiuni, în trei amfiteatre diferite. Fără a impresiona cantitativ, congresul s-a impus calitativ prin varietatea, noutatea şi seriozitatea cu care au fost tratate temele abordate. Încercăm să argumentăm cele afirmate prin prezentarea succintă a câtorva dintre ele.
   În conferinţa inaugurală, intitulată „Noi provocări în cercetarea medicamentului“, profesorul E. S. Vizi, preşedintele onorific al congresului, a adus în atenţie conceptul de comunicare şi transmisie nonsinaptică. S-a arătat că studii recente au scos la iveală date privitoare la mediatori care pot fi prezenţi şi eliberaţi şi în alte zone decât sinapsele. După eliberarea din varicozităţile neuronale, aceşti mediatori (monoamine, acetilcolină, glutamat sau oxid nitric) sunt capabili să difuzeze la distanţe mai mari, pentru a transmite semnalul altor neuroni sau celulelor gliale. Această descoperire deschide calea realizării unor medicamente noi, care să interfereze specific cu transmiterea non-sinaptică. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe