Newsflash
Diverse

Interdisciplinaritate şi legi pentru agonia tutunului

Interdisciplinaritate şi legi pentru agonia tutunului
   Conferinţa Naţională de Tabacologie „Parteneriatul medical – o soluţie spre o lume fără fumat“, organizată pe final de an 2013, la Piteşti, de Societatea Română de Pneumologie, a avut trei puncte mari de interes: celebrarea Zilei naţionale fără tutun, o masă rotundă pe tema reducerii prevalenţei fumatului la adulţi şi o conferinţă de presă.
   Tematica abordată pe parcursul desfăşurării lucrărilor conferinţei a acoperit spectrul afecţiunilor cauzate de tabagism, regăsibile în specialităţile de pneumologie, oncologie, alergologie, pediatrie, medicină internă şi medicină de familie. Aceste specialităţi au fost reprezentate la conferinţă de peste 150 de participanţi. Nu au fost omise nici impactul  fumatului pasiv, strategiile naţionale şi internaţionale în combaterea consumului de tutun, colaborările interdisciplinare, drumul legislativ de succes în controlul tabagismului etc.
   Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun reprezintă principala cauză de deces din lume. În anul 2011, numărul fumătorilor de pe întreg mapamondul era estimat la un miliard. Peste cinci milioane de oameni mor din cauza efectelor tutunului în fiecare an – mai mult decât cei care mor din cauza infectării cu HIV/SIDA, malariei şi tuberculozei. În plus, fumatul este un factor de risc major în şase din cele opt principale cauze de mortalitate din lume (prof. dr. Florin Mihălţan, dr. Ioana Munteanu, Bucureşti). După inhalarea persistentă, la nivel pulmonar apar inflamaţia, riscul ridicat de infecţie şi carcinogeneza.

 

Copiii, sub triplă expunere

 

   Abordarea educaţiei pentru prevenirea consumului de tutun în rândul adolescentelor, ca şi managementul persoanelor de sex feminin cu afecţiuni cauzate de fumat, inclusiv al gravidelor fumătoare, a constituit o demonstraţie de rigoare ştiinţifică şi spirit civic din partea conf. dr. Antigona Trofor (Iaşi). Conform cercetărilor realizate de dr. Monica Man şi colab. (Timişoara), copiii din mediile defavorizate socio-economic sunt mai expuşi la fumul de ţigară în interiorul casei (opt din zece copii), iar pentru adolescenţi, fumatul pasiv constituie un pericol încă subestimat (dr. Alina Abrudan şi colab., Timişoara).
   De interes real s-a bucurat şi comunicarea referitoare la expunerea copiilor la fumatul „de mâna a treia“ (reziduurile de tutun existente mai ales în casă fiind un risc pentru sănătatea copiilor care intră  în contact cu ele – dr. Veruti Damaris şi colab., Craiova). Din acest punct de vedere şi nu numai, pediatrii se află într-o poziţie unică şi importantă, din care pot aborda problema fumatului la părinţi, datorită interacţiunilor multiple şi regulate cu aceştia, luând în considerare consecinţele nefavorabile pe care fumatul le are asupra sănătăţiipacienţilor lor (Mihaela Oros – Bucureşti). Foarte oportună s-a dovedit prezentarea, documentată, asupra „rolului fumatului activ şi pasiv în dezvoltarea şi exacerbarea astmului“ (dr. Edith Simona Ianoşi şi colab., Târgu Mureş) acordată în mod fericit cu „importanţa combaterii fumatului la tinerii adulţi atopici“ (dr. Mihaela Trenchea, dr. Oana Arghir, Constanţa).
   Pacienţii cu leziuni de displazie severă şi carcinom in situ prezintă un risc crescut de a dezvolta cancerizare; riscul este urmarea distribuţiei multifocale a leziunilor în locuri mult îndepărtate (se menţionează noţiunea nouă, anatomoclinică, de „câmp de cancerizare“, unde întreg epiteliul bronşic este expus la carcinogen) (conf. dr. George Mihail Marc, Piteşti). De altfel, relaţia dintre fumat şi cancerul bronhopulmonar, binecunoscută, dar inepuizabilă ca problematică, a făcut obiectul a încă două comunicări, una cu tentă epidemiologică (prof. asoc. dr. C. Didilescu, Craiova), iar cealaltă – patogenică (conf. dr. Mimi Niţu si colab., Craiova). Rămânând în subiect, interesante au fost şi reperele practice dintr-o strategie a terapiei personalizate a cancerului bronhopulmonar prezentate de prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu şi colab. (Oradea-Bucureşti), care a pus în valoare mutaţiile la EGFR active, prezente pe suprafaţa celulelor neoplazice şi care, deşi răspândite în toate tipurile histologice de cancer pulmonar, predomină doar la pacienţii cu adenocarcinom, şi mai cu seamă în populaţia asiatică nefumătoare de sex feminin.
   Modificările funcţiei pulmonare la persoanele care fumează zilnic apar înaintea simptomelor respiratorii, ele depinzând de durata fumatului şi de numărul de ţigări fumate zilnic; diagnosticul precoce al bolii pulmonare cronice şi comunicarea cu pacienţii poate îmbunătăţi decizia renunţării la fumat (dr. Corina Mărginean, Târgu Mureş). Dr. Roxana Nemeş şi colab. (Bucureşti) au întregit tabloul clinico-funcţional al consecinţelor fumatului prin datele legate de fumat rezultate din ancheta naţională BPOC.
   Interdisciplinaritatea pe care o implică activitatea antifumat a fost excelent relevată de cardiologul prof. dr. Kikeli Pál István (Târgu Mureş). Pentru practicienii tabacologi, parcurgerea particularităţilor sevrajului la pacienţii cu boli pulmonare (dr. Ioana Munteanu, prof. dr. Florin Mihălţan) a prilejuit un beneficiu sigur, fiind vorba de rezultatele unei experienţe redutabile, acumulate în timp.  

 

Între accize şi educaţie medicală

 

   Pe un alt palier al tematicilor abordate este menţionabil faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune o nouă iniţiativă – „The endgame for tobacco“. Această nouă strategie care anunţă decesul fumatului necesită crearea unui climat care să permită guvernanţilor să acţioneze în sensul implementării acesteia şi, în al doilea rând, să pregătească publicul printr-un uriaş efort organizaţional.
   Campaniile antifumat şi intervenţiile specifice care să vizeze pacienţii vârstnici sunt necesare nu doar în România, dar şi în numeroase alte ţări din Comunitatea Europeană (dr. Milena Adina Man şi colab., Cluj-Napoca). Pe aceleaşi coordonate, conf. dr. Doina Todea (Cluj-Napoca) a pledat pentru introducerea unei legislaţii ferme privind interdicţia fumatului în toate spaţiile aferente locului de muncă, considerată chiar prioritate de sănătate publică, procedând la o predicţie a beneficiilor ce ar rezulta din aceasta. La o aprofundare a elementelor de ordin legislativ legate de fumat, naţionale şi internaţionale, a procedat în expunere şi prof. dr. Eugen Chelaru (Facultatea de Drept şi Administraţie a Universităţii din Piteşti).
   În România, oscilăm între susţinerea legislaţiei, dar fără afectarea industriei tutunului, şi educaţia medicală continuă, acţiuni de promovare a sănătăţii susţinute de diverse organizaţii profesionale (printre care SRP), ONG-uri şi Ministerul Sănătăţii (prof. dr. Florin Mihălţan, dr. Ioana Munteanu, Bucureşti). Potrivit declaraţiilor unui fost, până recent, ministru al economiei, industria tutunului „este al doilea mare contributor la bugetul statului după Petrom”. Rezultatele obţinute ca urmare a implementării în anul 2007 a Programului „Stop Fumat“ al Ministerului Sănătăţii au demonstrat că, dacă există voinţă politică, susţinere financiară şi profesionalism, există şi rezultate (dr. Teodora Ciolompea, dr. Magda Ciobanu, MS).
   O implicare majoră în desfăşurarea lucrărilor au avut-o comunicările cu tematică de tabacologie realizate de colectivul Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, Argeş, privind statusul de fumător al pacienţilor cu tuberculoză internaţi, precum şi comunicările privind impactul pe care l-a avut fumatul asupra patologiei respiratorii la asistaţii din unitate (dr. Marioara Micu şi colab.). Remarcabilă a fost contribuţia unui colectiv larg de chirurgi toracici în susţinerea „repertoriului“ conferinţei („Impactul fumatului în pneumotoraxul spontan primitiv“ susţinut de dr. C. Bolcaş şi colab.– Bucureşti; „Rolul mediastinoscopiei în stadializarea cancerului bronhopulmonar“ aparţinând dr. Cristian Paleru şi colab., Bucureşti ş.a.), precum şi al altor categorii de specialişti prezenţi la conferinţă (dr. Eliza Lupu, DSP Argeş; kinetoterapeut pr. dr. Daniela Ene şi colab., Bucureşti; dr. Daniela Bică, Craiova).
   Masa rotundă „Universităţi fără fumat şi importanţa lor în reducerea prevalenţei fumatului la adult“ a constituit un alt eveniment de seamă al conferinţei, pas important în elaborarea unei curricule unitare destinate noţiunilor de tabacologie ce trebuie predate studenţilor.
   În cursul zilei a treia a conferinţei a avut loc şi o sesiune pentru asistenţi şi kinetoterapeuţi, cu subiecte conexe tabacologiei, precum: ţigările electronice (dr. Ioana Munteanu), îngrijiri paliative ale formelor terminale de boli respiratorii (dr. Emilia Tabacu, Bucureşti), îngrijiri medicale, oxigenoterapie şi nebulizare (as. pr. lic. Nicoleta Constantin, Bucureşti) etc.
   Conferinţa a prilejuit lansarea „Ghidului european pentru renunţare la fumat“, cofinanţat prin Programul de Sănătate al Uniunii Europene. Rezultatul votului electronic pentru alegerea noii conduceri a Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie pentru următorul mandat de doi ani a decis realegerea doamnei dr. Ioana Munteanu în funcţia de preşedinte, recunoaştere a competenţei cu care a condus activitatea secţiunii în primul mandat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe