Newsflash
Diverse

Laparoscopia pediatrică din România câştigă teren

de Dr. Ana MIHAI - apr. 18 2014
Laparoscopia pediatrică din România câştigă teren

În perioada 24–26 aprilie 2014 va avea loc la Bucureşti, la hotel Radisson Blu, primul congres naţional de chirurgie laparoscopică pediatrică din România, organizat de Societatea Română de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică şi alte Tehnici Miniinvazive în Pediatrie (SRCLP). Am stat de vorbă despre acest eveniment cu dr. Isabela Magdalena Drăghici, chirurg pediatric şi preşedinta SRCLP.

 
 
 
 
 

 

Dr. Isabela Magdalena Drăghici   – De ce o societate de chirurgie laparascopică pediatrică?
  – În urmă cu un an şi patru luni am înfiinţat împreună cu 14 membri fondatori Societatea Română de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică şi alte Tehnici Miniinvazive în Pediatrie, prin pacient pediatric înţelegând orice pacient cu vârsta între 0 şi 18 de ani. Primele operaţii de chirurgie laparoscopică pediatrică au fost realizate în 1999, aici, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie“, de o echipă condusă de dr. Marcel Oancea. Am făcut parte din acea echipă. Ulterior, am asistat la un proces timid de răspândire a tehnicii şi în alte clinici pediatrice din ţară. SRCLP a luat fiinţă din dorinţa de a propaga această metodă în rândul chirurgilor pediatrici din toată ţara. O parte dintre colegii noştri au plecat peste hotare, unde aplică metoda cu succes în marile clinici din Europa. Iată de ce nouă, celor rămaşi acasă, ne revine misiunea să diseminăm această practică în rândul tinerilor specialişti, rezidenţilor şi chiar al medicilor cu vechime în chirurgia pediatrică. Personal particip de peste zece ani la congresele de specialitate din străinătate, având ocazia să învăţ din experienţa unor personalităţi în domeniu. Relaţiile noastre cu lumea europeană s-au concretizat prin invitaţia oferită unor distinşi profesori din Italia, Franţa şi Marea Britanie de a lua parte la lucrările Primului Congres Naţional al SRCLP. Astfel, pe lângă cei doi preşedinţi de onoare ai societăţii noastre (prof. Ciro Esposito din Italia, secretar general al European Society of Paediatric Endoscopic Surgeons – ESPES, respectiv prof. Munther Haddad din Marea Britanie, fost preşedinte al British Association of Paediatric Endo­scopic Surgeons), au acceptat să ne onoreze cu prezenţa marcantă cei doi preşedinţi ai ESPES – preşedintele în exerciţiu, prof. Azad Najmaldin (Marea Britanie) şi pre­şedintele ales, prof. Philippe Montupet (Franţa). Ca o ştire de ultimă oră, vă aducem la cunoştinţă că în cadrul con­gre­sului societăţii nostre va avea loc o videoconferinţă pe teme de chirurgie robotică pediatrică, unde îl vom avea ca inter­locutor de excepţie pe prof. Craig A. Peters, distins urolog pediatric al Universităţii „George Washington“ din SUA.
Ce pregătire există în rândul medicilor români în acest domeniu?
– Pe parcursul anului care a trecut de la înfiinţarea societăţii, am organizat prin societate patru cursuri de training în laparoscopia pediatrică, care au avut loc în Bucureşti şi la care au participat peste 100 de medici din toată ţara. Este vorba de cursuri hands-on cu antrenament practic pe exemplare animale suine. Beneficiem şi de un parteneriat între societatea noastră şi Facultatea de Medicină Veterinară, care a oferit un cadru organizatoric ireproşabil, permiţând desfăşurarea cursurilor la cele mai înalte standarde didactice. Cursanţii şi-au exprimat disponibilitatea de a continua procesul lor de formare în domeniul tehnicilor laparoscopice pediatrice.
Ce aşteptări aveţi de la congres?
– Am luat iniţiativa organizării acestui prim congres naţional al SRCLP din dorinţa de a evalua stadiul actual al performanţei la nivelul întregii ţări, dar mai ales pentru o corectă analiză a potenţialului de dezvoltare şi promovare în următorii ani a tehnicilor minim invazive din pediatrie. Aşadar, îi vom avea în rândul nostru pe cei patru profesori care în momentul actual reprezintă factorii decizionali din chirurgia laparoscopică pediatrică europeană. Sperăm să avem o participare numeroasă din rândul chirurgilor pediatrici, dar nu numai, pentru că avem şi această secţiune a societăţii – „Alte Tehnici Minim Invazive“. Ca atare, nu ne referim doar la chirurgii care practică laparoscopia pediatrică, ci şi la chirurgii generalişti, toracici, plasticieni, neurochirurgi, medicii anestezişti, ortopezi, gastroenterologi cu competenţă în endoscopie şi aşa mai departe, care execută manevre minim invazive. Ei vor prezenta experienţa lor la pacientul pediatric. Aceste cursuri şi congrese sunt acreditate de Colegiul Medicilor din România şi primesc credite de Educaţie Medicală Continuă. Aş dori să menţionez şi că în septembrie 2013, în urma scrutinului electoral pentru alegerea board-ului executiv al ESPES, România a reuşit să ocupe unul dintre cele trei locuri eligibile, fiind singura ţară din Europa de Est care deţine o funcţie în conducerea acestui organism european. Această performanţă ne apropie şi mai mult de structurile europene, iar în cadrul Congresului European de la Marsilia (26–28 septembrie 2013) am depus candidatura SRCLP pentru organizarea în septembrie 2015 a celui de-al cincilea Congres European al ESPES, prima manifestare la acest nivel de până acum din România în domeniul chirurgiei pediatrice.
Suntem apropiaţi de structurile europene, dar cum stăm la capitolul dotării cu instrumentar necesar chirurgiei laparoscopice pediatrice?
– Investiţiile în aparatură şi instrumentar sunt costisitoare, lăsându-se aşteptate uneori perioade îndelungate. Dotările noastre actuale sunt de nivel mediu. Aici în spital am funcţionat mulţi ani cu o singură trusă de laparoscopie, de pe vremea primei operaţii laparoscopice, dar e drept că în decembrie anul trecut am primit multe instrumente noi, lucru care nu este deloc de neglijat. Mai sunt multe lucruri de adus. În ţară, sunt anumite clinici care deţin aparatură performantă, motiv pentru care îşi trimit medicii la cursurile de perfecţionare organizate de societatea noastră. De asemenea, trebuie spus că suntem foarte apropiaţi de colegii din chirurgia generală, noi toţi am deprins tehnica laparoscopică din chirurgia adultului. Am aplicat apoi tehnica în chirurgia pediatrică, pentru că până la un punct lucrurile sunt asemănătoare.
Care ar fi diferenţele între cele două ramuri chirurgicale?
– Noi tratăm copii şi adolescenţi până la 18 ani, deci am putea să ne confruntăm cu patologia unui copil de 14 ani, cântărind 70 kg şi măsurând 1,70 m, care prezintă aşadar o constituţie fizică asemănătoare adultului. În aceste cazuri vorbim de o practică laparoscopică identică celei din chirurgia generală. Diferenţa o fac copiii mai mici care au patologie specială, vorbim deci de alte boli şi alte operaţii. De aceea, avem nevoie nu doar de instrumente de dimensiuni obişnuite, ci şi de truse de minilaparoscopie, astfel încât toţi pacienţii pediatrici să beneficieze de avantajele tehnicii. Şi în clinica noastră am operat pacienţi de 117 kg la care am întâmpinat mari dificultăţi cu trusa din dotare, motiv pentru care am fost obligaţi să apelăm la colegii din chirurgia generală.
Ce patologie pediatrică poate fi operată laparoscopic?
– Operaţii care se fac numai în sfera pediatrică sunt, de exemplu, piloromiotomia – care se adresează exclusiv unui sugar, pentru că numai acesta poate prezenta stenoză hipertrofică de pilor. Nu pot să vă spun că în România ar fi o mare efervescenţă în a se opera laparoscopic această patologie, dar, la nivel european, intervenţia se recomandă a fi făcută laparoscopic. În România, operaţia pe cale clasică întâlnită cel mai frecvent este apendicectomia. Ca atare, chirurgii pediatrici practică intens apendicectomiile laparoscopice, în special la pacientul obez. În chirurgia generală însă, standardul de aur pentru operaţia laparoscopică este colecistectomia laparoscopică, prin urmare, orice chirurg generalist care învaţă laparoscopie exersează la nesfârşit colecistectomii. La copil, totuşi, apendicectomia nu este singura sau cea mai frecventă operaţie laparoscopică. Operăm laparoscopic destul de des chisturile de ovar din patologia anexială feminină, varicocelul, testiculul necoborât, hernia inghinală. Folosim laparoscopia exploratorie în cazul unui testicul care nu poate fi decelat prin ecografie, intervenţia având atât scop diagnostic, cât şi curativ. Se poate face visceroliză şi astfel se va rezolva o ocluzie intestinală. Se poate efectua şi cobo­rârea endoanală transrectală în cazul maladiei Hirschsprung şi a malformaţiilor anorectale. Afecţiunile organelor parenchimatoase reprezintă o altă paletă de patologie destinată intervenţiilor laparoscopice (splenectomii, nefrectomii, adrenalectomii, timectomii etc). Se pot aborda minim invaziv chisturile hidatice hepatice, dar şi patologia pulmonară prin tehnici de torascopie. Astfel, o mare parte a patologiei pediatrice poate fi soluţionată laparoscopic.
Iar beneficiile sunt, presupun, timp de recuperare mai scurt…
– Bineînţeles. Copiii se vor reintegra în colectivitate mai repede, la grădiniţă, la şcoală. De asemenea, beneficiul estetic nu este deloc de neglijat. Există o mulţime de alte avantaje: de exemplu, în chirurgia tumorilor, dacă intervenţia se realizează laparoscopic, probabilitatea de diseminare a cancerului la nivelul peretelui abdominal este semnificativ redusă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe