Newsflash
Diverse

Interdisciplinaritatea în practica medicală actuală

de Dr. Viorica VIDU - feb. 16 2018
Interdisciplinaritatea  în practica medicală actuală
În medicina contemporană, pregătirea medicală continuă reprezintă o prioritate majoră pentru personalul medical, pentru a face față cerințelor impuse de progresul științific și cultural al umanității. Informația medicală circulă rapid în media, în mediul online și, cu precădere, în reuniunile științifice naționale și internaționale. Acestea din urmă trebuie să fie prioritare în opțiunile noastre pentru îmbogățirea orizontului profesional. Ele reprezintă experiențe profesionale personale, expuse interactiv, cu acces interactiv ca schimb de experiență și de conlucrare între medici. Acest gen de conferințe înseamnă școală medicală de actualitate pentru profesioniști, formatori de opinie medicală, comunicare și colaborare interdisciplinară, adică promotor de pregătire profesională în medicina modernă pentru generațiile actuale.
În acest sens, Conferința Med Academy de anul acesta, desfășurată recent (25–26 ianuarie) la București, sub patronajul Fundației internaționale „Ana Aslan”, a avut ca tematică „Echipa multidisciplinară: cheia succesului în diagnosticul, tratamentul și educația pacientului”. Manifestarea științifică a fost destinată informării medicilor generaliști și specialiștilor din domenii medicale diferite: medicină internă, geriatrie și îngrijiri paliative, chirurgie generală, cardiologie, nutriție, oncologie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, psihologie, precum și farmaciștilor și asistenților medicali.
Obiectivul principal al conferinței a fost promovarea abordului multidisciplinar în diagnosticarea și tratamentul pacienților, concept fundamental în medicina contemporană. Coordonator științific a fost prof. dr. Luiza Spiru, președinta fundației, care a accentuat rolul colaborării interdisciplinare, considerând conceptul de interdisciplinaritate ca fiind „cheia succesului” în practica medicală actuală. De asemenea, în prima zi a manifestării, în cadrul unui curs postuniversitar despre fragilitatea vârstnicului, aceasta a prezentat o serie de aspecte particulare și sensibile, prioritare în patologia pacienților de vârsta a treia, cu importanță sporită în abordul terapeutic interdisciplinar, în vederea obținerii unei calități superioare a vieții și a unor rezultate superioare. Lucrările prezentate s-au încadrat în tematica abordată, aceasta fiind nu numai de actualitate, ci și din domenii prioritare, precum: particularități ale pacientului vârstnic, îngrijiri paliative, afecțiuni oncologice la copil, considerații despre alimentația modernă, terapii moderne în cancerul mamar avansat și în cardiologie, actualități în antibioterapie, rolul medicinei de familie. Toate subiectele discutate au reprezentat experiențe personale sau considerații asupra unor actualități în managementul diagnosticului și tratamentului pacienților bazat pe multidisciplinaritate. Au participat medici din clinici universitare de renume, cadre universitare de la UMF „Carol Davila” București și de la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, medici din centre de diagnostic din Capitală, studenți la medicină, medici rezidenți, psihologi.
Personal, am participat la conferință, cu o temă de interes larg, de actualitate, referitoare la terapiile moderne în cancerul mamar avansat, bazată pe cazuistica personală. Cancerul mamar are o frecvență considerabilă în patologia tumorală la femeie, iar în stadii avansate este importantă decizia terapeutică cu intenție de radicalitate sau paliație. Decizia trebuie adaptată particularităților pacientelor, din prisma unui abord diagnostic și terapeutic interdisciplinar, aspecte ce au fost argumentate cu exemple de cazuri clinice din experiența personală.
Un aspect inovator al Conferinței Med Academy a fost și faptul că s-a scos în evidență rolul echipei multidisciplinare în educația pacientului. Acest aspect este deosebit de important pentru obținerea unor rezultate optime în medicină și în ameliorarea calității vieții pacienților. Educația pacientului constă în informarea corectă în cadrul unităților sanitare, privind: afecțiunea de care suferă, tratamentul și posibilele complicații în lipsa acestuia; alimentația și igiena corespunzătoare; profilaxie și suport psihologic, după caz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe