Newsflash
Diverse

Ghiduri aplicate în echipă cu pacientul

de Dr. Ileana BRÎNZĂ - iul. 3 2015
Ghiduri aplicate în echipă cu pacientul
Căile de implementare a ghidurilor de prevenţie pentru a îmbunătăţi calitatea actului medical şi a îngrijirii pacientului cardiovascular la nivel european au reprezentat tema congresului desfăşurat în perioada 14–15 iunie la Dubrovnik. EuroHeartCare este congresul anual al Consiliului asistenţilor medicali care îngrijesc pacienţi cardiovasculari şi a aliaţilor lor profesionali.
Alături de 500 de participanţi din peste 40 de ţări am ascultat prezentarea profesorului D. Milićić (Croaţia) despre oportunităţile şi provocările ghidurilor. Noţiunile teoretice sistematizate şi explicate de acesta au fost exemplificate în practică de prof. dr. Donna Fitzsimons (Marea Britanie). Jocul de rol şi filmele pregătite ca exemple practice au fost regizate şi jucate cu talent şi umor de asistentele din Marea Britanie. Când vezi ce şi cum fac sau vorbesc propriii tăi colegi, şi beneficiile aduse pacienţilor, te gândeşti că poţi face şi tu acelaşi pas în practica medicală reală.
Lucrările congresului, indiferent de patologia cardiovasculară profesionist prezentată, au ca numitor comun „mecanismele“ de sudare a echipelor medicale, cu ajutorul ascultării active. Evenimentul care mi-a plăcut cel mai mult a fost masterclass-ul precongres cu tema „Parteneriatul cu pacienţii şi familiile lor pentru a comunica factorii de risc cardiovascular şi de a promova optimizarea stilului de viaţă“, susţinut de dr. Mark Cobain (autorul Heart Age http://www.heartage.me/) şi prof. asoc. Lola Coke.
Modul interactiv de desfăşurare mi-a permis să prezint particularităţi ale relaţiei medic de familie–pacient, să exemplific, în cadrul exerciţiilor propuse, noţiuni şi atitudini din practica actuală de cabinet. Cunoaştem detalii despre familia şi locul de muncă al pacientului, despre posibilităţile şi limitele financiare, precum şi despre durerile şi bucuriile lui. În acest fel, pentru gestionarea factorilor de risc, pe lângă argumentele raţionale, ştiinţifice, le putem folosi cu succes şi pe cele psiho-emoţionale.
Implementarea cu succes în practică a ghidurilor presupune nu doar cunoaşterea acestora, ci şi aplicarea unor tehnici motivaţionale şi de comunicare cu pacientul şi familia acestuia, astfel încât identificarea şi monitorizarea factorilor de risc sau a complicaţiilor să poată duce la schimbări reale de comportament şi stil de viaţă, cu efect benefic asupra sănătăţii atât din punct de vedere cardiovascular, cât şi metabolic. Aceste tehnici ne-au fost prezentate de prof. asoc. Lola Coke (SUA). O atenţie deosebită a fost acordată problemelor pacientului cu insuficienţă cardiacă: evoluţia, complicaţiile, decompensările, îngrijirile speciale şi, nu în ultimul rând, atitudinea atentă a personalului medical faţă de nevoile sale pentru creşterea calităţii vieţii.
În cadrul congresului s-au desfăşurat patru ateliere de resuscitare cardiorespiratorie, cu câte şase participanţi, care, în 45 de minute, au avut ocazia să înveţe şi să practice manevrele pe manechine, sub îndrumare profesionistă.
Pentru noi, sesiunile de postere au fost o importantă ocazie de a prezenta în faţa comisiei realizările Asociaţiei Române de Educaţie în Hipertensiunea Arterială (ARE-HTA), în special proiectul de formare a celor zece echipe de profesionişti, formate din câte o asistentă, un medic de familie şi un psiholog, implementat în 14 oraşe din România.
Marile echipe, din care şi pacientul face parte, se construiesc cu răbdare, se bazează pe respect şi valorizare reciprocă, fără ca limitele personale şi profesionale să devină bariere în comunicare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe