Newsflash
Diverse

Inovare şi cooperare în informatica medicală

de Dr. mat. Dan D. FARCAŞ - dec. 6 2012
Inovare şi cooperare în informatica medicală
   În perioada 15–17 noiembrie 2012, la Timişoara, s-a desfă­şurat a 32-a Conferinţă Naţională de Informatică Medicală – RO-MEDINF 2012. Manifestarea ştiinţifică, având calitatea şi ţinuta cu care ne-am obişnuit, a fost excelent orga­nizată de Societatea Română de Informatică Medicală (SRIM), sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Medicale (AŞM) şi în cooperare cu Universitatea „Politehnica“ şi cu Univer­sitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara.
   Au participat, conform tradiţiei, în primul rând universităţile sau facultăţile de medicină şi farmacie din România, ca şi alte instituţii de învăţământ superior sau de cercetare româneşti, dar şi mulţi studenţi. Din nou, deficitară a fost prezenţa autorităţilor, inclusiv a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, dar şi a unora dintre marile firme implicate în informatica de sănătate. A existat însă o participare internaţională, din care trebuie să evidenţiem prezenţa lui Patrick Weber (Elveţia), preşedintele Federaţiei Europene de Informatică Medicală (EFMI), şi a lui Alexander Hoerbst, din Austria, purtător de cuvânt EFMI. Au fost prezenţi şi specialişti din Grecia şi Serbia. Datorită acestor prezenţe, practic toate lucrările s-au desfăşurat în limba engleză.
   Expunerile, derulate timp de trei zile, ca şi sesiunea de postere, au acoperit domeniile tradiţionale ale informaticii de sănătate. S-a văzut, încă o dată, că problemele puse de lipsa strategiilor naţionale de informatizare în sănătate sunt prezente şi în alte ţări europene. Se fac şi aceleaşi greşeli, cum ar fi: declanşarea unor acţiuni înainte să existe un plan clar, încercarea de a aborda toate subsistemele simultan sau blocarea derulării unor proiecte, la mijlocul lor, din lipsă de fonduri. În privinţa României, s-a subliniat din nou faptul că inexistenţa unei strategii adoptate ca document oficial, cu putere de lege, a dus în ultimii ani la o risipă importantă de fonduri destinate informatizării în sectorul sanitar.
   S-au abordat, fireşte, subiectele de mare actualitate ale domeniului: dosarul electronic de sănătate, cardul de sănătate, reţeta electronică şi instrumentele pentru decizia managerială. În acest context, a fost urmărită cu mult interes experienţa firmei Syonic din Timişoara, acoperind 4,3 milioane de pacienţi şi 1.300 de unităţi de servicii de sănătate. Una dintre marile probleme cu care informatica de sănătate se va confrunta într-un viitor apropiat, pe măsura integrării diferitelor aplicaţii şi baze de date în sisteme naţionale şi supranaţionale, este cea a standardelor şi a interoperabilităţii. În lucrările prezentate s-au evidenţiat, în acest sens, contribuţiile unor colective de la firma Siveco şi din Timişoara.
   A fost, ca de obicei, bine reprezentat şi capitolul de telemedicină. O aplicaţie, care a şi obţinut premiul RO-MEDINF, leagă deja Spitalul General din Vârşeţ (Serbia) de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi de un cămin de sănătate, fiind în lucru extinderi viitoare. În acest proiect, cooperarea prin telediagnostic şi teleconsult medical (de pildă, asupra unor imagini radiologice) au redus considerabil costurile şi timpul de răspuns, mai ales în urgenţe. S-au prezentat şi lucrări interesante în domeniul teleasistenţei sau al monitorizării la distanţă a pacienţilor, de pildă în tulburări ale somnului, cum ar fi perioadele de apnee.
   O secţie specială a conferinţei a fost consacrată domeniului informaticii pentru nursing, o provocare pentru secolul XXI. S-a subliniat că asistentele medicale vor accepta să execute procedurile informatice doar dacă vor fi convinse că noile tehnici le aduc avantaje practice în activităţile curente pe care le efectuează în spital. Astfel de avantaje pot fi semnalarea de către calculator a situaţiilor de urgenţă sau a incompatibilităţilor medicamentoase, având ca efect evitarea unor complicaţii nedorite.
   Un alt domeniu dezbătut a fost cel al instruirii în informatica medicală sau folosind tehnici de informatică medicală. O propunere interesantă în această direcţie a fost cea a creării de laboratoare virtuale, inclusiv pentru însuşirea unor tehnici chirurgicale, folosind ultimele evoluţii ale tehnicii de calcul.
   S-a prezentat, ca şi în trecut, un număr mare de lucrări cu caracter de cercetare, în domenii precum: sisteme de asistare a deciziei medicale, interfaţa om-calculator, siguranţa datelor, reprezentarea şi prelucrarea datelor medicale, prelucrarea imaginilor, modele în psihiatrie etc. Pentru aceste cercetări s-au folosit tehnici de biostatistică, teoria haosului, metoda Monte Carlo, reţele neurale, analiză semantică etc.
   La închiderea conferinţei, s-au conferit, pe lângă premiul principal, şi tradiţionalele premii „Edmond Nicolau“ pentru excelenţă în tehnologie şi „Monica Mărăşoiu“ pentru autori tineri.
   Cu acelaşi prilej, la 17 noiembrie 2012, s-a organizat o masă rotundă privind relaţiile dintre EFMI şi SRIM, urmată de adunarea generală a Societăţii Române de Informatică Medicală. Preşedinta acesteia, prof. dr. ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar (Universitatea „Politehnica“ din Timişoara), a propus alcătuirea în România a unor „grupe de lucru“ de informatică medicală, la fel cu cele existente în EFMI. Pentru început, s-au definit nucleele a cinci astfel de grupuri: nursing, instruire, microdispozitive, prelucrare de imagini şi prelucrare de date. S-a hotărât totodată ca următoarea conferinţă RO-MEDINF să aibă loc, anul viitor, la Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe