Newsflash
Diverse

La graniţa dintre viaţă şi moarte

de Demostene ŞOFRON - iul. 10 2014
La graniţa dintre viaţă şi moarte

În perioada 26–28 iunie a.c. a avut loc, la Cluj-Napoca, prima ediţie a Congresului interdisciplinar de medicină de urgenţă. Organizatori: UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, Asociaţia de Studiu Interdisciplinar în Domeniul Medicinii de Urgenţă, Fundaţia pentru SMURD, ISU Cluj.  Preşedintele congresului a fost dr. Adela Golea, medic primar medicină de urgenţă, iar preşedintele onorific – dr. Raed Arafat. Evenimentul a beneficiat de aproape 500 de participanţi şi de numeroşi invitaţi internaţionali. Au fost puse în discuţie materialele şi dispozitivele moderne utilizate în îngrijirea plăgilor şi în imobilizarea fracturilor în urgenţe, resuscitarea volemică în prespital a pacientului politraumatizat, problemele de coagulare şi transfuzia masivă în traumă, terapia intensivă a traumei craniocerebrale severe, traumatismul toracic sever, protocolul de practică în UPU pentru traumatismul vertebral cervical la pacientul pediatric, particularităţile resuscitării la nou-născut, urgenţa cardiacă în primele luni de viaţă, rolul capnografiei în evaluarea pacientului dispneic în prespital, şocul anafilactic în alergia alimentară, convulsiile febrile, triajul în dezastre şi în accidente colective, educaţia în resuscitare, decizia de a nu resuscita, voluntariatul medical, componenţa echipei de politraumă, rolul dispeceratului, relaţia medic – pacient critic – aparţinători ş.a. Temelor de mai sus li s-au adăugat subiectele abordate în cadrul sesiunilor (sesiuni de simulare pentru medicina de urgenţă, prezentarea de cazuri clinice) şi dezbaterilor de profil (acţiuni şi activităţi comune desfăşurate cu organisme similare de peste hotare; gestionarea intervenţiilor post-dezastru – cazul inundaţiilor din Dorohoi 2010; graniţa dintre viaţă şi moarte; născut a doua oară – cazul Sinteşti 2007). Un aspect discutat în cadrul evenimentului fost accidentul de avion din Munţii Apuseni, de la începutul anului, din care medicii au învăţat „foarte multe“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe