Newsflash
Diverse

Inovaţii în chirurgie

de Dumitru ŞERBAN - oct. 30 2014
Inovaţii în chirurgie
 În perioada 18–21 septembrie a.c., în incinta Hotelului Internaţional din Iaşi, s-a desfăşurat ediţia a X-a a Congresului Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV). Evenimentul, prezidat de prof. dr. Grigore Tinică, s-a bucurat de prezenţa a peste 600 de participanţi. Cele patru zile de congres au cuprins conferinţele unor lectori de prestigiu din România şi alte ţări europene, dar şi din Japonia sau SUA. Lucrările au acoperit o tematică vastă şi de mare actualitate, participanţii având şansa să-şi prezinte contribuţiile proprii, observaţiile clinice şi să-şi actualizeze cunoştinţele. „Pe lângă programul ştiinţific bogat, reuniunea noastră a constituit un prilej de cunoaştere reciprocă şi a contribuit la strânge­rea legăturilor ştiinţifice şi de prietenie între participanţi“, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, preşedintele congresului SRCCV 2014.
Ediţia aniversară, din acest an, a congresului SRCCV a fost onorată de prezenţa fondatorului chirurgiei cardiovasculare româneşti, prof. dr. Ioan Pop de Popa, care a brevetat peste 30 de invenţii personale.
Manifestarea interdisciplinară a reunit atât specialişti din domeniul chirurgiei cardiovascu­lare, cât şi repre­zen­tanţi ai specialităţilor conexe: cardio­logie, anestezie şi terapie inten­sivă, medicină de familie şi, în premieră, în acest an, specialişti în boli infecţioase.
La eveniment a fost prezent şi prof. dr. Lucian Lozonchi, specia­list în chirurgia cardiovasculară, absolvent al UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, de 15 ani stabilit în SUA. A prezentat, în premieră, o procedură revoluţionară de implantare a valvei mitrale cu ajutorul cateterului, despre care ne-a oferit mai multe detalii:
 
În ce constă metoda de implantare transcate­ter?
– Metoda se numeşte implantarea valvei mitrale prin mijloace de cateter. După cum foarte multă lume ştie, acum, bolnavii cu risc operator ridicat beneficiază de o valvă aortică ce se poate comprima într-un cateter şi se pune în poziţie aortică. Operaţia aceasta este realizată acum şi în România în câteva centre. Preţul este unul foarte ridicat.
 
          Cât costă o valvă?
        – O valvă aortică, în SUA, se vinde cu 30.000 de dolari, dar în Europa preţul este mai mic, deoarece competiţia este mai mare, aici, preţul variind între 15.000 şi 18.000 de euro. Vorbind despre valva mitrală, nimeni în lume nu a reuşit să comercializeze şi să facă o valvă care să funcţioneze adecvat în poziţia respectivă, deşi multe grupuri încearcă o competiţie, întrecându-se unii pe alţii, reducând totul la cine va ajunge să realizeze această valvă mitrală prin cateter.
 
        Lucraţi la acest proiect din 2007. A fost dificil drumul? Am înţeles că aveţi o colaborare foarte bună cu un partener din Germania.
       – Este foarte adevărat, lucrez cu un specialist din Germania, profesorul George Louter şi, împreună cu acesta, am inventat valva care a fost testată pentru început în laborator, apoi pe animale. Testele au fost făcute, mai întâi, în Germania, apoi în SUA, însă, acum, cu ajutorul unei companii şi a unor echipe de ingineri foarte talentaţi am ajuns să modelăm, să facem o valvă care să poată fi implantată în corpul uman. Această valvă a fost deja testată cu succes în America de Sud, unde a fost aplicată pacienţilor. Am scos valva, apoi pacienţii au fost supuşi intervenţiei chirurgicale necesare. Peste două săptămâni vom implanta din nou această valvă, în premieră mondială în Germania.
 
        De ce aţi ales Germania?
       – Am ales Germania, în primul rând, pentru că de acolo este colegul şi prietenul meu, alături de care am inventat această valvă, iar aici, în Germania, se află un pacient care nu are o altă soluţie de salvare decât prin utilizarea acestei noi descoperiri. El şi-a dat consimţământul să fie supus acestei proceduri noi, care poate să-i ofere o calitate mai bună a vieţii, prelungindu-i astfel speranţa de viaţă, măcar pentru câteva luni sau câţiva ani.

 

Nu suntem atât de bogaţi ca să cumpărăm lucruri ieftine

 

      Raportat la premiera prezentată de prof. dr. Lucian Lozonschi, prof. dr. Grigore Tinică, şeful Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, speră ca aceasta să fie efectuată cât de curând şi la Iaşi. Preşedintele congresului ne-a mai spus că astfel de intervenţii sunt finanţate suboptimal în România.
       Care sunt aşteptările, domnule doctor? Este posibil ca astfel de intervenţii să fie făcute şi în spitalele din Iaşi?
      – Doctorul Lucian Lozonschi ne-a făcut o vizită în spital şi a constatat că şi noi suntem pregătiţi pentru a efectua asemenea intervenţii. Singurul motiv pentru care încă nu efectuăm astfel de operaţii îl reprezintă finanţarea suboptimală a chirurgiei cardiovasculare din România. Pe de altă parte, numai asemenea întâlniri, la nivel înalt, pe care le prezintă colegii noştri din străinătate, pot stimula şi introducerea acestor tipuri de tratamente şi în România, pentru că trebuie să pornim de la proverbul englezesc: „Nu suntem atât de bogaţi ca să cumpărăm lucruri ieftine“. În chirurgia cardiovasculară toate device-urile, toate lucrurile sunt foarte scumpe, dar, cu toate acestea, sunt extrem de eficiente şi să nu uităm că viaţa pacienţilor nu are preţ. Dacă pacientul nu este supus operaţiei chirurgicale prin acest procedeu de implantare transcateter, atunci atât familia, cât şi pacientul sunt nevoiţi să cheltuie mai mulţi bani pentru tratamente, pentru produsele necesare menţinerii bolii sub control. Şi nu numai ei, chiar şi compania de asigurări de sănătate şi Ministerul Sănătăţii, societatea în general, cheltuie mai mult pentru întreţinerea unui asemenea pacient, care nu poate fi tratat şi ca o speranţă de viaţă redusă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe