Newsflash
Diverse

Focus pe melanom la Bruxelles

de Dr. Mariana MINEA - apr. 18 2014
Focus pe melanom la Bruxelles
Pacienţii cu melanom în stadiu avansat depind de inovaţie: în domeniul cercetării, al aprobării noilor medicamente şi al rambursării. Acesta a fost mesajul conferinţei internaţionale „Participarea pacienţilor în cercetarea clinică pentru melanom“, care a avut loc în perioada 28–30 martie 2014 în capitala Belgiei.
Realizată ca urmare a parteneriatului dintre  European School of Oncology (ESO) şi Melanoma Independent Community Advisory Board (m-icab), conferinţa a adunat aproximativ 90 de persoane, medici, pacienţi cu melanom, susţinători ai cauzei pacienţilor (Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer – ECPC), reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), boardurilor HTA şi ai industriei farma.

 

 

 

    Manifestarea a urmărit să evalueze opţiunile pe care le au pacienţii cu melanom în stadii avansate (IIIb-IV, cu metastaze evidente sau oculte), astfel încât să poată accesa în timp util tratamentele inovatoare aprobate în ultimii ani şi alte medicamente aflate în studiu. Fiind vorba de o boală incurabilă, ce oferă în medie 6–9 luni de supravieţuire în lipsa tratamentului, pacienţii cu melanom sunt dispuşi să îşi asume riscul terapiilor noi pentru beneficiul lor şi al ştiinţei, a subliniat Bettina Ryll, moderatoarea evenimentului şi soţia unui pacient care nu a supravieţuit acestei boli.

 

Candidat pentru adaptive licensing

 

   Conferinţa a debutat cu prezentarea lui Lori Murdoch, pacient cu melanom stadiul IV din Marea Britanie, care şi-a descris propria experienţă în felul următor: „Mai întâi ţi se spune că nu e nimic grav cu aluniţa ta, apoi ţi se spune că te va ucide, apoi ţi se spune că există un medicament care te poate ajuta, dar că nu-l vei primi!“. Tratamentul melanomului a cunoscut un salt important în 2011, odată cu aprobarea terapiilor imunologice şi genetice. Este vorba de ipilimumab, medicament cu o rată de răspuns între 10 şi 30% în rândul pacienţilor, şi de vemurafenib, eficient în cazurile de melanom care prezintă mutaţia BRAF (50–60% din cazurile de boală). Din păcate, aceste tratamente sunt costisitoare (aproximativ 7.500 de euro pe lună), iar medicii şi pacienţii se confruntă cu o reacţie de rezistenţă la tratament după un prim răspuns favorabil.
   Pe acest fundal, conferinţa a oferit participanţilor informaţii privind terapia melanomului în 2014, inovaţiile în cercetarea clinică şi modalităţile prin care pacienţii pot avea acces la tratamentele promiţătoare. Prof. dr. Dirk Schadendorf, Spitalul Universitar din Essen, Germania, a subliniat faptul că pacienţii care răspund la ipilimumab prezintă o perioadă de supravieţuire fără progresie a bolii (PFS – progression free survival) de cinci şi chiar zece ani, conform datelor disponibile până la această oră. Alte medicamente aflate în studiu (anti-PD1, de exemplu) înregistrează, de asemenea, rezultate încurajatoare.
   În acelaşi context, s-a discutat despre conceptul de adaptive licensing – aprobare adaptată, ce urmăreşte să favorizeze accesul timpuriu la noile medicamente, mai ales pentru pacienţii care nu au alternative terapeutice. La 19 martie 2014, EMA a lansat un apel pentru consultări privind aprobarea adaptată, urmând ca proiectul-pilot să fie lansat în următoarele luni. Cazurile avansate de melanom sunt un candidat ideal pentru acest proces, care implică un efort integrat din partea EMA, industriei farma, autorităţilor în domeniul evaluării tehnologiilor medicale (HTA), organizaţiilor medicale responsabile de elaborarea unor ghiduri clinice şi organizaţiilor de pacienţi. La discuţiile pe această temă au luat parte Francesco Pignatti, din partea EMA, Sarah Garner, director al proiectului pentru aprobarea adaptată la Centrul pentru Dezvoltarea Inovaţiei Medicale Sustenabile (CASMI) din Marea Britanie, şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice.

 

Bariere în accesul la tratament

 

   „Cum putem face ca un medicament să fie rambursat?“, a fost întrebarea la care a încercat să răspundă, printr-un studiu de caz, Alessandra Ferrario de la London School of Economics and Political Science. Lectorul le-a vorbit participanţilor despre alocarea eficientă a resurselor: cum funcţionează HTA (evaluarea tehnologiilor medicale), cum o aplică factorii de decizie (luăm de la un program şi dăm pentru altul?) şi ce impact are HTA pe accesul la terapii. De asemenea a schiţat o analiză comparativă a consecinţelor unei decizii, din punct de vedere financiar şi pentru sănătate.
   Tot la capitolul „bariere“, dr. Ana-Maria Forsea, preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei Române contra Cancerului de Piele, a vorbit despre lipsa de date statistice în România, în absenţa unui registru naţional de cancer. Medicul a realizat şi o succintă comparaţie între sistemele de îngrijire a pacienţilor cu melanom în ţările din estul Europei. În România, tratamentul este disponibil, dar nu este rambursat, nu există un program guvernamental de prevenţie a cancerului cutanat (deşi există acţiuni ale societăţilor medicale de profil), iar în acest moment nu se desfăşoară studii clinice pentru melanom. La sfârşitul zilei, România a câştigat un premiu special în cadrul sesiunii de postere.

 

Advocacy şi soluţii

 

   A doua parte a conferinţei a concentrat discuţiile în jurul pacienţilor şi metodelor de lobby şi de advocacy. Britanica Jean Mossman, senior consultant pe advocacy, a oferit sfaturi privind dezvoltarea şi livrarea unei campanii de advocacy, menită deci să sensibilizeze opinia publică şi mai ales decidenţii politici asupra unei probleme de interes. Ideea principală a prezentării a fost: „Decidenţii vor soluţii, nu probleme.“ Printre sfaturile oferite de Jean Mossman menţionăm abordarea tuturor partidelor, indiferent dacă se află la putere sau în opoziţie, abordarea europarlamentarilor, aducerea în discuţie a problemei înainte de schiţarea programului de guvernare, pentru a-i oferi astfel şansa să intre pe agenda de lucru, vizarea organizaţiilor profesionale şi altor grupuri relevante pentru dezvoltarea de parteneriate, prezentarea de argumente pentru problemele aduse în discuţie (obţinute cu ajutorul chestionarelor, în rândul medicilor sau pacienţilor, cu ajutorul studiilor clinice sau analizând legislaţia internaţională), prezentarea problemelor într-un mod concis şi specific (setarea unor obiective clare, măsurabile şi realiste). 
   Fondat în 2011 la iniţiativa Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer, m-icab a fost gândit ca un pilot menit să adapteze conceptul de succes al comunităţii HIV/SIDA pentru pacienţii oncologici. Reuşitele din domeniul HIV-SIDA (terapie eficientă şi accesibilă) au transformat această maladie într-o boală cronică, încă incurabilă, dar care permite o supravieţuire de durată şi de calitate. În curând, m-icab va deveni Melanoma Patient Network Europe şi va funcţiona ca o platfor­mă de promovare a problematicii melanomului în folosul pacienţilor. Prioritatea principală identificată în cadrul conferinţei a fost accesul la informaţii de încredere, mai ales în contextul studiilor clinice care se desfăşoară la nivel mondial.
 

Ajutor pentru România

   Conferinţa a inclus o sesiune specială „Focus on Romania“, în cadrul căreia reprezentanţii României, sub coordonarea dr. Ana-Maria Forsea, au analizat problemele cu care ne confruntăm la capitolul melanom: diagnosticare tardivă, personal medical insuficient, accesul limitat sau absent la studii clinice şi la terapii, situaţia foarte gravă din zonele rurale. Publicul s-a implicat prin lansarea unor propuneri privind derularea unor campanii de informare adaptate diferitelor categorii sociale, în scopul depistării precoce.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe