Newsflash
Diverse

Homeopatia clinică în România – o dezvoltare durabilă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 14 2013
Homeopatia clinică în România – o dezvoltare durabilă
   „Medicamentul homeopatic – de la fiziopatologie la clinică. Cercetarea în homeopatie“ a fost tema principală a Congresului naţional de homeopatie clinică cu participare internaţională, desfăşurat recent la Bucureşti. La reuniunea organizată de Asociaţia Română de Homeopatie Clinică au fost prezenţi peste 280 de medici şi farmacişti simpatizanţi ai homeopatiei.
   În cadrul Congresului, conf. dr. Cristina Gavrilovici, responsabil naţional al cursului de homeopatie clinică, a precizat noile direcţii şi orizonturi în învăţământul homeopatic românesc, detaliind, cu această ocazie, programa şi obiectivele noului curs postuniversitar pentru obţinerea atestatului în homeopatie clinică, curs ce va începe din toamna acestui an sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi.
   Dintre lucrările reuniunii, s-a remarcat aceea realizată de un colectiv de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ Bucureşti (dr. Carmen Zăpucioiu, dr. Gabriela Ion, dr. Adrian Alecu, dr. Alexandru Ulmeanu) – „Abordare complexă terapeutică, homeopatică, alopatică, chirurgicală, în rezolvarea unui caz grav de pneumonie abcedată şi empiem pleural cu Gemella morbillorum la un copil în vârstă de 3 ani şi 8 luni, internat într-o secţie de urgenţă de medicină respiratorie pediatrică“, lucrare desemnată ca fiind cea mai bună prezentare ştiinţifică a Congresului. S-au remarcat, de asemenea, şi lucrările „Causticum în patologia neurologică – sindrom de coadă de cal“ (dr. Anca Bilaşco, dr. Angelica Vişan – Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti) şi „Apport de la thérapeutique homéopathique dans la prise en charge des troubles du comportement de l’enfant“ (dr. Gerard Mandine – Franţa). (Georgiana Spoială)

 

Dr. Gheorghe JurjObiectivele ARHC: educaţie, cercetare, comunicare
Interviu cu dr. Gheorghe Jurj, preşedintele Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică

 

   – Care a fost tematica reuniunii de anul acesta?
   – La acest congres al Asociaţiei de Homeopatie Clinică din România au fost lucrări de cercetare clinică, precum şi prezentări de caz, în care autorii au expus criteriile pe baza cărora se prescriu remediile şi rezultatele terapiei homeopatice în anumite boli în care s-au încercat şi alte mijloace terapeutice şi ele nu au fost satisfăcătoare. Am avut şi o parte consistentă de cercetare experimentală, inclusiv cercetări pe animale, o noutate la noi în ţară, datorită grupului de harnici cercetători de la Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. Am discutat despre anumite boli infecţioase, mai ales recurenţele respiratorii la copii, alergii – imunomodularea prin homeopatie astfel încât crizele să scadă în intensitate sau chiar să dispară. Câteva lucrări au abordat bolile reumatismale cronice, în care utilizarea de lungă durată a antiinflamatoarelor poate avea efecte adverse; ele pot fi diminuate prin remedii homeopate.
   O secţiune specială a constat într-un curs de semiologie homeopatică. Este bine ştiut faptul că în homeopatie tratamentul este individualizat: cu cât prin minuţiozitatea detaliilor semiologice ajungem să vedem mai bine cazul, cu atât remediul prescris va fi mai corect şi mai activ, deoarece se satisface unul din principiile fundamentale ale homeopatiei, acela al similarităţii.
   – Au fost prezenţi medici din toată ţara?
   – Pot spune că avem o deschidere largă, este un congres al tuturor medicilor clinicieni, avem lucrări din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea, Constanţa, practic din toată ţara, desigur centrele în care se predă homeopatie sunt mai bine reprezentate, în sensul că sunt mai multe lucrări.
   – Oferiţi-ne informaţii despre activitatea şi proiectele de viitor ale Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică.
   – Asociaţia are trei obiective. Primul este cel educaţional, de a oferi în cadrul unor cursuri postuniversitare acele abilităţi şi cunoştinţe care permit o practicare directă, modernă, clinică a homeopatiei. Al doilea obiectiv este acela de cercetare clinică şi, în măsura posibilităţilor, fundamentală şi aici avem colaborări cu alte organisme similare din ţară şi din străinătate. A treia direcţie este comunicarea, relaţionarea homeopaţilor cu mass-media, cu publicul, prin care încercăm să îmbunătăţim cunoştinţele pacienţilor despre homeopatie, să facem o descriere corectă a disciplinei confraţilor alopaţi, universităţilor ş.a.m.d.  
   – Cum decurge formarea în homeopatie la noi?
   – Structura actuală a cursului nostru se desfăşoară de ani de zile în colaborare cu Centrul de învăţământ şi dezvoltare a homeopatiei din Lyon, Franţa, o şcoală de peste două decenii care are experienţă de educaţie homeopatică în toată lumea. arhc are o franciză a acestui curs, structura de bază a lui fiind de homeopatie clinică; se predă în toată Europa, chiar şi în ţări din afara spaţiului european. Cursul durează doi ani, la care se adaugă un  an de expertiză, pe durata a 1.200 de ore, în care există învăţământ etic, ore de practică, cazuri prezentate, problematică, terapeutică şi are ca structură fundamentală împărţirea pe două domenii. Pe de-o parte, studiul remediilor sau medicamentelor homeopatice, pe de altă parte, abordarea patologiei. La sfârşitul acestui curs se obţine o diplomă de competenţă, recunoscută în Europa; începând din acest an, lucrăm împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi. O noutate pe care am demarat-o anul acesta este un curs online pe site-ul meu personal, care are o bună audienţă pentru medici şi farmacişti. Acesta este structurat pe durata a trei ani, 12 cursuri pe an, fiecare de o oră.
   – În homeopatie, care este drumul de la cercetarea fundamentală la aplicarea în practica clinică? Există şanse să se descopere noi remedii?
   – În afară de experinţa clinică şi de toxicologie este proving-ul, adică experimentarea unor substanţe pe indivizi sănătoşi în diluţii foarte mici, astfel încât să fie tăiate efectele adverse, farmacologice, toxice. Din colectarea datelor relatate de aceşti experimentatori se formează tabele de materia medica, ce rămân a fi verificate în clinică. În fiecare an se fac proving-uri noi, cu studii care au metodologie bine stabilită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe