Vreme de trei zile, Institutul Clinic Fundeni a fost gazda unei manifestări devenite deja tradiţie. Au avut loc, cu această ocazie, acţiuni dedicate profesioniştilor, dar şi publicului larg. Care au fost subiectele discutate la Zilele Institutului Clinic Fundeni aflăm de la dl Dan Dumitru Mihalache.

"> Institutul Clinic Fundeni: moment de bilanţ - Viața Medicală
Diverse

Institutul Clinic Fundeni: moment de bilanţ

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 14 2012
Institutul Clinic Fundeni: moment de bilanţ

Vreme de trei zile, Institutul Clinic Fundeni a fost gazda unei manifestări devenite deja tradiţie. Au avut loc, cu această ocazie, acţiuni dedicate profesioniştilor, dar şi publicului larg. Care au fost subiectele discutate la Zilele Institutului Clinic Fundeni aflăm de la dl Dan Dumitru Mihalache.

Zilele Institutului Clinic Fundeni, marcate anul acesta printr-o manifestare care a cuprins acţiuni dedicate atât profesioniştilor, printr-o serie de simpozioane ştiinţifice, cât şi publicului larg, s-au desfăşurat sub deviza „Iubeşte viaţa!“. Pe parcursul celor trei zile (1–3 noiembrie a.c.), evenimentul a punctat rezultatele medicale şi ştiinţifice obţinute de-a lungul timpului, dar şi pe primele nouă luni ale anului în curs.

 

   Fondat în 1959, Institutul Clinic Fundeni este o unitate spitalicească cu tradiţie în patologia dificilă cardio­vasculară, hepatică, renală, digestivă şi hematologică, cu personalităţi de marcă ale lumii medicale ce au lăsat o amprentă vizibilă în medicina românească.
   Peste 100.000 de persoane sunt internate în fiecare an aici. Mai bine de 300.000 de consultaţii şi cu mult peste şase milioane de analize şi investigaţii sunt, de asemenea, realizate anual la Fundeni.

Problemele sunt mari, dar se caută soluţii

   „Iubeşte viaţa!“ este un îndemn care trebuie să ne ghideze pe toţi, atât pe plan personal, cât şi profesional, spune dr. Carmen Orban, managerul Institutului. „Pentru noi, cei care lucrăm astăzi aici, este o zi de sărbătoare, dar pentru mine personal este şi o zi de analiză. Am foarte multe satisfacţii, dar am şi multe insatisfacţii. A fost un an greu, un an în care totuşi am progresat. Pentru mine, un scenariu negativ al acestui institut este să stăm pe loc. Din fericire, anul acesta nu am stat pe loc. Dacă progresele nu au fost foarte mari pe plan administrativ, organizatoric, din punct de vedere medical avem foarte multe realizări“, a completat managerul Institutului Fundeni.
   Institutul se confruntă cu serioase probleme financiare, dar se caută soluţii pentru ca orice pacient care îi trece pragul să fie în siguranţă. „Căutăm soluţii, dar câteodată nu sunt dintre cele mai bune pentru pacienţi, de multe ori aceştia fiind nevoiţi să-şi cumpere singuri medica­mentele. Facem acest lucru pentru a oferi o şansă la viaţă cât mai multor pacienţi. Dacă ne-am limita la un număr strict de pacienţi pe care îi putem trata fără să fie nevoiţi să-şi cumpere medicaţia, ar în­semna să răpim şansa la viaţă pentru mulţi alţi pacienţi. Am preferat ca, deşi am depăşit contractul cu Casa de asigurări de sănătate, să acceptăm în continuare pacienţii care nu îşi găsesc rezolvarea sau speranţa de viaţă decât la noi în spital“, explică dr. Carmen Orban.

Finanţare corectă pentru excelenţă

   „Excelenţa trebuie întotdeauna recunoscută, iar în România putem spune că există excelenţă în medicină. Are şi ea problemele ei, sistemul sanitar are problemele sale, dar există şi centre, spitale care fac excelenţă în domeniul sanitar. Institutul Fundeni este unul dintre acestea. Atunci când în alte părţi ştim că unui pacient nu-i putem face nimic, încercăm să vedem dacă la Fundeni îl putem ajuta. Şi mă refer aici la transplant, dializă hepatică şi altele“, afirma, în cuvântul său, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
   Potrivit acestuia, planul MS pentru următoarea perioadă este de a identifica spitalele de bază care există în ţară, cărora să le asigure o finanţare corectă. Chiar etapizat, în prima fază. „Chiar dacă avem fonduri limitate, acestea trebuie concentrate pe anumite instituţii, care pot face diferenţa pentru pacient. Cred că Institutul Fundeni va rămâne în fruntea spitalelor din România, iar la MS va găsi tot sprijinul“, a completat dr. Raed Arafat.

Chirurgia viitorului

   Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic se poate mândri cu faptul că aici s-a efectuat, pentru prima dată în România, transplantul de ficat. Astăzi, numărul acestor intervenţii se apropie cu paşi repezi de 400. În acest an, au fost deja efectuate 63 de operaţii de transplant hepatic, atât de la donatori în viaţă, cât şi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.
   Centrul a introdus şi chirurgia robotică, utilizată într-o paletă largă de intervenţii. „Impactul acestei chirurgii se vede deja şi cu siguranţă se va vedea mult mai bine în următorii ani. De curând, am asistat la deschiderea unui centru de chirurgie laparoscopică cu vedere tridimensională. Vederea 3D va deveni regulă în viitor. La rândul ei, chirurgia minim invazivă, în combinaţie cu laparoscopia robotică, va fi chirurgia care va domina viitorul, chirurgia de catifea, cum a fost numită încă de la început. Este o chirurgie a inciziilor mici, a recuperării rapide, o chirurgie funcţională. În următorii ani, se va opera din ce în ce mai puţin deschis şi din ce în ce mai mult minim invaziv“, afirmă prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.
   În ceea ce priveşte cercetarea, Spitalul Fundeni a fost încă de la începuturile sale o puternică bază de cercetare în medicina românească. De altfel, multă vreme aşa a şi fost privit, ca un spital destinat cercetării, un spital cu un profil mai aparte, destinat şi educaţiei postuniversitare. „În Centrul nostru, am introdus aşa-numita cercetare translaţională, în care foarte multe din datele bolnavilor şi din piesele extirpate sau din probele de sânge prelevate de la aceştia constituie obiectul unor cercetări aflate în curs, cu rezultate comunicate la nivel internaţional. Rezultatele acestor cercetări au avut acces în reviste de primă mână. Deja, aici, la Fundeni, se conturează un puternic colectiv de cercetare în biologia moleculară şi în cercetarea translaţională“, mai spune şeful Centrului de Transplant Hepatic.

Cercetarea românească, integrată în cea europeană

   Foarte mulţi din cei 9.000 de studenţi din învăţământul medical universitar trec pe la Fundeni. „Mulţi din cei 5.000 de studenţi care se instruiesc la UMF «Carol Davila» trec prin Fundeni. Odată ce au trecut pe aici, indiferent de clinica în care au fost pregătiţi, cu siguranţă ies specialişti foarte buni, fapt recunoscut nu numai în ţară, ci şi în afara acesteia“, consideră acad. Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni şi rectorul UMF „Carol Davila“ Bucureşti.
   O constantă a Institutului Clinic Fundeni o reprezintă numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara pentru a-şi găsi rezolvarea problemelor de sănătate. „De foarte mulţi ani, acest spital este unul terţiar pentru toată patologia din clinicile pe care Fundeniul le are. Fără îndoială că noi trebuie să-i primim şi să-i tratăm pe toţi. Aici vin cazurile cele mai complexe, cele mai grave, cazurile care au fost refuzate sau care nu au putut fi rezolvate în alte centre spitaliceşti“, explică acad. Ioanel Sinescu.
   Şeful Centrului de Chirurgie Urologică nu a dorit să dea cifre: „Facem tot ceea ce ni se trimite şi tot ce este mai greu. Nu am refuzat practic niciun bolnav, fie că a fost vorba de chirurgie de transplant, chirurgie pediatrică sau de diverse tehnici chirurgicale şi supraspecializări ale urologiei, 13 la număr, toate fiind foarte bine dezvoltate în centrul nostru, astfel încât, atunci când adunăm ceea ce facem fiecare dintre noi rezultă un întreg performant, comparabil cu foarte multe centre din Europa de Vest, poate depăşindu-le la nivel statistic“.
   „Avem de făcut mai multe lucruri în cercetare, în cercetarea din universitate, din institut şi la nivel general. Cred că trebuie integrate în cercetarea europeană, în proiecte comune, pentru a ne face performanţi, pentru a ajunge acolo unde ne dorim, o ţară europeană cu adevărat“, conchide acad. I. Sinescu.

Provocarea solidarităţii

   Programul ştiinţific al evenimentului a reunit peste 150 de personalităţi din domeniul medical, reprezentanţi ai autorităţilor şi oficialităţi. Alături de componenta ştiinţifică, reuniunea de la Fundeni a promovat, la 3 noiembrie, şi sportul pentru sănătate, prin intermediul Fundeni Challenge – o cursă de ştafetă organizată în semn de solidaritate cu pacienţii institutului şi cu familiile acestora, în Parcul Herăstrău.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe