Newsflash
Diverse

Începutul unei tradiţii

de Dumitru ŞERBAN - iun. 6 2013
Începutul unei tradiţii

Conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu„Au participat peste 600 de medici consacraţi, lectori de renume atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, dar de apreciat este faptul că au participat şi foarte mulţi tineri. Evenimentul a constat într-o succesiune de cursuri, workshopuri şi prelegeri. Dacă este să ne referim la invitaţii noştri din străinătate putem să-i amintim pe prof. dr. Giovanni Pellacani şi dr. Caterina Longo, dr. Francesca Larese Filon din Italia, prof. dr. Cassian Sitaru şi Elena Ardelean din Germania“, ne-a declarat conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu, preşedinta celei de-a doua ediţii a Primăverii dermatologice ieşene.

Graniţa psihosomatică

Pe parcursul celor cinci zile ale manifestării au fost abordate subiecte dintre cele mai importante în domeniul dermatologiei. Una dintre acestea, inti­tulată „Afecţiuni cutanate la graniţa dermatologiei cu psihiatria“, a fost discutată de prof. dr. Alexandru Oanţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Transilvania“ din Braşov.

 

Punctaţi-ne câteva argu­mente despre tema prezentată.
– Medicina psihocuta­nată, cunoscută şi ca psihodermatologie, se referă la afecţiuni cutanate aflate la graniţa dintre dermatologie şi psihiatrie. În Prof. dr. Alexandru Oanţăacest context, situaţiile pot fi clasificate astfel: afecţiuni psihiatrice primare cu manifestări cutanate (delirul parazitar, ciupiturile compulsive, dismorfofobia), afecţiuni cutanate agravate de stres (dermatita atopică), afecţiuni cutanate primare cu simptome psihiatrice secundare (depresia din acneea severă, psoriazisul sever, urticaria, dermatita atopică).
– Delir parazitar, acnee severă, psoriazis sever – puteţi detalia?
– Delirul parazitar reprezintă convingerea pacientului că este infestat de organisme străine sau materiale în ciuda evidenţelor contradictorii. Acneea, prin faptul că afectează îndeosebi faţa, alterează imaginea corporală, producând insatisfacţie subiectului, iar comportamentul psihosocial al pacientului trebuie luat în considerare în efectuarea tratamentului şi urmărirea lui. Pe de altă parte, în psoriazis, comorbiditatea psihiatrică este prezentă, depresia fiind boala psihiatrică cel mai frecvent întâlnită, astfel că depistarea şi tratarea ei sunt foarte importante. Legătura dintre psoriazis şi depresie nu este numai psihopatologică, diverşi factori biologici putând explica această asociere. Există un cerc vicios, respectiv psoriazis – alterarea calităţii vieţii – depresie, ameliorarea psoriazisului neaducând obligatoriu şi o ameliorare a depresiei.

Leziuni premaligne

Prof. dr. Giovanni PellacaniUn alt specialist în dermatologie prezent la evenimentul de la Iaşi este prof. dr. Giovanni Pellacani de la Universitatea din Modena (Italia). Tema prezentată a fost „Keratozele actinice – cum le recunoştem şi le clasificăm?“
– Ce ne puteţi spune despre keratozele actinice?
– Keratozele actinice sunt leziuni premaligne ale pielii, care apar ca urmare a expunerii la soare. Epiderma se alterează şi astfel apare acest tip de tumoră cutanată, care se poate dezvolta, devenind cancer de piele. Pentru un tratament eficient, este nevoie însă de un diagnostic corect, stabilit cu aparatura necesară în acest domeniu.
– Dacă descoperiţi aceste leziuni la timp, poate fi prevenită apariţia cancerului de piele?
– Bineînţeles! Acesta este motivul pentru care facem această recunoaştere prima dată, pentru că putem aplica tratamente care nu necesită intervenţii chirurgicale şi care previn apariţia cancerului de piele. Această metodă terapeutică este cea mai indicată pentru a preveni orice alte leziuni ulterioare. De asemenea, sunt medicamente, în special creme, unguente, care pot fi aplicate pentru un timp mai scurt sau mai lung şi astfel se previne apariţia leziunilor.

Burse pentru medicii rezidenţi

Organizatorii Primăverii dermatologice ieşene au arătat şi la cea de-a doua ediţie o largă deschidere faţă de studenţi şi în acelaşi timp faţă de rezidenţi: aceştia au putut participa la un concurs de postere ştiinţifice, organizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook. De asemenea, de la prima ediţie a manifestării s-a decis acordarea a două burse de studii pentru rezidenţi: o bursă de merit şi una socială. „Înaintea evenimentului s-a desfăşurat un concurs de postere pe reţeaua de socializare şi am acordat trei premii – unul pentru popularitate, pentru posterul unui medic rezident din Bucureşti, şi două premii pentru calitatea ştiinţifică. Premiile au ajuns la doi medici rezidenţi, unul din Iaşi şi unul din Oradea, şi au fost acordate de către comisia ştiinţifică. În afară de acestea, am hotărât, încă de anul trecut, să susţinem tinerele cadre medicale, şi aici mă refer la medicii rezidenţi, în activitatea lor de formare ca dermatologi. Astfel, am început precesul de selectare în vederea acordării a două burse, una socială, care constă în a ajuta un rezident cu probleme financiare să-şi termine studiile, şi o a doua bursă, de merit, prin care un rezident merituos va fi trimis la un curs european de dermatologie cu întreaga noastră susţinere“, a adăugat conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe