Newsflash
Diverse

Femeia şi îmbătrânirea ovariană

de Conf. dr. Cristina VASILIU - aug. 7 2014
Femeia şi îmbătrânirea ovariană
     A opta ediţie a Congresului Societăţii Române de Ginecologie Endocrinologică (SRGE), desfăşurată recent în Capitală, a avut ca obiectiv dezbaterea a trei mari teme de actualitate: sânul – de la pubertate la postmenopauză; tiroida şi reproducerea umană; îmbătrânirea ovariană. Subiecte interesante au fost discutate şi în cadrul celor două cursuri care au precedat lucrările congresului: actualităţi în ginecologia endocrinologică (atitudinea actuală în premenopauză, patologia dureroasă vestibulară, vitamina D – noi orizonturi în ginecologia endocrinologică) şi actualităţi în ginecologia pediatrică şi a adolescentei (infecţia cu HPV la adolescenţi, sexualitate şi educaţie sexuală la adolescente, tumori ale aparatului genital feminin în copilărie şi adolescenţă).
      Pe lângă un număr mare de specialişti din ţară, medici tineri şi rezidenţi, la congres a participat, şi de această dată, o numeroasă delegaţie din Republica Moldova, precum şi mai multe personalităţi ale vieţii ştiinţifice internaţionale, dintre care amintim pe: prof. dr. Joseph Schenker, preşedintele Academiei Internaţionale de Reproducere Umană, prof. dr. Mathias Freund, preşedintele Societăţii de Hematologie şi Oncologie din Germania. Cuvântul de deschidere l-a avut prof. dr. Petrache Vârtej, preşedintele SRGE.
     Au fost prezentate, cu această ocazie, o serie de subiecte care au vizat tratamentul conservator în sarcină, rolul examenului extemporaneu în tumorile mamare, efectul hormonilor sexuali în dezvoltarea sânului, patologia sânului în adolescenţă, patologia mamară în sarcină şi lactaţie, asocierea cancerului de sân cu sarcina. Patologia tiroidiană, tot mai frecventă în contextul creşterii incidenţei afecţiunilor autoimune, a fost prezentă cu o serie de subiecte care s-au referit la posibilităţile şi limitele tratamentului tiroidian în sarcină, bolile tiroidiene autoimune în sarcină, utilitatea screeningului pentru tiroidita postpartum etc.
     O temă care a suscitat un interes deosebit a fost şi cea cu privire la îmbătrânirea ovariană, mai ales în condiţiile în care apariţia primei sarcini are o tendinţă de deplasare către decada a patra. S-a discutat, aşadar, despre mecanismul care conduce la „ovarian aging“, parametrii folosiţi în evaluarea acestei afecţiuni, fertilitatea şi îmbătrânirea ovariană şi aspecte privind insuficienţa ovariană prematură.
     Fie că au vizat aspecte clinice practice ori review-uri, fie că au adus în atenţie noi puncte de vedere şi ipoteze legate de domeniul ginecologiei endocrinologice, lucrările s-au bucurat de interesul şi aprecierea participanţilor, stârnind discuţii, schimburi de experienţă şi, uneori, chiar controverse.
    Congresul a prilejuit şi o lansare de carte: a IV-a ediţie a tratatului „Ginecologie endocrinologică“, autor – prof. dr. Petrache Vârtej, revăzută şi completată cu noi capitole consacrate actualităţilor în gineco­logia endocrinologică şi în ginecologia pediatrică şi a adolescenţei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe