Newsflash
Diverse

Lupta cu semnele bătrâneţii

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 18 2015
Lupta cu semnele bătrâneţii

Populaţia globului este tot mai longevivă, unul din zece pământeni având vârsta peste 60 de ani. Medicina anti-aging devine astfel un domeniu tot mai explorat şi exploatat; tot mai mulţi medici sunt interesaţi de tehnicile şi procedurile moderne utilizate pentru aşa-zisa reîntinerire a zonelor afectate de procesul de îmbătrânire. 350 de medici şi 150 de studenţi au participat la a şaptea ediţie a Congresului de medicină anti‑aging, organizată luna trecută, la Bucureşti, de Asociaţia de Medicină Anti-Aging (AMAA).

 

 

    Dacă, în urmă cu zece ani, tehnicile şi metodele de tratament anti-aging erau destinate mai ales claselor sociale cu un venit peste medie, ediţia din 2015 a congresului a demonstrat că descoperirile din domeniu fac accesibile, pentru tot mai mulţi pacienţi, noile abordări antiîmbătrânire şi de estetică medicală.
    Abordări moderne ale diverselor specia­lităţi medicale şi chirurgicale şi integrarea lor în procedurile anti-aging, precum şi produse şi tehnologii de ultimă oră au fost prezentate de specialişti preocupaţi de acest domeniu din ţară şi străinătate: prof. dr. Tiberiu Bratu, prof. dr. Sorin Ţiplica, prof. dr. Klaus Fritz, dr. Michael T. McNamara, dr. Annalisa Beatini, dr. Călin Tătaru, dr. Dana Jianu, dr. Regina Sosoaca, dr. Bogdan Niculae, dr. Christian V. Popa, dr. Cristian Niţescu, dr. Konika Patel Schallen, dr. Bogdan Savu, dr. Mihai Tănase, dr. Panagis N. Georgiou, dr. Athanasios Christostopoulos.
Dr. Bogdan Niculae a exemplificat liftingul nechirurgical și remodelarea cu HIFU    Dr. Bogdan Niculae, preşedintele AMAA şi al congresului, afirmă că, în acest domeniu, majoritatea practicienilor doresc mai ales să vadă cum se realizează practic procedurile prezentate în sesiunile teoretice. Aşa încât, au fost programate peste 20 de proceduri de primă noutate explicate şi prezentate live la acest congres. Printre acestea: liftingul nechirurgical cu laser, sistemele de liftinguri cu ultrasunete focusate, noile lasere cu aplicaţii în dermatologie, oftalmologie, reumatologie şi traumatologie sau laserele chirurgicale, tehnologia HIFU, rejuvenare, remodelare şi conturare.

 

Laseri cu aplicaţii terapeutice

 

    Laserele medicale sunt instrumente excepţionale în mâna unui medic bine antrenat în domeniu, arată Bogdan Niculae. „Din păcate, nu văd prea mulţi colegi care accesează cursurile de specializare organizate de cele două mari entităţi de training pe aplicaţiile laserelor medicale – Universitatea Harvard şi Societatea americană de laseri în medicină şi chirurgie“.
    Folosirea laserului în tratamentul endovenos al varicelor, tratarea obezităţii prin combinarea tratamentelor medicamentoase cu cele chirurgicale cu laser, eliminarea grăsimii prin liposucţie sau lipoliză percutanată, noile abordări ale hemangioamelor cu lasere de culoare, sutura plăgilor, liftingul nechirurgical sunt doar câteva din aplicaţiile noi ale laserelor medicale, spune preşedintele AMAA. Acestea scad timpul de recuperare a pacientului, iar reintegrarea socială este foarte rapidă. Şi, cum marea parte a celor care s-au înscris la ediţia din acest an a congresului provin din aria dermatologilor şi a chirurgilor plasticieni, medicul ne mărturiseşte că a trebuit să limiteze o parte din lucrările din celelalte domenii în favoarea celor faţă de care s-au arătat interesaţi participanţii – laserul şi utilizarea lui în estetică – „pentru că laserul încă este o necunoscută pentru foarte mulţi dintre ei“.
    Roberto Dell’Avanzato (Italia) a prezentat, într-o demonstraţie live, o procedură de endolifting pentru remodelarea feţei cu ajutorul laserului fracţionat non-ablativ. Acest tip de laser poate fi utilizat în zonele care necesită rejuvenare cutanată (zona centrală a feţei, partea superioară a sânului, interiorul braţelor etc.), acolo unde trebuie intervenit pentru remodelarea suprafeţei. Avantajul acestui laser este că nu distruge stratul cutanat şi poate fi utilizat ca unic tratament ori în combinaţie cu altele, cum ar fi cele de umplere sau stimulare, pentru optimizarea rezultatelor.
    Laserul fracţionat non-ablativ poate fi folosit şi pentru lipoliză, acolo unde există strat de grăsime, explică specialistul italian. Pentru aceasta, se face o incizie de 1,2 mm, se introduce o canulă cu acelaşi diametru până la zona de lucru, iar prin interiorul canulei se introduce fibra optică: „Laserul loveşte o culoare – dacă vreau să distrug roşul, folosesc un laser care loveşte roşul, dacă vreau să înlătur un tatuaj, folosesc un laser care loveşte negrul. Dacă vreau să distrug grăsime, voi folosi un laser care loveşte galbenul. Această lungime de undă loveşte galbenul şi apa, ea fiind foarte eficientă în distrugerea grăsimii, fără riscurile liposucţiei clasice, pentru că nu atacă venele sau capilarele“.

 

Remodelare prin HIFU

 

    Bogdan Niculae a făcut o demonstraţie live de lifting nechirurgical şi remodelare naturală cu ajutorul ecografiei concentrate de mare intensitate (high intensity focused ultrasound – HIFU). „Este vorba de un aparat similar cu ecograful, care, prin emisia ultrasunetelor focalizate în profunzime, încălzeşte ţesutul, generând inflamaţie, în urma căreia colagenul propriu este stimulat, producând un efect de reîntinerire şi de ridicare a zonei respective“. Practic, se face un lifting în trei paşi, cu ajutorul a trei sonde diferite, care acţionează la anumite adâncimi: o sondă încălzeşte la nivelul masei musculare, una la nivelul grăsimii şi una la nivelul pielii. În acest fel, spune medicul, se obţin rezultate su­perioare altor metode, cum ar fi chirurgia, în urma căreia rămân cicatrici.
HIFU este o procedură inofensivă, neinvazivă şi neionizantă, folosită în ablaţia extracorporală (fără incizii ale pielii), care nu necesită anestezie generală. Este o tehnologie care se foloseşte de peste 15 ani în state din Europa, Asia şi America, în chirurgia generală (frecvent utilizată în tratamentul fibroamelor uterine şi al altor tumori), dermatologie, estetică. România, deşi nu se bucură de o asemenea vechime în utilizarea ei, este a cincea ţară din Comunitatea Europeană unde se utilizează această tehnologie de tratare cu ultrasunete a tumorilor.

 

Lumina polarizată şi colagenoza

 

    Prevenţia are un rol extrem de important în evitarea problemelor generate de îmbătrânire, explică Michael T. McNamara: „Nu putem nega rezultatele îmbătrânirii, dar trebuie să avem în vedere că ele sunt produse de aceleaşi procese care produc principalele boli din ziua de astăzi – cancerele şi bolile cardiovasculare“. În antiîmbătrânire trebuie să şi prevenim, arată Dr. Michael Mc Namara a vorbit despre procedurile antiinflamatoriiMcNamara, specialist care activează în medicina preventivă de 29 de ani, pe zona bolilor cardiovasculare, a cancerului şi medicinii sportive, cu metode avansate de imagistică şi diagnostic medical.
    La Bucureşti, medicul a prezentat câteva din principiile sale privind îmbătrânirea şi antiîmbătrânirea, bazate în special pe procedurile antiinflamatorii, pentru că „inflamaţia este boala numărul unu în lume la ora actuală, ea omorând 70–80% din oameni“. S-a referit, în expunerea sa, la terapia cu lumină polarizată: „Lumina, fiind policromă, are mai multe lungimi de undă, fiecare culoare cu proprietăţi diferite de ale celorlalte“. Culoarea roşie, de exemplu, ajută la proliferarea fibroblaştii, dar are şi efect antiinflamator. McNamara a arătat, într-o demonstraţie live ce a urmat expunerii teoretice, cum poate fi folosită lumina polarizată prin lungimea ei de undă şi prin particulele care o compun: „Calitatea de particulă îi permite acesteia să pătrundă în piele, atunci când este polarizată, fără a genera efect de ultraviolete, deci fără risc de supradoză“.

 

Radiofrecvenţă vs. laser

 

    Prof. dr. Klaus Fritz afirmă că radiofrecvenţa, complementar altor tratamente, poate înlocui laserul în modificarea conturului şi asigurarea unei fermităţi sporite a pielii: „Conturarea corporală a devenit tot mai atractivă, cu atât mai mult cu cât acum deţinem şi tehnologii care nu mai afectează pielea“. Medicul este vicepreşedintele Academiei germane de dermatologie, fost preşedinte al Societăţii europene de dermatologie, profesor asociat la UMF „Carol Davila“ Bucureşti şi profesor la Universitatea Osnabrück, în Germania. De la el am aflat că procedurile care se folosesc în prezent pentru întinderea pielii, altele decât cele cu laser, pot fi tehnice, de criogenie, masaj ori sucţiune. În procedurile care folosesc radiofrecvenţa, bazate pe legea lui Ohm, curenţii generaţi produc căldură datorită rezistenţei tisulare. Există, astfel, proceduri de tip monopolar, cu un singur electrod, şi bipolar, cu doi electrozi. Sunt şi proceduri combinate cu infraroşii, radiofrecvenţe bipolare prin microace subepidermice, cu rezultate foarte bune în revigorarea pielii.
    Radiofrecvenţa bipolară, cu un grad mic de penetrare, afectează doar celulele superficiale, motiv pentru care necesită combinarea cu alte tehnologii: puls magnetic, vacuum. Prin combinarea radiofrecvenţei cu radiaţiile infraroşii, de exemplu, razele infraroşii încălzesc pielea, schimbând impedanţa, pentru ca apoi curenţii de radiofrecvenţă să pătrundă mai adânc în piele. În felul acesta, epiderma este protejată.
    Radiofrecvenţa monopolară acţionează în profunzime, generând temperaturi ridicate în hipoderm. S-au efectuat studii pe animale, care au arătat că gradul de încălzire ajunge până la 2,5–3 cm.

 

Biorevitalizarea cutanată

 

    Demonstrație live realizată de prof. asoc. dr. Dana JianuDr. Dana Jianu, profesor asociat al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, a prezentat într-o sesiune live biorevitalizarea cutanată cu un produs injectabil alcătuit din acid hialuronic şi aminoacizi. „Acidul hialuronic are capacitatea de a hidrata şi stimula fibroblaştii, iar aminoacizii au rolul de a hrăni aceste celule şi de a le oferi substratul material pentru a produce colagen“, explică aceasta.
    Practic, specialista în chirurgie plastică a realizat, în faţa unei săli pline, un tratament de reîntinerire şi rehidratate a tegumentului mâinilor, afectat atât de îmbătrânire, cât şi de folosirea produselor casnice. Efectele acestui tratament se pot menţine aproximativ şase luni, după o singură injectare, dar pacientul trebuie evaluat la o lună, pentru a se vedea dacă sunt necesare tratamente suplimentare. De obicei, se fac trei şedinţe „de atac“, la două-patru săptămâni distanţă, apoi o dată la şase luni.
    Dana Jianu a realizat, de asemenea, şi un tratament pentru faţă, folosind un produs care are deopotrivă rol de hidratare şi de umplere; produsul a realizat atât umplerea şanţului orbito-malar, cât şi revitalizarea pielii. Un produs asemănător a fost folosit şi la umplerea şanţurilor nazogeniene şi labiomentoniere. „Pentru un produs aşa-numit lejer, acidul hialuronic fiind unul nereticulat, deci considerat mai puţin distructibil de organism decât un acid hialuronic reticulat, cum ar fi fillerele obişnuite, efectul este foarte mulţumitor, se menţine mai multe luni şi e vizibil imediat“, a arătat medicul.
    La final, trebuie menţionat că, potrivit preşedintelui AMAA, Societatea europeană de medicină anti-aging (ESAAM) şi Academia americană de medicină anti-aging încearcă să creeze o platformă comună pentru mai multe specialităţi medicale, cum ar fi chirurgia generală, chirurgia plastică, endocrinologia, urologia, ginecologia, dermatologia geriatrică, gerontologia, care să lucreze unitar la prevenirea şi tratarea bolilor ce pot apărea la vârsta a treia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe