Congresul European de Magneziu (EUROMAG 2011) de la Bologna, a fost una din manifestările ştiinţifice de un înalt nivel ştiinţific focalizate pe câteva domenii de mare interes fundamental şi clinic ale cercetării acestui cation. Lucrările prezentate au urmărit patru direcţii majore: implicaţiile magneziului în metabolismul lipidic şi cel glucidic; transporterii membranari ai magneziului şi substanţele ce acţionează selectiv la nivelul acestora; magneziul în patologia femeii şi a copilului; noi metode şi tehnici analitice pentru determinarea concentraţiei intracelulare a magneziului total şi a celui ionizat. (...) "> MAGNEZIUL de la cercetare la terapeutică - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

MAGNEZIUL de la cercetare la terapeutică

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - iul. 29 2011
MAGNEZIUL de la cercetare la terapeutică

   Congresul European de Magneziu (EUROMAG 2011) de la Bologna, a fost una din manifestările ştiinţifice de un înalt nivel ştiinţific focalizate pe câteva domenii de mare interes fundamental şi clinic ale cercetării acestui cation. Lucrările prezentate au urmărit patru direcţii majore: implicaţiile magneziului în metabolismul lipidic şi cel glucidic; transporterii membranari ai magneziului şi substanţele ce acţionează selectiv la nivelul acestora; magneziul în patologia femeii şi a copilului; noi metode şi tehnici analitice pentru determinarea concentraţiei intracelulare a magneziului total şi a celui ionizat. (...)

   Congresul European de Magneziu (EUROMAG 2011) de la Bologna, a fost una din manifestările ştiinţifice de un înalt nivel ştiinţific focalizate pe câteva domenii de mare interes fundamental şi clinic ale cercetării acestui cation. Lucrările prezentate au urmărit patru direcţii majore: implicaţiile magneziului în metabolismul lipidic şi cel glucidic; transporterii membranari ai magneziului şi substanţele ce acţionează selectiv la nivelul acestora; magneziul în patologia femeii şi a copilului; noi metode şi tehnici analitice pentru determinarea concentraţiei intracelulare a magneziului total şi a celui ionizat.
   Dintre contribuţiile importante reflectând nivelul la zi al cercetării în domeniu menţionăm demonstrarea implicării magneziului în plasticitatea sinaptică. Memoria depinde de reţeaua de sinapse care este controlată nu numai de proteine cu rol critic pentru organizarea şi funcţionarea sinaptică, dar şi de cationi bivalenţi, între care unul dintre cei mai importanţi este magneziul. Acesta este un factor de creştere a memoriei. Faptul a fost demonstrat experimental pe animal, iar studiile clinice tind să arate acelaşi lucru. Nivelul scăzut al magneziului la persoanele în vârstă şi la pacienţii cu afecţiuni degenerative precum boala Alzheimer se corelează cu scăderea memoriei (Gusong Liu, SUA). M. Barbagallo (Italia) a arătat că se produce o scădere progresivă a cantităţii de magneziu din corpul uman odată cu îmbătrânirea (absorbţia intestinală a acestui metal bivalent, care nu depinde de acţiunea şi concentraţia vitaminei D, scade la vârstnici), iar pierderile urinare şi cele digestive cresc. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe