Recent, în Mexic, a avut loc o importantă manifestare ştiinţifică internaţională privind implicaţiile magneziului în biologie şi medicină şi relaţiile complexe cu ceilalţi cationi. O relatare de la reuniune este semnată de dl prof. dr. Mihai Nechifor.

"> Magneziul, de la moleculă la terapeutică - Viața Medicală
Diverse

Magneziul, de la moleculă la terapeutică

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - nov. 14 2012
Magneziul, de la moleculă la terapeutică

Recent, în Mexic, a avut loc o importantă manifestare ştiinţifică internaţională privind implicaţiile magneziului în biologie şi medicină şi relaţiile complexe cu ceilalţi cationi. O relatare de la reuniune este semnată de dl prof. dr. Mihai Nechifor.

   Recent, la Mérida (Mexic), a avut loc al 13-lea Simpozion Internaţional despre Magneziu, cea mai importantă manifestare ştiinţifică internaţională privind implicaţiile magneziului în biologie şi medicină şi relaţiile complexe ce există între magneziu şi ceilalţi cationi bivalenţi. Congresul a reunit participanţi din 20 de state, fiind prezenţi prestigioşi cercetători ai acestui domeniu, din întreaga lume. Tematica a fost una complexă, reflectând progresul rapid al cercetării magneziului, precum şi interesul crescând pentru lărgirea ariei de aplicare terapeutică.
   André Mazur (Franţa) a arătat că, la momentul actual, este strict necesară evidenţierea şi validarea de biomarkeri relevanţi ai statusului magneziului în organismul uman, foarte utili pentru a aprecia corect cauza perturbărilor metabolismului magneziului şi modalitatea tera­peu­tică optimă de corectare a acestor perturbări.
   Ronald Elin (SUA) a relevat necesitatea de a reevalua con­ceptul de deficienţă latentă cronică de magneziu şi a arătat că testul de încărcare cu magneziu este esenţial în această direcţie şi tre­buie efectuat în clinică. S-au adunat date ce arată că, pentru o stare normală de sănătate, concentraţia serică a magneziului trebuie să se situeze, la adult, între 0,85 şi 0,95 mmol/l. Deficienţa în magneziu are un impact negativ asupra producerii de energie celulară şi asupra funcţionării mitocondriei. Un nivel redus al magneziului scade capacitatea antioxidantă a organismului şi favorizează procesul de îmbătrânire (Mario Barbagallo – Italia). La persoanele bătrâne, deficienţa în magneziu este mai frecvent întâlnită decât la adulţi şi are adesea drept cauză majoră carenţele nutriţionale (ingestia zilnică redusă). Vârstnicii primesc adesea şi medicamente care accelerează eliminarea urinară a magneziului. Deficitul cronic de magneziu accelerează procesele ateroma­toase şi are un efect proinflamator în toate ţesuturile, inclusiv la nivelul endoteliului vascular.
   Problema implicaţiilor deficitului de magneziu în patogenia hipertensiunii arteriale a fost mult dezbătută şi rămâne controversată. Klaus Kisters (Germania) a arătat că, la bolnavii cu HTA borderline, concentraţia magneziului ionizat este semnificativ statistic mai redusă decât la adulţii normotensivi de aceeaşi vârstă. Administrarea de magneziu pentru 18–21 de săptămâni duce la normalizarea valorilor tensionale sistolice şi diastolice la numeroşi subiecţi. Este important să se determine concentraţia intraeritrocitară a magneziului, deoarece s-a dovedit că administrarea de 480 mg Mg/zi, pe cale orală, determină creşterea sem­ni­ficativă a concentraţiei intracelulare a magne­ziului, concomitent cu reducerea valorilor tensionale.
   Un grup de lucrări s-a referit la implicaţiile canalelor pentru magneziu şi a transportorilor de magneziu în fiziologie şi în patologie. Jeanette Maier (Italia) a arătat ca TRPM-7 (unul dintre cele mai importante canale de magneziu din organismul uman) are un rol modulator la nivelul endoteliului vascular. Reducerea circulaţiei magneziului prin acest canal membranar favorizează dezvoltarea proceselor aterogenetice. Aceasta arată că atât deficienţa în magneziu, cât şi o exprimare fenotipică defectuoasă a TRPM-7 sunt factori favorizanţi în apariţia ateromatozei. Considerăm că există suficiente date ce susţin ideea conform cărei tratarea deficienţei de magneziu la tineri şi adulţi determină o reducere a apariţiei aterogenezei şi previne unele disfuncţii endoteliale. Recomandăm tuturor medicilor să determine magneziul plasmatic, dar şi intraeritrocitar, şi să trateze deficienţa de magneziu.
   Jose Romero (SUA) a evidenţiat că, în studii experimentale, s-a dovedit că excesul de aldosteron şi alţi mineralocorticosteroizi determină inflamaţie şi fibroză miocardică. Investigarea mecanismului a arătat că aldosteronul scade concentraţia intracelulară a magneziului la nivel miocardic.
    Yinqing Song (SUA) a de­monstrat că există o corelaţie între deficienţa cronică de magneziu şi inflamaţiile cronice, şi a adus dovezi că există o relaţie invers pro­porţională între aportul zilnic de magneziu, concentraţia acestuia în organism şi producerea de citokine proinflamatorii.
    Un alt grup de lucrări s-a referit la relaţiile dintre concentraţia mag­neziului, diabetul zaharat şi sindromul metabolic. Fernand Romero Guerrero (Mexic) a arătat că magneziul creşte secreţia de insulină şi că un nivel scăzut al magneziului determină, la subiecţii fără diabet zaharat, o reducere a secreţiei de insulină. Considerăm că, astfel, hipomagneziemia ar putea fi un factor favorizant în apariţia diabetului zaharat. Ligia Dominguez (Italia) a arătat că deficienţa în magneziu favorizează dezvoltarea sindromului cardiometabolic. Ka He (SUA) a adus date epidemiologice care atestă o corelaţie inversă între aportul de magneziu şi incidenţa accidentului vascular cerebral.
   Maria Laires (Portugalia) a evidenţiat că un nivel redus al magneziului se asociază cu slăbirea forţei de contracţie musculară, fără a se dovedi că suplimentarea dietei în magneziu creşte performanţa sportivă.
   Problema transportului membranar de magneziu şi de sodiu a fost prezentată de Martin Kolisek (Germania), care a demonstrat existenţa genei SLCS1A1 şi a arătat că transcripţia la nivelul acestei gene este influenţată de hormonii androgeni. S-a demonstrat şi faptul că TRPM7 (un canal-enzimă) este principalul mod în care intră magneziul în celula mamiferelor. TRPM este format dintr-o proteină canal şi un domeniu cu activitate alfa-kinazică. El este considerat esenţial pentru reglarea concentraţiei intracelulare a magneziului (Andrea Fleig, SUA). Acest canal va deveni o ţintă pentru realizarea de noi medicamente destinate să corecteze tulburările de homeostazie magnezică. Deoarece este vorba de un cation predominant intracelular, orice modificare de natură genetică sau non-genetică, la nivelul sintezei acestor proteine canal (ca, de altfel, şi la nivelul sintezei transportorilor de magneziu), este esenţială pentru a se înţelege răspunsul clinic diferenţiat al pacienţilor ce primesc terapie cu magneziu sau iau suplimente alimentare cu magneziu. Terapia personalizată a viitorului va cere determinarea cu exactitate a tuturor genelor implicate în sinteza proteinelor canal ionic pentru magneziu (şi alţi cationi), precum şi a stării lor funcţionale şi corectarea dezechilibrelor ionice în funcţie de cauza lor reală.
   Pledăm cu tărie pentru determinarea concentraţiei intracelulare (intraeritrocitare) a magneziului în practica clinică actuală, determinare ce nu pune probleme în activitatea de laborator, dar, în mod nejustificat, nu este recomandată şi nici efectuată. Concentraţia intraeritro­citară a magneziului oferă informaţii mult mai exacte asupra statusului magnezic al persoanei.
   Carlos Galavitz-Hernandez (Mexic) a arătat existenţa unor modificări în expresia genică a unor transportori de magneziu, la femeile preeclamptice, iar R. Rylander (Suedia) şi Martin Vorman (Germania) au obţinut rezultate ce atestă implicarea diferenţelor ce există în sinteza TRPM6, în dezvoltarea hipertensiunii de sarcină, precum şi faptul că suplimentarea dietei în magneziu, în cazul femeii gravide, timp de douăsprezece săptămâni, temperează creşterea tensiunii arteriale.
   O sesiune a fost consacrată rolului şi acţiunilor magneziului în sistemul nervos central. S-au prezentat date referitoare la posibilitatea unor mai exacte evaluări ale concentraţiei magneziului în creier (Stefano Iotti – Italia), precum şi a faptului că, în cazul psihozei bipolare tip I, în faza de agitaţie maniacală şi înainte de orice tratament, nivelul magneziului intracelular şi al zincului plasmatic sunt scăzute, concentraţia plasmatică a cuprului fiind semnificativ mai mare decât la persoanele normale. Ameliorarea simptomatologiei clinice a acestor bolnavi sub terapia psihotropă se corelează pozitiv cu creşterea concentraţiei intracelulare a magneziului şi a zincului plasmatic. Considerăm că modificările de concentraţie intra- şi extracelulară a acestor cationi bivalenţi joacă un rol important în producerea efectelor terapeutice ale medicamentelor antipsihotice utilizate în tratamentul bolnavilor cu psihoză bipolară (Mihai Nechifor, Cristina Văideanu – România).
   Din România au fost prezentate două lucrări:Magnesium in bipolar disorders – interactions with mood modulators (Mihai Nechifor, Cristina Văideanu – prezentare orală) şi Influence of metformin treatment on urinary magnesium and zinc loss in NIDDM adult patients (Monica Dosa, Cristina Galeş, Mihai Nechifor – poster). Semnatarul acestor rânduri a fost moderator al sesiunii Magnesium in central nervous system şi a avut onoarea de a fi unul dintre cei doisprezece membri ai comitetului ştiinţific internaţional.
   Simpozionul s-a bucurat de un program social de excepţie, asigurat de organizatori, ce a inclus vizitarea unor importante situri mayaşe din Yucatán – Chichen Itza şi Uxmal –, unde pot fi văzute vestigiile unei culturi fascinante şi poate fi înţeles modul în care a fost alcătuit faimosul calendar mayaş.
   A fost prezentat şi progresul revistei Magnesium Research, revista Societăţii Internaţionale de Cercetare a Magneziului, revistă ISI importantă pentru cercetarea în domeniu. S-a afirmat cu tărie necesitatea unor cât mai ample cercetări referitoare la relaţiile multiple şi complexe dintre cationii bivalenţi şi ceilalţi constituenţi ai celulei, precum şi faptul că orice dereglare în metabolismul acestor cationi are consecinţe importante pentru patologia umană. A apărut clar demonstrată posibilitatea şi necesitatea extinderii terapiei cu magneziu în diferite afecţiuni din clinică, precum şi faptul că o corectare reală a deficienţelor cronice în magneziu ar putea juca un rol benefic în prevenirea apariţiei unor boli sau a recăderilor suferite de unii bolnavi.
   Următorul simpozion internaţional de magneziu va avea loc în 2015, în Germania.
   Societatea Română de Cercetare a Magneziului, care a avut onoarea de a organiza al XII-lea Simpozion Internaţional de Magneziu, în 2009, la Iaşi, consideră că trebuie extinse cercetările clinice şi experimentale vizând acest cation (şi alţi cationi bivalenţi) şi că acestea sunt importante pentru cunoaşterea mecanismelor funcţionării celulei şi pentru terapeutică. Numai cercetări serioase şi perseverente, publicate în reviste de prestigiu şi comunicate la mari reuniuni ştiinţifice internaţionale, pot contribui în mod real la creşterea prestigiului comunităţii ştiinţifice din Romania, cu toate consecinţele pozitive pe care le-ar avea acest fapt. Alocarea de cât mai multe fonduri în această direcţie, de către toate organismele cu responsabilităţi în cercetarea ştiinţifică, este o necesitate, ca şi atragerea tinerilor dotaţi în această activitate de cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe