Newsflash
Diverse

Individualizarea tratamentului în cancer – aspecte practice

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - ian. 10 2020
Individualizarea tratamentului în cancer – aspecte practice

Noile tehnologii ar putea avea un rol esențial în personalizarea terapiei oncologice. Subiectul a fost abordat în cadrul cursului Societății Europene de Radioterapie și Oncologie (ESTRO), desfășurat în premieră la Cluj-Napoca.

În toamna anului trecut au avut loc, la Cluj-Napoca, cel de-al 29-lea Congres Anual al Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM) și al șaselea Congres al Federației Societăților Române de Cancer. Evenimentele au fost precedate de Cursul Societății Europene de Radioterapie și Oncologie (ESTRO), desfășurat în premieră în România: „Image Guided Radiotherapy and Chemotherapy in Gynaecological Cancer: Focus on MRI Based Adaptive Brachytherapy”.

Dr. Claudia Ordeanu

La evenimentul educațional clujean ESTRO au participat 626 de medici, asistenți și tehnicieni medicali, fizicieni, biologi și chimiști din 40 de țări. Actuala ediție a cursului ESTRO a fost coordonată de dr. Claudia Ordeanu, președinte SRROM.

De asemenea, postcongres s-a desfășurat cursul organizat de prof. dr. Tudor Ciuleanu, cu tema: „Progrese în tratamentele biologice ale tumorilor solide”. La eveniment a fost invitat prof. dr. Tony Mok, personalitate de talie internațională în domeniul cancerului pulmonar.

Lucrările congresului au fost împărțite în mai multe secțiuni, unele dintre ele fiind special concepute pentru ca o anumită categorie profesională din echipa implicată în tratamentul pacientului oncologic să aibă beneficiul maxim: au existat sesiuni dedicate asistentelor medicale și tehnicienilor, fizicienilor, precum și medicilor rezidenți. Tradiționala „după-amiază a rezidentului” s-a transformat în „ziua rezidentului”, datorită numărului mare de lucrări înscrise. Au existat și trei premii menite să încurajeze implicarea colegilor tineri în proiecte de cercetare: participarea gratuită la un congres european, respectiv la un curs ESTRO, sau o carte de specialitate.

Localizarea exactă a țintei sau urmărirea ei în timp real

În cadrul sesiunii internaționale, au fost prezentate lucrări care au reliefat importanța folosirii noilor tehnologii în vederea individualizării tratamentului.

Prof. Dr. Kaan Oysul

Profesorul Kaan Oysul a prezentat experiența centrului din Ankara, Turcia, în managementul țintelor intracraniene și al celor în mișcare tratate prin radiochirurgie. În cazul radioterapiei stereotaxice se administrează doze mari pe fracțiune, astfel că localizarea exactă a zonei de tratat este foarte importantă. Pentru tumorile cerebrale (primare sau metastatice), precizia milimetrică este justificată prin prisma vulnerabilității și importanței funcționale a structurilor învecinate. În ceea ce privește tumorile pulmonare sau cele situate în alte organe relativ mobile (ficat, rinichi, chiar și prostată), fixarea externă nu este suficientă, așa că este necesară o tehnologie care să permită urmărirea țintei în timp real și administrarea tratamentului doar în perioada în care tumora se află pe anumite coordonate. Acest lucru se poate obține fie prin montarea unor markeri radio-opaci în tumoră, fie prin estimarea poziției tumorii în funcție de mișcarea peretelui toracic odată cu respirația. Tipuri speciale de aparate, cum ar fi acceleratorul liniar combinat cu IRM, permit urmărirea mișcării în timp real în cazul tumorilor prostatice sau rectale, iradierea fiind întreruptă când tumora nu se mai află în zona în care fasciculul de iradiere acționează.

Protejarea cordului în radioterapia sânului

Pentru cancerul mamar, mai ales în cazul tratării sânului stâng sau pentru pacientele cu patologie cardiacă deja prezentă, se poate folosi o altă poziționare (ventrală), în care sânul este îndepărtat de peretele toracic ca urmare a acțiunii forței de gravitație. O altă tehnică implică instruirea pacientelor cu privire la menținerea pe perioade cât mai îndelungate a unui inspir profund, care îndepărtează zona iradiată de cord, prin lama de plămân aerat care se interpune, și care are o dimensiune mai mare decât în expir. Tot pentru tratamentul cancerului mamar există diferite sisteme de senzori cu ajutorul cărora iradierea este sincronizată cu ritmul respirator normal. O mai mare exactitate a livrării tratamentului permite protejarea organelor vecine și crește șansa ca o nouă iradiere să fie fezabilă în cazul recidivei sau al apariției de noi leziuni.

Prof. Dr. Cem Onal

Profesorul Cem Onal (Adana, Turcia) a susținut o prezentare pe tema radioterapiei cancerului mamar și a avantajelor noilor tehnologii, care, în cazul anumitor paciente, permit efectuarea tratamentului în condiții de siguranță sporită, comparativ cu tehnica clasică (3D CRT – radioterapie conformațională tridimensională). Aceste tehnici noi (IMRT – radioterapie cu intensitate modulată cu fascicule de tratament fixe, VMAT – arcterapie modulată volumetric) au și unele dezavantaje, cum ar fi: ședințe de iradiere mai lungi, dozimetrie mai complexă și impact mai mare al modificărilor de volum ale sânului. Supraimpresiunea patului tumoral cu o doză suplimentară este însă mai avantajoasă în cazul IMRT/VMAT, pentru că nu presupune un număr suplimentar de ședințe, iar acoperirea oferită de doza administrată este mai uniformă.

Atenție la criteriile de includere în studii clinice!

Marciana Nona-Duma, medic la Spitalul Universitar din Jena, Germania, a prezentat rezultatele unui studiu care a evaluat gradul de acoperire a zonelor în care au fost identificați ganglioni cu captare patologică la FDG PET (tomografia cu emisie de pozitroni ce folosește ca radiotrasor fluorodeoxiglucoza), în cazul a 287 de paciente cu cancer mamar, și diferențele între ghidurile de conturaj folosite în mod curent. Concluzia a fost că, folosind recomandările ghidului ESTRO, riscul de a lăsa neiradiați ganglioni patologici este mai mic, comparativ cu ghidul RTOG (Radiation Therapy Oncology Group), și că acoperirea scade la nivel axilar în cazul tratamentului în inspir profund. Este important să cunoaștem în detaliu criteriile de includere folosite în studiile ale căror concluzii schimbă practica clinică, pentru a nu extrapola în mod eronat concluziile acestora unor pacienți cărora nu li se potrivesc.

Tratamentul local al neoplaziei rectale

Prof. Dr. Arthur Sun Myint

Profesorul Arthur Sun Myint (Liverpool) a prezentat avantajele unui sistem de tratament local pentru cancerul de rect, prin radioterapie de contact, aplicabil în cazul tumorilor mici situate în treimea inferioară a rectului. Această tehnică de tratament este indicată în special pacienților vârstnici sau celor mai tineri, dar cu comorbidități semnificative și risc operator crescut. Un aspect interesant subliniat de medic este că unii pacienți la care ar trebui să se efectueze amputație de rect acceptă mai degrabă riscul de recidivă – mai mare față de cel postintervenție chirurgicală – decât opțiunea colostomiei permanente.

Pentru tumorile care sunt limitate la submucoasă, fără afectare ganglionară sau metastaze, această modalitate de tratament este o opțiune deja acceptată în Marea Britanie, fiind introdusă încă din 1992. La nivel mondial, tehnica are o vechime de peste 50 de ani, mii de pacienți fiind tratați astfel, cu o rată de control local de 80-90%. La momentul actual, date fiind progresele în terapia neoadjuvantă (radiochimioterapie), se pune problema folosirii acesteia în combinație cu terapia de contact cu raze X și pentru tumori mai mari de 3 cm. Se încearcă astfel obținerea unei reduceri dimensionale a tumorilor care să permită folosirea de tehnici microinvazive și prezervarea anusului.

Cultura dialogului și a raportării erorilor

Pacientul are un rol important în creșterea calității tratamentului – acesta a fost mesajul profesorului Eric Lartigau (Lille, Franța), care a susținut o prezentare interesantă.

Prof. Dr. Eric Lartigau

Potrivit medicului, este important ca pacientul să raporteze efectele adverse ale tratamentului, ca semnal de alarmă pentru investigarea unor posibile erori, în cazul în care acestea depășesc frecvența sau intensitatea estimată și acceptabilă. Unii pacienți au o anumită reticență în a raporta corect și complet reacțiile adverse apărute în cursul tratamentului, de teama că ceea ce relatează ar putea nemulțumi medicii. O bună comunicare cu asistenții medicali este necesară și din acest punct de vedere, pentru că interacțiunea lor cu pacienții este mai frecventă, ei devenind astfel un fel de „confidenți”.

De asemenea, un rol crucial îl are raportarea de către tehnicieni a erorilor apărute sau a incidentelor care au fost evitate, dar care erau pe cale să se producă. Pentru fiecare accident fatal, se apreciază că există zece accidente minore, 30 de incidente raportabile și 600 de evenimente precursoare. Identificarea și declararea majorității acestor evenimente precursoare (aproape 7 din 10) pot fi făcute de tehnicienii de radioterapie, pentru că ei sunt cei care administrează tratamentul și se asigură la fiecare ședință că poziționarea pacientului este corectă, iar planul administrat este cel corespunzător.

Pentru evaluarea reacțiilor adverse tardive este necesară urmărirea pacientului în timp, proces influențat atât de complianța și conștiinciozitatea pacientului, cât și de disponibilitatea personalului medical, care de multe ori este ocupat cu tratarea cazurilor nou diagnosticate. Creșterea calității și, respectiv, a siguranței tratamentelor are o latură organizațională, fiind influențată negativ de aglomerarea centrelor, precum și o latură ce ține de cultura instituției medicale: cultura perfecționismului, a încurajării dialogului, a raportării erorilor, ca urmare a dispariției temerii de posibile sancțiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe