Newsflash
Diverse

Forumul pneumologilor

de Dumitru ŞERBAN - oct. 25 2012
Forumul pneumologilor

   În perioada 19–22 septembrie a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat ediţia a zecea a Conferinţei de Pneumologie – INSPIR 2012, care a programat prezentări ştiinţifice ale invitaţilor străini, sesiuni pe diverse teme (nodulul pulmonar, fibrobronhoscopia flexibilă, renunţarea la fumat la pacienţii cu afecţiuni respiratorii, durerea toracică, tuberculoza, manifestările pulmonare şi otorinolaringologice ale refluxului gastroesofagian, bronhoscopia intervenţională, explorarea imagistică a mediastinului), simpozioane de firmă şi prezentări de postere.

Un deceniu INSPIR

La încheierea prezentărilor ştiinţifice, am stat de vorbă cu dl prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog şi preşedintele consiliului de administraţie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, organizatorul reuniunii.

   Conferinţa ieşeană sărbătoreşte în acest an a zecea ediţie. Ce rol joacă aceste reuniuni?
   – Într-adevăr, de un deceniu, în fiecare an, medicii pneumologi din judeţele Moldovei şi nu numai se întâlnesc la Iaşi, de regulă la două-trei săptămâni după congresul Societăţii Respiratorii Europene (ERS). Am avut aceste întâlniri la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, în care să ne prezentăm activitatea, să ne punem la curent cu ultimele noutăţi pe plan mondial şi să ne împărtăşim din experienţa activităţii de zi cu zi. Iaşiul este bine situat şi pentru colegii noştri din Republica Moldova şi sudul Ucrainei, astfel că, de câţiva ani, ne bucurăm să-i avem printre noi şi să facem schimb de experienţă. Anul acesta am fost onoraţi de participarea unor personalităţi precum profesorul Leonardo M. Fabri, fost preşedinte ERS, profesorul Enrico Clini, un alt membru foarte activ al conducerii ERS, şi, nu în ultimul rând, profesorul Peter Davies, care, pensionat recent, a ţinut un „discurs de pensionare“ – 40 de ani în tuberculoză – aici, la Iaşi.
   Dv. aţi prezentat importanţa determinării biomarkerilor expunerii la tutun la pacienţii cu afecţiuni respiratorii. Despre ce este vorba?
   – Este vorba despre o serie de determinante biochimice, care ne ajută să vedem dacă pacientul fumează, dacă este într-adevăr influenţat de terapeutică. Importante sunt şi sfaturile noastre, dacă există un sindrom metabolic cauzat de fumat şi deci pacientul are factor de risc, îl putem motiva să se lase de fumat. Apoi, vedem şi gradul de saturare a sângelui în oxigen. Concret, obţinem o serie de informaţii care sunt intens utilizate astăzi. Fumatul, practicat de 30% din populaţie, este o cauză majoră de cancer pulmonar, perfect prevenibilă, dar greu de înlăturat, necesitând o muncă permanentă şi deci mijloace de supraveghere, cum ar fi aceşti markeri.

Progrese în controlul tuberculozei

O sesiune importantă, în cadrul evenimentului de la Iaşi, a fost cea dedicată tuberculozei. Temele prezentate au inclus: aspecte particulare ale endemiei de tuberculoză în judeţul Iaşi (dr. Adriana Sorete-Arbore, prof. dr. Traian Mihăescu); mortalitatea prin tuberculoză în România (prof. dr. Cristian Didilescu, dr. Gilda Popescu, dr. Nicoleta Cioran); renunţarea la fumat, o componentă terapeutică esenţială în abordarea pacientului fumător cu tuberculoză (conf. dr. Antigona Trofor); a positive collaboration over 10 years to adress tuberculosis in North-East of Romania (dr. Brian Douglas). De asemenea, a fost prezentat un proiect educaţional şi de asistenţă multidisciplinară, iniţiat de Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză.

La finalul sesiunii, i-am cerut mai multe detalii dlui prof. asoc. dr. Cristian Didilescu, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti.

   Cum apreciaţi conferinţa INSPIR, ajunsă, iată, la a zecea ediţie?
   – Evenimentul ştiinţific jubiliar INSPIR Iaşi este unul de excepţie, atât prin paleta largă de problematici pneumologice pe care le-a abordat, cât şi printr-o participare a unor persoane cu autoritate în domeniul pneumologiei, venite din Europa. Pentru că nu am lipsit de la nicio ediţie, pot afirma că maniera de desfăşurare a reuniunii şi calitatea lucrărilor au făcut să crească progresiv interesul medicilor pneumologi. De altfel, puteţi constata prezenţa colegilor din multe centre din ţară, de la Constanţa până la Cluj, de la Suceava până la Bucureşti. În plus, nu este doar o teoretizare, ci se prezintă experienţa câştigată de persoane cu autoritate în domeniu, venite din Europa sau din ţară. Personal, am moderat şi am participat cu o comunicare la secţiunea consacrată tuberculozei.
   Oferiţi-ne detalii despre aceasta.
   – Am putut să constat un mozaic de probleme pe care tuberculoza le pune la această oră în ţara noastră, abordate cu multă responsabilitate. Prima comunicare, prezentată de dna dr. Sorete-Arbore, referitoare la particularităţile tuberculozei în judeţul Iaşi, a fost o privire atentă, exigentă asupra cazuisticii de tuberculoză, cu particularităţile care au survenit de-a lungul timpului: apariţia medicamentelor antituberculoase, apoi instalarea chimiorezistenţei, care ridică alte probleme controlului tuberculozei... Un lucru foarte interesant în această comunicare a fost abordarea problemei persoanelor fără adăpost, care nu s-a oprit la o simplă constatare a feno­menului, precizându-se şi măsurile necesare, mai ales cele legate de creşterea aderenţei la tratament. Tratamentul trebuie să se facă sub directa observare a unui cadru medical, aceasta fiind şi cheia de boltă a strategiei OMS Europa – DOTS (Directly Observed Treatment Strategy). Aş reaminti că, atunci când s-a introdus DOTS în România, faza-pilot, din 1998, s-a desfăşurat în judeţul Iaşi. Iar după ce rezultatele au fost validate şi s-a câştigat un minimum de experienţă în domeniu, DOTS a fost extinsă la alte patru teritorii, în 2000, ca apoi să fie generalizată în toată ţara, până în 2005. A mai suscitat interes problema fumatului şi a tuberculozei, prezentată de dna conf. dr. Antigona Trofor. Sigur că tuberculoza este o boală infectocontagioasă, dar şi fumatul este un obicei dăunător, care deteriorează anatomia şi fiziologia căilor respiratorii şi astfel facilitează apariţia unui proces tuberculos. Rezistenţa este simţitor scăzută din cauza fumului de ţigară, ceea ce face posibil ca bacilul Koch să se dezvolte mai uşor decât la o persoană care beneficiază de o apărare naturală integră. Se pune şi problema unei anumite metodologii de lucru pentru a determina bolnavii de tuberculoză să abandoneze fumatul. În fine, lucrarea pe care am prezentat-o a fost legată de mortalitatea prin tuberculoză, care constituie un marker al gravităţii unei endemii tuberculoase. Trebuie spus că am traversat o perioadă foarte grea, în care o serie de factori au determinat şi încă mai determină un nivel de mortalitate care nu ne poate mulţumi. Este ade­vărat că incidenţa tuberculozei a scăzut progresiv: după un vârf de 142,2 la suta de mii, în 2002, s-a ajuns, printr-un trend constant, la descreştere – 82,8 la suta de mii în 2011. Descreşterea se datorează concentrării controlului tuberculozei pe depistarea cât mai precoce a cazurilor, pe educaţia în acest sens a populaţiei, ca, la simptomele care pot evoca tuberculoză (tuse persistentă, peste trei săptămâni, transpiraţii spre seară, oboseală, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, febră sau subfebră vesperală), să se prezinte la medic. Aceasta este prima condiţie, regimul de depistare s-a ameliorat.
   Ce rol a avut regimul de tratament în această evoluţie?
   – Eficientă a fost administrarea tratamentului sub directa observare a personalului medical. Tratamentul durează şase luni, are o primă fază intensivă, de două luni, în spital, cu administrare zilnică, urmând alte patru luni de tratament în ambulatoriu, de consolidare, cum îl numim, în care administrarea – în majoritate covârşitoare a hidrazidei şi a rifampicinei – se face de trei ori pe săptămână, tot sub directa observare a personalului medical, ca şi în faza intensivă. Altfel, există numeroase condiţii ca bolnavul să abdice de la tratament, care oricum este de scurtă durată, pentru că, în urmă cu 40–50 de ani, dura 20 de luni, doi ani... Acum, în şase luni, ar trebui ca pacientul să fie vindecat. Există însă şi problema bolnavilor cu forma multidrog rezistentă, care a alarmat structurile medicale din întreaga lume. Bacilul a câştigat rezistenţă la hidrazidă şi rifampicină, tocmai ca urmare a întreruperilor tratamentului. Chiar dacă în ţara noastră nivelul de rezistenţă primară multidrog este de 2,9%, sub pragul de 3% care trebuie să constituie o adevărată alarmă, noi luăm de acum măsuri care presupun asigurarea unui tratament corect, sub directa observare, pe întreaga durată. Iar dacă se ajunge la forma MDR, lucrurile se schimbă: trebuie alte medicamente, de linia a doua, mai costisitoare, mai greu tolerate şi cu regimuri de tratament de până la 24 de luni. În cele mai fericite cazuri, rata de succes se ridică la 60–68%. Mai este şi problema infecţiei HIV. Noi înregistrăm în jur de 200 de cazuri pe an de coinfecţie, sunt încă niveluri destul de coborâte, dar nici acest lucru nu trebuie să determine vreo relaxare sau atitudine concesivă faţă de fenomen. Una dintre măsurile importante luate este aceea ca fiecare bolnav descoperit cu tuberculoză, internat într-o unitate spitalicească, să fie testat HIV.
   Ne mai putem aştepta la progrese în tratamentul tuberculozei?
   – De aproape 50 de ani, avem aceeaşi osatură de antituberculoase, principalul agent fiind rifampicina. Abia după anul 2000 a fost impulsionată cercetarea pentru descoperirea de noi medicamente active. În fond, ce se urmăreşte? Reducerea perioadei de tratament, aidoma altor boli infecţioase. De ce s-a ajuns până în anul 2000? Deoarece, comparativ cu medicamentele din alte domenii, descoperirea de medicamente antituberculoase nu este profitabilă, pentru că tratamentul este, totuşi, ieftin: după datele americane, un prim tratament de tuberculoză costă 15 dolari. Dar, cum spuneam, după anul 2000, situaţia s-a schimbat, sunt 13 medicamente în diferite faze clinice de studiu. Sunt progrese şi s-ar putea ca într-unul sau doi ani să avem un prim nou medicament pentru tratarea tuberculozei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe