Newsflash
Diverse

Flebologie după ghiduri internaţionale

de Dr. Vasile IVAN - nov. 6 2014
Flebologie după ghiduri internaţionale
În perioada 1–3 octombrie a.c., Timişoara a găzduit al XIII-lea Congres român de flebologie cu participare internaţională, organizat de Societatea Română de Flebologie (SRF), UMF „Victor Babeş“ Timişoara, Clinica I Chirurgie şi desfăşurat în Aula magna a UMF timişorene, sălile de operaţie ale Clinicii I Chirurgie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi spaţiile de curs, cu transmisiuni „live“.
Prima zi a fost rezervată workshopului de instruire teoretică şi practică în tehnicile şi tehnologiile avansate laser şi radiofrecvenţă în boala varicoasă primitivă, coordonat de dr. Mark Whiteley, profesor invitat la Facultatea de Medicină din Surrey (Marea Britanie) şi prof. dr. Alina Frăţilă, de la Jungbrunnen Klinik din Bonn (Germania), fostă preşedintă a Societăţii Internaţionale de Dermatologie Chirurgicală. Ambii au subliniat necesitatea asocierii flebotomiilor pentru varicele reziduale cu acces limitat cu termoterapia, posibilitatea apariţiei de recidive postoperatorii şi au arătat modalităţile optime de rezolvare terapeutică. Exceptând Clinica I Chirurgie Timişoara, care este dotată cu laser, radiofrecvenţă, crioterapie, aceste terapii avansate se desfăşoară la noi doar în clinici private.
Ziua a doua a debutat cu ceremonia de aniversare a 40 de ani de la inaugurarea Clinicii I Chirurgie a UMF „Victor Babeş“ Timişoara şi a SCJU. Cu acest prilej, a fost elogiată activitatea înaintaşilor, creatori de şcoală chirurgicală arterială şi venoasă în Timişoara – acad. Pius Brînzeu, fondatorul flebologiei ştiinţifice în România, şi prof. dr. Petru Ignat, ce a făcut cunoscută flebologia românească pe plan internaţional (congrese mondiale, membru în Biroul Executiv al Uniunii Internaţionale de Flebologie etc). Au fost menţionate aportul colectivelor ştiinţifice din Clinica I Chirurgie coordonate de prof. dr. Nicolae Bota, prof. dr. Avram Jecu ş.a. A fost subliniată importanţa Revistei Române de Flebologie la promovarea flebologiei pe plan naţional şi internaţional, prin schimburi de reviste cu SUA, Franţa, Germania, ţările scandinave ş.a. Prof. dr. Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie şi viitorul preşedinte al SRF, a înmânat diplome şi plachete ani­versare unor personalităţi medicale ce şi-au desfăşurat activitatea zeci de ani în această clinică.
A fost lansat, în traducere în limba română, ghidul european de scleroterapie în bolile venoase cronice. Sclero­terapia a fost introdusă de peste 70 de ani în România prin profesorii Florian (Bucureşti), Brînzeu (Timişoara) şi Cosma (Cluj-Napoca). Ghidurile, publicate în Revista Română de Flebologie (nr. 1–2 din 2014), au fost prezentate de conf. dr. Daniela Radu, preşedinta SRF şi vor fi transmise MS în vederea acceptării şi autorizării şi pe piaţa farma din România a substanţelor sclerozante utilizate în UE.
Programul de comunicări orale a cuprins o mare parte din paleta ştiinţifică de cercetări în domeniul flebologiei, de la etiologii la complicaţii şi terapeutici din diverse centre medicale. Au reţinut atenţia şi au provocat comentarii lucrări ale colegilor dermato-flebologi, precum cele ale colectivelor conduse de prof. dr. C. Solovan (Ulcerele de gambă suprainfectate, o etiologie neobişnuită – micotică) şi prof. dr. Patricia Cristodor (E posibilă anestezia locală fără durere? Aplicarea tehnicii „vibration touch“ şi „întinderii cutanate în triunghi“ în vederea puncţionării şi administrării anestezicului). Dr. Valerian Ciubotaru, vicepreşedinte al SRF, a prezentat o metodă proprie de tratament – VANST (varices ambulatory non-stripping surgical therapy) a varicelor membrelor inferioare. De la Roma, prof. dr. Carlo Spartera a prezentat o bogată experienţă în terapeutica varicelor, de-a lungul a zece ani, prin metoda ablaţiei laser.
Colectivul din Clinica I Cardiologie Timişoara, condus de prof. dr. Rodica Avram, a suscitat atenţie deosebită cu lucrările „Particularităţi în tromboembolismul venos la pacienţi spitalizaţi“ şi „Tromboembolismul venos şi factorii de climatici – posibile interrelaţii“. A fost supusă discuţiilor o interesantă lucrare caz-raport – „Tromboza venoasă pro­fundă cu embolism pulmonar bilateral, embolism paradoxal la pacient cu foramen ovale“, prezentată de dr. Daniel Nica, din clinica prof. dr. M. Gaşpar (Institutul Inimii din Timişoara). Colectivele chirur­gicale din Sibiu, prin prof. dr. L. Kiss, şi din Timişoara, prin prof. dr. R. Prejbeanu, au adus în discuţie piciorul diabetic Charcot, de la problematica infecţiilor asociate la cea a principiilor de reconstrucţie chirurgicală.
Dr. Toni Feodor (Clinica de chirurgie de zi „Sf. Nicolae“ din Bucureşti) a prezentat lucrarea cu titlul retoric „Avem nevoie de o nouă specialitate, flebologia?“. De 12 ani, Uniunea Internaţională de Flebologie, prin Societatea Europeană de Flebologie, a lansat curricula de pregătire postuniversitară în competenţa flebologie; la Universitatea din Bologna (Italia) s-a organizat Şcoala Europeană de Flebologie, având în structură patru semestre universitare de pregătire pentru obţinerea competenţei europene de flebologie; rezultatele nu au fost cele scontate. În prezent, societăţile naţionale de flebologie din Europa sunt în perioada de finalizare a noii curricule pentru pregătirea în această competenţă, pe care o vor implementa cu acordul guvernelor şi universităţilor de medicină. Modalităţile de obţinere a competenţei rămân la latitudinea fiecărei ţări: masterat, colegiu, supraspecializare etc. O după-amiază a fost rezervată demonstraţiilor operatorii prin laser, radiofrecvenţă şi criostripping.
Medicii rezidenţi şi studenţii la medicină au avut acces liber în spaţiile rezervate desfăşurării congresului şi au manifestat un interes deosebit faţă de problematicile congresului. La Adunarea generală a SRF au fost votate modificări la statut; conducerea va fi realizată de doi preşedinţi: preşedinte (prof. dr. Sorin Olariu) şi preşedinte executiv (conf. dr. Daniela Radu).
Prin numeroasele lucrări ştiinţifice prezentate, prin actul formativ de instrucţie teoretică şi practică în tehnologii avansate, precum şi prin promovarea ghidurilor europene de scleroterapie, congresul se înscrie în seria de manifestări ştiinţifice reuşite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe