Newsflash
Diverse

Impactul global al radioterapiei în oncologie

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - iun. 9 2017
Impactul global al radioterapiei în oncologie
     În 1896, Emil Grubbe folosea pentru prima dată radiațiile X (descoperite doar cu un an înainte de Röntgen) pentru a trata o femeie cu neoplasm mamar. De atunci, domeniul a cunoscut o dezvoltare și perfecționare continuă, ca urmare a eficienței sale demonstrate. Impactul radioterapiei (singură sau asociată altor tratamente) în oncologie asupra supraviețuirii este estimat la 40%, aceasta fiind indicată în aproximativ jumătate din totalul pacienților nou diagnosticați. Cancerul reprezintă a doua cauză de deces (după bolile cardiovasculare), cu o incidența anuală estimată de aproximativ 14 milioane la nivel mondial, 3,2 milioane din decese înregistrându-se în Europa și aproximativ 80.000 în România.
     În fiecare an, persoanele implicate în îngrijirea pacienților oncologici sunt invitate să participe la lucrările conferințelor organizate de Societatea europeană pentru radioterapie și oncologie (ESTRO). Societatea a fost fondată în urmă cu 36 de ani, cu scopul de a promova inovația, cercetarea și răspândirea informației prin intermediul întâlnirilor științifice, cursurilor și publicațiilor, pentru îmbunătățirea tratamentului și în consecință crescând astfel supraviețuirea și calitatea vieții pacienților. Trebuie subliniat faptul că radioterapia presupune o colaborare multidisciplinară, cu oncologia medicală și chirurgia oncologică, dar și implicarea fizicienilor medicali, radiobiologilor, asistenților și tehnicienilor.
     Între 5 și 9 mai a avut loc la Viena congresul anual al ESTRO, cu peste 5.600 de participanți din 80 de țări, aproape un sfert venind din afara Europei. A existat un vast spațiu dedicat posterelor care sumarizează rezultatele proiectelor de cercetare științifică și expunerii tehnologiei implicate în terapia cu radiații ionizante, fiind prezente principalele firme producătoare de echipamente și accesorii.

 

Efecte adverse și eficiență în radioterapie

 

     Dintre cele aproape 2.000 de lucrări trimise pentru a fi evaluate de comitetul științific al congresului, au fost selectate pentru a fi prezentate cele mai importante, prin prisma elementul de noutate adus și prin potențialul de a schimba practica clinică. Găsirea echilibrul optim între eficiență și minimizarea efectelor adverse este unul dintre elementele de bază în radioterapie. Iată și câteva exemple care ilustrează acest concept: pacienții cu cancer pulmonar radiotratați pot dezvolta pneumonită post-iradiere, inflamație care limitează doza de radiație pe care o pot primi, această afecțiune putând fi fatală în lipsa tratamentului. Dr. Azza Khalil, oncolog la Aarhus University Hospital (Danemarca), a prezentat rezultatele unui studiu în care au fost cuprinși 108 pacienți cu neoplasm pulmonar avansat, cu invazie locală, care au fost tratați cu radioterapie adaptabilă (adaptive radiation treatment – ART), începând cu anul 2013. Tehnicienii au folosit zilnic imaginea 3D pentru poziționarea pacientului, iar când au fost observate modificări, medicii și fizicienii au putut adapta tratamentul. Astfel, au reușit să țintească mai exact aria tumorală, iar țesutul sănătos din jur a fost mai puțin afectat. Până în 2013, alți 102 pacienți au fost tratați utilizând metoda mai veche, poziționarea pacienților fiind făcută doar în funcție de reperele osoase și tatuajele de pe piele. Comparând cele două loturi, a fost observată o scădere a pneumonitei care necesită tratament de la 50% la 33%, fără a fi observată o diferență semnificativă în privința recurenței cancerului sau al controlului local.
     Nu doar evaluarea cantitativă și obiectivă a efectelor nedorite este luată în considerare, ci și ceea ce pacienții relatează cu privire la propria stare de sănătate. Unul dintre studiile prezentate la ESTRO 36 a concluzionat că aproximativ jumătate dintre cele 1.176 de femei evaluate (paciente tratate pentru cancer de col uterin între 2008 și 2015 în 22 de centre din mai multe țări) acuză astenie, insomnie sau bufeuri. Este greu de apreciat în ce măsură aceste simptome au fost prezente și anterior radioterapiei, dacă sunt cauzate de cancer, sau de alți factori, cel mai probabil având o etiologie mixtă. Până acum, cercetările în domeniu au evaluat în primul rând simptome legate de vezica urinară, rect și vagin, însă și acuzele generale au un impact semnificativ asupra calității vieții, fiind important să fie căutate, recunoscute și tratate. Pentru astenia și insomnia legate de terapia oncologică este recomandată atât terapia farmacologică, cât și consilierea psihologică și exercițiul fizic, iar bufeurile pot beneficia de terapie hormonală.

 

Iridiu 92 și controlul tumoral local

 

     Rezultatele unui studiu de fază II cu privire la efectul brahiterapiei HDR (high dose rate) asupra pacienților cu cancer de prostată cu risc mic sau intermediar de evoluție la distanță au fost prezentate de dr. Alfonso Gomez De Iturriaga, din Spania. O singură fracțiune de 19 Gy a fost administrată  unui lot de 45 de pacienți, care au fost urmăriți timp de 16 luni. Tratamentul a constat în aplicarea ecoghidată în tumoră a unei surse radioactive (iridiu 192), limitând astfel iradierea vezicii urinare și a rectului. Procedura a fost efectuată într-o singură zi și a durat 30 de minute, pacientul fiind sub anestezie generală sau rahidiană. Comparativ cu brahiterapia low dose rate – LDR–, controlul asupra dozei este considerat superior pentru brahiterapia HDR. Nevoia imperioasă de a urina a început să scadă între prima și a șasea lună posttratament și a dispărut după un an. Tranzitul intestinal și dinamica sexuală nu au fost afectate semnificativ. După șase luni de la tratament, 77% din pacienți s-au declarat „extrem de mulțumiți” și 23% „foarte mulțumiți”. Rezultatele studiului sugerează că este posibilă reducerea numărului de deplasări la spital și în același timp un tratament mai precis, evitând astfel efectele adverse. Totuși, acești pacienți trebuie urmăriți pe termen mai lung pentru a fi siguri că tumora este controlată satisfăcător.
     Brahiterapia a fost modalitatea de tratament propusă și pentru pacienții cu cancer de penis. Incidența acestui tip de cancer este mai mică, de un caz la 100.000 de locuitori în țările dezvoltate, însă în țările în curs de dezvoltare este mai frecvent. În mod obișnuit, tratamentul este chirurgical, constând în extirparea glandului, cu impact important asupra funcției sexuale și a micțiunii. Un lot de 201 bărbați au fost tratați la Gustave Roussy Cancer Campus din Franța prin circumcizie urmată de inserarea de fire radioactive în sau lângă tumoră, doza prescrisă fiind cuprinsă între 36,5 și 76 de Gy. Dr. Escande a prezentat concluziile acestui studiului, rezultatele susținând utilizarea brahiterapiei ca tratament de elecție pentru pacienții la care cancerul nu s-a răspândit în corpul cavernos. Un alt element important a fost acela că la cei la care boala a revenit, au putut fi tratați cu succes cu încă o rundă de brahiterapie sau prin chirurgie, fără a crește riscul de deces. În cazul pacienților incluși în studiu reacțiile adverse au fost ușoare sau cel mult moderate.

 

Radioterapia și cancerul pancreatic

 

     Un alt studiu, realizat în Italia sub coordonarea prof. dr. Alessio Morganti, aduce o nouă perspectivă asupra rolului radioterapiei în cancerul pancreatic. Incidența acestei patologii extrem de agresive este în creștere, numărul pacienților diagnosticați în 2012 la nivel mondial fiind estimat la 337.872, conform International Agency for Reasearch on Cancer. Până în anul 2030 se estimează că tumorile maligne ale ficatului și pancreasului vor surclasa cancerul mamar, cancerul de prostată și cel colorectal drept cauză de mortalitate. Rata de supraviețuire la trei și respectiv cinci ani a fost de 8,4% și respectiv 5,4% într-o analiză recentă efectuată în SUA. În cazul pacienților cu tumoră în stadii incipiente, tratamentul standard este reprezentat de intervenția chirurgicală, urmată de chimioterapie, uneori și radioterapie. Studiile anterioare nu au arătat un beneficiu cert al radioterapiei, putând sugera că aceste tumori ar fi rezistente la radiații. În studiul prezentat de prof. dr. Alessio Morganti s-a constatat că supraviețuirea a fost cu atât mai bună cu cât doza administrată a fost mai mare, acest lucru putând indica faptul că dozele anterior administrate au fost insuficiente. Studiul a analizat retrospectiv 514 cazuri din Europa și Statele Unite ale Americii, pacienții fiind împărțiți în funcție de doza primită. Supraviețuirea a crescut odată cu creșterea dozei, având o medie de 13 luni pentru lotul tratat cu mai puțin de 45 Gy și respectiv 22 de luni pentru cei cu peste 55 Gy. Doza de radiație este măsurată în gray (Gy), 1 Gy reprezentând absorbția unei energii de 1 Joule/kg corp. Îmbunătățirea tehnologiei permite iradierea mai precisă cu doze mai mari decât cele utilizate anterior, existând preocuparea pentru evaluarea eficienței administrării radioterapiei preoperator.

 

Tomoterapia în cancerele pediatrice

 

     De multe ori, o idee aparent simplă poate aduce progrese semnificative. Acesta este și cazul unei Secții de radioterapie din Bruxelles, unde copiii diagnosticați cu cancer sunt tratați cu ajutorul unui dispozitiv de tomoterapie (o formă de radioterapie cu intensitate modulată ghidată computer-tomografic). Având în vedere necesitatea de a rămâne nemișcați în timpul administrării tratamentului, este frecvent necesară anestezia generală, respectiv abținerea de la consumul de alimente cel puțin șase ore înaintea procedurii. Pentru a obține imobilitatea temporară a fost instalat un dispozitiv care proiectează filme de desene animate pe o suprafață aflată în câmpul vizual al copilului, necesarul de anestezie scăzând în acest fel de la 83% la 33%. Având în vedere că acest lucru se petrece cinci zile pe săptămână, între patru și șase săptămâni, beneficiul este substanțial, iar îmbunătățirea complianței și a stării de bine a micilor pacienți aduce cu sine și confortul psihic al părinților, și satisfacția echipei medicale.
     Grija pentru fiecare pacient și personalizarea tratamentului are un echivalent și la nivel organizațional. În 2012, ESTRO a demarat proiectul HERO (Health Economics in Radiation Oncology) cu scopul de a crea o bază de date și un model pentru evaluarea din punct de vedere economic a radioterapiei la nivel european, ținând cont de nevoi, accesibilitate, cost și eficiență. În continuarea acestuia, în cadrul ediției ESTRO 36 a fost anunțat proiectul GIRO (Global Impact of Radiation in Oncology). Prof. dr. Yolande Lievens a susținut că, în primul rând, trebuie înțelese care sunt barierele care limitează accesibilitatea radioterapiei și trebuie definită modalitatea optimă de abordare, pe care comunitatea medicală o poate pune în practică atât pe plan local, cât și la nivel mondial. Reprezentantul pacienților în Comitetul ESTRO pentru calitate și siguranță în radioterapie, Edward Naessens a declarat că cea mai importantă este creșterea nivelului de conștientizare al avantajelor radioterapiei atât în rândul pacienților, cât și al profesioniștilor din sistemul sanitar.
     Această abordare vine în contextul în care 29 din cele 52 de state africane încă nu dispun de centre de radioterapie, dar acest lucru se întâmplă și în țări în care resursele financiare sunt superioare, cum ar fi Austria. Timpii de așteptare pot fi de ordinul săptămânilor, fie din cauza insuficienței aparaturii sau a personalului specializat. România are o medie de aproximativ două aparate la un milion de locuitori, în timp ce în Austria există 5,6, în Franța 7,7, iar Statele Unite ale Americii 12,3.
     Scopul parteneriatului GIRO este de a salva un milion de vieți până în 2035. Radioterapia este o parte esențială a oricărui program de succes în controlul cancerului. Este de datoria medicilor să folosească cunoștințele pe care le-au acumulat de-a lungul anilor pentru a-i ajuta pe cei care au fost mai puțin norocoși. Prof. dr. Yolande Lievens își dorește ca acest proiect să devină funcțional, în beneficiul tuturor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe