Newsflash
Diverse

Godot, patologia inflamatorie şi cancerul hepatic

de Dr. Radu M. TICUŞ - iul. 9 2015
Godot, patologia inflamatorie şi cancerul hepatic
De curând s-a încheiat la Iaşi un important congres al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. A 35-a ediţie a Congresului naţional de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă a reunit peste 1.100 de participanţi: gastroenterologi, internişti, generalişti, chirurgi, infecţionişti, asistente medicale. De coordonarea organizării manifestării s-a ocupat profesorul Carol Stanciu (Iaşi), ajutat de prof. dr. Cristina Cijevschi, prof. dr. Anca Trifan, prof. dr. Gheorghe Bălan (Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi).
Programul ştiinţific a fost extrem de consistent, abordând mai toate aspectele specialităţii. Reuniunea s-a deschis printr‑un curs presimpozion, cu referate de actualitate pe teme utile. A urmat congresul propriu-zis, din care am remarcat mai ales dezbaterea noilor terapii în hepatita cronică virală C. Despre aceasta se vorbeşte mult în spaţiul public, dar nu se face nimic la nivel decizional. Situaţia derutează corpul medical, aflat în imposibilitatea de a prescrie noi medicamente folosite în lume deja tot mai mult, dar şi pe pacienţii bulversaţi de declaraţiile autorităţilor şi de informaţiile din surse laice. Şi după „vorbărie“ tot aşteptăm „pe Godot“, care se încăpăţânează să nu apară.
Alt subiect abordat pe larg a fost oncologia digestivă şi patologia inflamatorie. S-au discutat probleme de patogeneză, epidemiologie şi noi tratamente. O sesiune a fost alocată patologiei funcţionale digestive şi de motilitate, la doar două săptămâni de la reuniunea bienală NeurogastRO 2015 de la Cluj.
Oaspeţii din străinătate au realizat aduceri la zi pe teme de actualitate: Serhat Bor (Turcia) – diagnosticul modern al bolii de reflux gastroesofagian; Chris Mulder (Olanda), vechi prieten al României, a abordat din nou probele de inflamaţie ale tubului digestiv; A. Sunyal (SUA) a vorbit despre administrarea de antibiotice la cirotici. Vlad Raţiu şi Mona Munteanu (ambii Franţa) s-au oprit asupra diagnosticului şi evoluţiei hepatitelor cronice; Francesco Franceschi (Italia) a abordat implicaţiile florei microbiene intestinale.
Congresul s-a desfăşurat simultan cu cel al Societăţii Române de Endoscopie Digestivă, deci temele de diagnostic endoscopic, de cercetare translaţională şi prezentarea de noi metode de tratament endoscopic au fost de asemenea parte din program. În plus, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului a organizat o masă rotundă despre cancerul hepatic.
În premieră a avut loc un simpozion moldo-român de gastroenterologie. Au venit în jur de 70 de confraţi din Republica Moldova, iar simpozionul cu prezentări de la Chişinău s-a desfăşurat cu sala plină. Tot în paralel s-a desfăşurat şi reuniunea anuală a asistentelor medicale de gastroenterologie.
Congresul a inclus şi un moment oficial: transmiterea conducerii Societăţii de către preşedintele sortant, profesorul Ioan Sporea din Timişoara, noului preşedinte în exerciţiu, profesorul Dan Dumitraşcu din Cluj-Napoca. Ca secretar general, profesorul Dumitraşcu a numit-o pe conf. dr. Simona Vălean, tot din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost ales viitorul preşedinte, care va prelua conducerea societăţii în 2017: prof. dr. Anca Trifan (Iaşi). Viitorul congres naţional de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă va avea loc la Cluj‑Napoca, între 8 şi 11 iunie 2016.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe