Newsflash
Diverse

Fundamental, în științele medicale

de Sorina BUZATU - apr. 22 2016
Fundamental, în științele medicale
     Academia de Științe Medicale (AȘM) a organizat, sub auspiciile Academiei Române, în perioada 17–19 martie, Simpozionul „Academician Nicolae Cajal“. Manifestarea științifică, ajunsă la a unsprezecea ediție, a fost susținută de Fundația „Academician Nicolae Cajal“, Institutul de Virusologie „Șt. S. Nicolau“, Fundația „Prof. dr. Dan Setlacec“, Institutul Clinic Fundeni și de Fundația „Acta Endocrinologica“.
     Cu această ocazie, celor peste 250 de participanți – medici, biologi, chimiști, studenți și rezidenți – le-au fost prezentate rezultatele celor mai recente studii efectuate în cercetarea translațională (genomică, biologie moleculară și celulară), analizate și comparate cu cele obținute la nivel internațional. 
     Organizat sub tema „Mecanismele moleculare în bolile acute și cronice“, simpozionul a oferit participanților posibilitatea de a schimba idei cu privire la practica medicală românească și cea internațională. „De la an la an în științele fundamentale medicale apar noutăți, iar o parte dintre acestea au fost abordate în cadrul simpozionului. Manifestarea se remarcă printr-o constantă creștere valorică de la an la an, acum aflându-se la nivelul științific cel mai înalt pentru România“, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, președintele AȘM.
     Unul dintre obiectivele simpozionului a fost dezvoltarea conexiunilor dintre colectivele de cercetare din România cu cele din străinătate, conceptul fiind implementat în ultimii cinci, șase ani. „Noi ne-am inserat în aceste rețele internaționale ca parteneri. La început, de pe o poziție mai modestă, în sensul că am furnizat piese operatorii (…), dar, ulterior, am început să dezvoltăm propriile noastre laboratoare, am trimis oameni la pregătire în străinătate, iar experții străini au venit aici pentru a instrui cercetătorii români“, a afirmat Irinel Popescu.
     Fiind, cu câteva excepții, un simpozion de științe fundamentale, subiectele abordate au fost reprezentative pentru medicină, cum ar fi, de exemplu, conceptul medicinii de precizie, „un concept care ne îndreaptă spre o medicină a viitorului, în care termenul de precizie trebuie înțeles foarte corect“, a explicat președintele AȘM. În prezent există boli fără soluție, la care medicii asistă neputincioși și din cauza faptului că în tratamentul prescris pornesc de la datele clinice ale bolnavilor. Concluzia care s-a desprins din discuții a fost aceea că în viitor partea clinică a medicinii se va diminua considerabil.
     Medicina de precizie, care este în același timp o medicină personalizată, pleacă de la identificarea anumitor modificări la nivel intracelular, detectate fie direct, fie prin markeri specifici: „Dacă pentru fiecare gen de cancer, de exemplu, am avea un marker, cu siguranță am obține rezultate mult mai bune și în cancerul de pancreas, de stomac sau în cel de ficat, unde încă nu avem astfel de markeri“, a adăugat Irinel Popescu.
     Sesiunile au fost variate, printre personalitățile prezente care au susținut prelegeri fiind  profesorii Alexandru Vlad Ciurea, Adrian Restian, Maria Dorobanțu, de la UMF „Carol Davila“. Alături de aceștia s-au remarcat cercetători de la centre nou-înființate prin proiecte europene, care au venit cu producție științifică proprie.
     De menționat lucrarea „Imagistică prin tensorul de difuzie 3D (DTI) – achiziție importantă în leziunile intracraniene expansive, tumorale și netumorale“, susținută de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, de la Spitalul Clinic Sanador, în cadrul căreia a fost explicată funcționalitatea tehnologiei de imagistică DTI, de evidențiere a modificărilor patologice ale sistemului nervos. Difuziunea are la bază mișcarea browniană din creierul uman, respectiv mișcarea aleatorie a particulelor dintr-un fluid, în condițiile în care 78% din creierul uman este apă. Această tehnică de imagistică permite reprezentarea tracturilor nervoase, cuantificând apa din țesutul cerebral: „Încă nu știm cât de largă este utilitatea DTI, dar știm că vom evolua“, a spus profesorul Vlad Ciurea.
     Aura Temereanca, de la UMF „Carol Davila“ București, a prezentat „Rezistența antiretrovirală pe o cohortă de pacienți români, infectați cu HIV, supuși tratamentului o perioadă lungă de timp“. Timp de 12 ani a fost urmărită evoluția a 219 pacienți, care au fost supuși unei terapii combinate cu medicamente antiretrovirale, iar la finalul tratamentului s-a constatat o rată scăzută de rezistență la acest tratament, de 14,1%, precum și faptul că această rezistență nu influențează insuficiența neurocognitivă.
     Dr. Corneliu Popescu, de la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș“, a vorbit despre cazurile severe de gripă din sezonul 2014–2015, înregistrate la această unitate spitalicească. El a remarcat faptul că vaccinarea din acest sezon a atins doar 2% din populație. Tulpinile de virusuri au fost cu precădere AH1, AH3 și B. Mai mult de un sfert din pacienții internați în acest spital au avut forme severe de boală, iar media duratei de la debutul afecțiunii până la internarea în spital a fost de 4,57 de zile. Acesta spunea că numai șase pacienții dintre cei cu forme severe au ajuns la spital în primele 48 de ore și au beneficiat în totalitate de tratamentul antiviral. Totodată, medicul de la „Victor Babeș“ a atras atenția că gripa nu este o simplă boală, ci poate fi însoțită de complicații respiratorii și neurologice severe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe