Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Kisspeptina și amenoreea hipotalamică

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 9 noiembrie 2018
Prof. dr. George Mastorakos (Atena, Grecia) subliniază că amenoreea funcţională hipotalamică (FHA) este o formă de anovulaţie cronică, ce nu are drept etiologie o cauză organică, dar este asociată cu stresul, anxietatea, scăderea ponderală, activitate fizică excesivă sau o combinaţie între toate acestea.
    Un element puţin cunoscut este rolul reproductiv al kisspeptinei, neurokininei B și dinorfinei. Neuronii secretanţi de GnRH prezintă receptori ai kisspeptinei. Secreţia pulsatilă de GnRH și LH este stimulată de neurokinina B și kisspeptină și inhibată de dinorfină.
    Clinic, FHA este caracterizată de amenoree sau ciclu menstrual neregulat. Ce legătură are stresul cu această patologie?
    Răspunsul este „sistemul stresului”, în care este implicat sistemul nervos central – CRH, locus coeruleus cu implicarea norepinefrinei, sistemului vegetativ simpatic și axei hipotalamo-hipofizo-ovariane –, dar și sistemul vegetativ.
    Profesorul Mastorakos arată că poate exista și o componentă genetică, studii menţionând mutaţii ale FGFR1, PROWR2 etc.
    Factorii metabolici externi acţionează prin adevăraţi „senzori energetici”, influenţând hipotalamusul și axa hipotalamohipofizo-gonadică.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.