Newsflash
Diverse

Întrebări necesare și indicii pentru răspunsuri

de Alexandra NISTOROIU - dec. 12 2016
Întrebări necesare și indicii pentru răspunsuri
     E o seară blândă de octombrie în Tbilisi, sunt la finalul unei zile în care am umplut un carnețel cu notițe hieroglifice pe care le voi desluși cu greu la București, despre accidentul vascular cerebral (AVC), registre clinice, microcirculația cerebrală, neuroreabilitare și imagistica utilă în diagnosticul demențelor. Am bateriile descărcate la aparatul foto, reportofon, telefon, propriul organism. Alerg cât să prind liftul în ultima milisecundă înainte de închiderea ușilor, ca să merg în oraș la cină. Cobor cu două doctorițe elegante – ghicesc din frânturile de conversație că sunt specialiste în neurologie, experimentate. Vorbesc despre pacientul pentru care una dintre ele pare să își facă griji. Pacient post-AVC cu risc crescut de recurență. Pacientul ipotetic despre care am scris în multe din textele semnate în „Viața medicală”. Unul dintre pacienții pe care orice decizie terapeutică îl poate împinge mai aproape de viață sau de moarte. Medicul lui citise mai multe și se preocupa dacă a ales bine pentru el într-o situație mai greu de tranșat. Nu știu cât din carnețelul umplut la Tbilisi, unde a avut loc a 12-a ediție a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), va ajuta medici precum cele două din lift să ia deciziile complicate, pe care nu le rezolvă liniar ghidurile. Dar scriu cu speranța că și congresul sau alte manifestări științifice, și textul care urmează îi va ajuta să își tot pună astfel de întrebări și le va oferi suficiente piste pentru a ști unde să caute răspunsurile.
     Păstrând tradiția, Congresul SSNN a avut un program științific variat, concentrat pe parcursul unei zile (de dimineață până seara), coordonat de profesorii Dafin Mureșanu (Cluj-Napoca) și Natan Bornstein (Israel). Surpriza plăcută a fost adusă de gazde, prin profesorul Alexander Tsiskaridze, decanul facultății de medicină din Tbilisi, care a ținut o prezentare în sesiunea prezidențială pe tema hemoragiei intracerebrale asociată anticoagulantelor orale. Georgianul s-a implicat și pe parcursul celorlalte sesiuni, adresând întrebări și stimulând discuții pe diferite subiecte din cele abordate de ceilalți lectori.

 

Hemoragia intracerebrală

 

     Deși anticoagulantele orale sunt încă subprescrise, în ultimii ani a crescut utilizarea acestor agenți în prevenția tromboembolismului. Hemoragia intracerebrală asociată tratamentului anticoagulant implică sângerare majoră, ducând la o condiție amenințătoare de viață. Factorii de risc bine cunoscuți pentru acest tip de hemoragie intracerebrală sunt vârsta înaintată, rasa (asiatică, hispanică și neagră), intensitatea anticoagulării, hipertensiunea și istoria bolii cerebrovasculare, în vreme ce alți factori de risc potențiali sunt angiopatia amiloidă cerebrală, polimorfismul genetic CYP45049, folosirea simultană a antiplachetarelor, leucoaraioza și microsângerările cerebrale. Prezentarea clinică a hemoragiei intracerebrale cauzate de tratamentul anticoagulant conține semne neurologice focale instalate rapid (hemipareză, afazie, ataxie), adesea însoțite de dureri de cap neobișnuite, greață și vărsături, confuzie, amețeală. În aproape jumătate din cazuri, hemoragia evoluează încet, timp de 24 de ore sau mai mult, iar apoi hemoragia intracerebrală continuă să se extindă, după ce diagnosticul este stabilit neuroimagistic, a arătat profesorul georgian. Specifică tratamentului este prevenția expansiunii hematomului prin imediata inversare a anticoagulării.
     Ratele de mortalitate la pacienții cu hemoragia intracerebrală asociată tratamentului anticoagulant variază între 52% și 67% și sunt mai mari decât cele observate la pacienții cu hemoragia intracerebrală spontană, cu rate mai mari de dizabilitate.

 

Microcirculația cerebrală

 

     În ceea ce a fost, cred, cea mai rotundă și științific densă prezentare a ediției din acest an a congresului, profesorul Ovidiu Băjenaru, președintele ad vitam al Societății de Neurologie din România, a abordat un subiect emergent de neurobiologie: importanța microcirculației cerebrale în AVC ischemic acut. Consecințele clinice ale unui AVC ischemic sunt determinate de localizarea și dimensiunea pierderii de țesut cerebral, care nu este neapărat direct proporțională cu calibrul arterei ocluzate. Pierderea ischemică de țesut cerebral este o consecință directă a faptului că devin imposibile modificările metabolice normale, în special aprovizionarea cu oxigen și glucoză din vasele de sânge în parenchimul cerebral, la nivelul barierei hematoencefalice, a cărei integritate și funcționalitate normale depind în principal de integritatea microcirculației cerebrale. Afectarea compartimentului microvascular în timpul și după un AVC ischemic nu este identică la toți pacienții cu ocluzii similare ale aceluiași tip de arteră cerebrală – în termeni de calibru și localizare, diferențele sunt determinate de mulți alți factori, dintre care cei mai importanți sunt disfuncția endotelială, preexistența factorilor de risc vascular, dezvoltarea circulației colaterale, timpul trecut de la ocluzia inițială a arterei. Acești factori influențează dimensiunea și viteza ocluziei de vas secundare, de această dată la nivelul microcirculației distale în teritoriul arterei ocluzate și al zonelor cerebrale adiacente. Aceste evenimente de la nivelul microcirculației sunt elementele-cheie care permit sau nu reperfuzia țesutului cerebral în zona ischemică, chiar dacă intervențiile terapeutice (prin fibrinoliză sau recanalizare mecanică endovasculară) sunt efectuate în fereastra terapeutică.
     De fapt, scopul managementului acut în AVC ischemic este reperfuzia cerebrală, iar recanalizarea arterială este doar calea principală (dar nu exclusivă) pentru a atinge acest obiectiv, a precizat profesorul Ovidiu Băjenaru. Înțelegerea rolului microcirculației în timpul AVC ischemic este esențială pentru înțelegerea fenomenului de no reflow, a riscului transformării hemoragice și a altor probleme clinice relevante legate de eșecul, într-o proporție semnificativă, al terapiilor actuale de reperfuzie acută.

 

Registrele clinice naționale

 

  „Oricât de frumoasă ar fi strategia, trebuie să ne uităm din când în când la rezultate”, spunea cândva Winston Churchill. O importantă parte a congresului SSNN din acest an s-a concentrat asupra importanței registrelor clinice naționale de AVC în managementul patologiei. Registrele clinice joacă un rol semnificativ în măsurarea eficienței și creșterea calității serviciilor pentru pacienții cu boli cardio- și neurovasculare. Însă datele din registre nu substituie clasicele studii clinice randomizate. Mai degrabă, registrele și studiile clinice sunt abordări complementare, fiecare cu propriile avantaje și imperfecțiuni. Registrele oferă oportunitatea de a identifica și evalua disparitățile din asistența medicală în cadrul unei populații largi de pacienți, în afara unui protocol de cercetare bine structurat. Astfel, se pot examina aspecte importante, precum accesul pacienților, și rezultatele clinice obținute în subpopulații, inclusiv minoritățile etnice și rasiale, femei, vârstnici, indivizi cu multiple comorbidități, indivizi cu afecțiuni cardiace congenitale.
NASIS este abrevierea pentru registrul israelian de stroke, un registru prospectiv, realizat pe perioada a două luni consecutive, o dată la fiecare trei ani, pentru a evalua tendințele în incidență, caracteristici, management și rezultate ale pacienților spitalizați cu AVC acut sau atac ischemic tranzitoriu. Include toți pacienții internați în acele două luni în spitalele de pe întreg teritoriul țării, evitând astfel erorile de selecție a pacienților și a instituțiilor. În perioada 2004–2013, registrul NASIS a cuprins în total peste 8.000 de pacienți. În prezentarea sa, profesorul Natan Bornstein (Tel Aviv) a arătat cum un registru ca NASIS ajută la îmbunătățirea datelor și a practicilor, permite o mai bună planificare a resurselor, dar și comparații între spitale, informând politicile de sănătate.

 

AVC în Europa de Est

 

 Incidența AVC în Europa variază între 101,1 și 239,3 de cazuri la 100.000 de indivizi la bărbați și între 63 și 158,7 la 100.000 în rândul femeilor, cele mai înalte prevalențe întâlnindu-se în Europa de Est. De aceea, a fost ușor să ne atragă atenția prezentarea ținută de profesorul Vitalie Lisnic (Chișinău), care a vorbit despre implementarea proiectului ESO-EAST (Enhancing and Accelerating Stroke Treatment, proiect al European Stroke Organization pentru îmbunătățirea managementului AVC în Europa de Est) în țara sa și ce particularități ale populației cu AVC a scos în evidență.
În Republica Moldova, în perioada 2000–2014, s-a înregistrat o creștere progresivă a incidenței și a prevalenței bolilor cerebrovasculare: cu raportare la 10.000 de locuitori, incidența a crescut de la 20,4 în anul 2000 la 26,82 în anul 2014, iar prevalența de la 67 în 2000 la 199,08 în 2014. Rata de mortalitate cauzată de AVC în Republica Moldova rămâne una dintre cele mai înalte din Europa. Registrul de AVC din Moldova începuse să fie dezvoltat înainte de proiectul ESO-EAST, în 2005, fiind conectat cu registrul național de statistici medicale. În prezent, cazurile de AVC sunt înregistrate la cele două unități de AVC acut din Chișinău – Institutul de Medicină de Urgență și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Prin implementarea proiectului ESO-EAST, a fost stabilită o echipă de neurologi responsabilă de elaborarea și implementarea registrului de AVC, respectiv elaborarea unei forme pentru colectarea datelor. Institutul de Medicină de Urgență a realizat un studiu epidemiologic pentru perioada octombrie-decembrie 2015, menit să identifice factorii de risc pentru AVC, esențiali în reducerea incidenței, mortalității și sechelelor AVC. Vitalie Lisnic este convins că identificarea acestor factori de risc va contribui la dezvoltarea unei strategii naționale pentru prevenția primară a AVC în Republica Moldova.
    Alexander Tsiskaridze (Georgia) a vorbit despre povara AVC în țările în curs de dezvoltare. Aceste țări se lovesc de aceleași probleme în managementul AVC, precum carențele de la nivelul prevenției, diagnosticului sau tratamentului cauzate de lipsa specialiștilor și a expertizei, lipsa echipamentelor, evaluarea diagnostică nepotrivită și fondurile insuficiente. Nu ajung destule informații privind semnalele de alarmă ale unui AVC iminent la nivelul populației; se evidențiază un management prespitalicesc nepotrivit și internări întârzieri. Unitățile de AVC (a căror definiție modernă implică managementul unui pacient cu AVC de către o echipă multidisciplinară, monitorizarea avansată și reabilitarea timpurie) lipsesc sau sunt insuficient dezvoltate în aceste țări.
   Absența ghidurilor naționale privind managementul AVC contribuie la o insuficiență a intervențiilor bazate pe dovezi. Medicațiile cu efect încă nedovedit sunt intens promovate pe piață și prescrise în mod obișnuit, în vreme ce ratele de tromboliză și trombectomie sunt destul de scăzute. Pentru prevenția secundară, în unele țări, agenții antiplachetari nu sunt folosiți în mod sistematic, iar anticoagulantele sunt, de regulă, subprescrise. Endarterectomia și stentarea sunt rar efectuate, cu unele excepții. Toate aceste aspecte contribuie la o povară foarte înaltă a bolii. Prioritizarea AVC de către guverne, în țările aflate în curs de dezvoltare, ca problemă majoră de sănătate publică, precum și formularea și adoptarea unei politici naționale integrate și cuprinzătoare pentru a combate AVC sunt pașii esențiali pentru a reduce povara bolii, a subliniat Alexander Tsiskaridze.

 

Deficitul în neuroreabilitare

 

     Există o cale de a influența deficitul în neuroreabilitare? Întrebarea a fost lansată de profesorul Volker Hömberg (Düsseldorf). Ultimele două decenii au adus schimbări importante în felul în care evaluăm inovația, designul și eficacitatea terapiilor fizice în neuroreabilitare. Au fost notate trei mari schimbări de paradigmă. Mai întâi, profesionalizarea domeniului, care folosește tot mai mult abordări bazate pe dovezi, în locul celor orientate de intuiție. Apoi, distingem o schimbare în ceea ce privește abordarea de antrenament și tratament, de la hands-on la hands-off, aceasta din urmă dominând în prezent majoritatea procedurilor bazate pe dovezi. Această schimbare în filosofia de tratament a avut un impact pronunțat și asupra autoînțelegerii terapeuților în relația lor cu pacientul. Terapeuții au făcut trecerea de la cei care tratează la profesori ai pacientului în procesul de recuperare. Nu în ultimul rând, aceste dezvoltări au fost însoțite de tranziția de la un tratament unu-la-unu, centrat pe un individ, la tratamente de grup, cu calitate dovedită. Cele mai multe din aceste schimbări paradigmatice au fost influențate de entuziasmul de a folosi regulile elementare ale învățatului.
     Profesorul german crede că specialiștii în neuroreabilitare ar trebui să se întrebe mereu dacă au abordat chestiunile cele mai importante pentru a avansa domeniul, iar una din întrebările cruciale este dacă facem tot ce putem pentru a reduce deficitul (de pildă, severitatea parezei) după un AVC. În experimentele pe animale, s-a dovedit că așa-numitele „medii îmbogățite” facilitează repararea creierului, însă aceste studii nu au putut fi translatate de la animal la om. Astfel, trebuie făcută o distincție ceva mai clară între strategiile terapeutice menite să restaureze funcția (și, prin urmare, să scadă deficitul) și abordările care, prin mijloace de învățare, doar caută să compenseze pentru lipsa funcției pentru a îmbunătăți activitățile. În special în faza postacută timpurie, într-o fereastră terapeutică relativ limitată (de pildă, trei luni în cazul AVC), abordările restauratoare țin­tesc scăderea deficitului. „Trebuie însă să recunoaștem că repertoriul pentru tratamentele orientate pe deficit este încă relativ limitat”, precizează profesorul Volker Hömberg.
     Până acum, doar trei strategii s-au dovedit a ajuta la scăderea deficitului în etapa subacută (de exemplu, post-AVC): abordarea bazată pe utilizarea forțată sau constrângerea mișcării s-a dovedit a fi eficientă în studiul prospectiv multicentric EXCITE (Wolf et al., 2008); folosirea agenților antidepresivi și-a demonstrat eficiența în studiul clinic FLAME (Chollet et al., 2011); iar studiul CARS a arătat că poate fi obținut un anumit efect neuroprotector sau neurorestaurativ folosind un medicament multimodal în combinație cu reabilitarea pentru a reduce deficitul în perioada post-AVC acut. Alți candidați potențiali pentru un tratament cu adevărat orientat spre combaterea deficitului sunt: tehnicile neuromodulatoare, precum stimularea senzorială sau neuromusculară periferică, și, din ce în ce mai mult, tehnicile de stimulare cerebrală non-invazivă, precum stimularea magnetică transcraniană repetitivă și stimularea cerebrală profundă transcraniană. De asemenea, folosirea dispozitivelor robotice ce permit tratamentele de înaltă intensitate în perioada imediată unui AVC arată promițător și ne-ar putea permite în viitor să creăm „medii îmbogățite” și pentru pacienți, crede Volker Hömberg.
     Probabil cel mai mare impact asupra facilitării reducerii deficitului va fi însă o creștere dramatică a intensității terapeutice (similar mediilor îmbogățite eficiente în studiile pe animale). „Trebuie să găsim abordări cu design inteligent și economic fezabile pentru a crește numărul net de terapii sau ore de activitate pe zi, creând medii îmbogățite autentice pentru pacienți sever afectați”, a adăugat el. Aceste medii ar trebui să permită șase-opt ore pe zi de tratament pentru a evita situația în care pacienții rămân inactivi și singuri.

 

Imagistica PET în diagnosticul demenței

 

     Interesantă a fost și prezentarea pe tema diagnosticului diferențial al demențelor prin imagistică moleculară PET, susținută de profesorul Wolf-Dieter Heiss (Köln, Germania). PET-CT folosește cantități mici de compuși radioactivi activi biologic pentru a ajuta la diagnostic. Îmbătrânirea duce la mici pierderi de neuroni corticali, dar și la o pierdere semnificativă de sinapse, dendrite și fibre mielinizate. Aceste schimbări legate de îmbătrânire pot cauza anumite deficite cognitive, atrofie cerebrală și o difuzie frontală accentuată a metabolismului. În patologiile care duc la demență, cel mai frecvent în boala Alzheimer, boala cerebrovasculară sau o combinație a celor două, schimbările sunt mai severe, afectează cu precădere regiuni specifice și duc la pierderi neuronale semnificative. Diagnosticul diferențial al acestor tulburări este bazat pe simptomele afectării cognitive și a memoriei, ulterior sprijinit de rezultatele testelor neuropsihologice și de imagistică. În vreme ce CT și IRM pot detecta leziunile morfologice, ele nu pot depista consecințele funcționale ale patologiilor de la baza tulburărilor.
     În ultimii ani, cercetarea fundamentală a oferit o perspectivă detaliată asupra patogenezei moleculare a bolii Alzheimer și a altor tulburări degenerative, perspectivă care ar putea fi ulterior tradusă în strategii terapeutice cu potențiale efecte de influențare a evoluției bolii. Aceste strategii terapeutice vor fi eficiente doar dacă vor fi inițiate foarte devreme în cursul bolii, înainte de depunerea proteinelor anormale și înainte ca neurodegenerarea să fie prea răspândită. Prin urmare, este mare nevoie de diagnosticul timpuriu și de detectarea schimbărilor patologice nocive tipice în faza de predemență, de exemplu la pacienții cu afectare cognitivă ușoară sau chiar la cei presimptomatici. Imagistica structurală, de pildă IRM, folosește la excluderea altor boli tratabile, la recunoașterea leziunilor vasculare și identificarea tipurilor specifice de demență (de exemplu, hidrocefalie cu presiune normală). În combinație cu testele clinice de rutină, acuratețea diagnosticului de boală Alzheimer crește. Imagistica moleculară și metabolică prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET) reduce și mai mult ratele de clasificare eronată a demenței de tip Alzheimer și îmbunătățește semnificativ predicția conversiei; în special, determinarea cantitativă a metabolismului regional al glucozei prin PET-CT a fost amplu utilizată în acest sens. Recent, imagistica depozitelor de amiloid a căpătat mai mult interes, dar e nevoie de multă atenție în interpretare, fiindcă depozitele de amiloid pot fi vizibile la pacienții vârstnici fără să existe afectare cognitivă, așa că imagistica PET trebuie folosită doar în combinație cu alte teste. Imageria tau ar fi preferabilă, deoarece depozitele din această proteină patologică sunt legate de severitatea deficitului cognitiv la pacienții cu boala Alzheimer. Imagistica transmițătorilor sinaptici, a receptorilor și a enzimelor este fezabilă cu radiotrasori speciali și poate ajuta la diagnosticul diferențial între boala Alzheimer și alte forme ale afecțiunilor neurodegenerative.
     PET permite imagistica perturbărilor metabolice difuze și/sau localizate responsabile pentru afectarea cognitivă și demență și este o metodă eficientă în diferențierea demenței vasculare de cea degenerativă (precum boala Alzheimer). De asemenea, ne poate ajuta să înțelegem importanța schimbărilor inflamatorii și a interacțiunii lor cu depozitele de amiloid pentru dezvoltarea demenței post-AVC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe