Newsflash
Diverse

Magneziul în medicina translațională

Magneziul în medicina translațională
     Cercetători din 25 de state au participat, în perioada 23–25 iunie, la Roma, la a 14-a ediție a Congresului internațional de magneziu, manifestare consacrată implicațiilor biologice și medicale ale magneziului. Reuniunea a abordat probleme vizând implicațiile acestui cation în funcționarea normală a organismului uman; s-au adus multe date noi referitoare la rolurile dezechilibrelor concentrațiilor magneziului în patologia umană și la posibilitățile utilizării sale terapeutice.
     Profesorului Ka He (SUA) a arătat că ingestia de magneziu se corelează invers cu prevalența sindromului metabolic, adică un aport mai mare de magneziu în alimentație scade incidența și prevalența acestui sindrom. Fernando Guerrero-Romero (Mexic) a arătat că hiperglicemia se asociază în mod semnificativ cu hipomagneziemia. Ziad Massy (Franța), după ce a prezentat numeroase informații referitoare la asocierea deficitului de magneziu cu unele afecțiuni cardiovasculare, a adus date proprii în ceea ce privește influența magneziului asupra calcificării vasculare, arătând că suplimentarea alimentației cu magneziu are un efect favorabil în reducerea calcificărilor vasculare. Magneziul inhibă conversia osteoblastică și calcificarea celulelor musculare netede vasculare. Nicola Veronese (Italia) și colaboratorii, făcând o metaanaliză a studiilor dublu orb randomizate existente, au arătat că dieta bogată în magneziu se asociază cu o incidență mai scăzută a diabetului zaharat. Suplimentarea dietei în magneziu crește sensibilitatea tisulară la insulină.
     Ailsa Welch (Marea Britanie) a evidențiat, în urma unui studiu amplu care a inclus peste 4.000 de bărbați și femei, faptul că există o corelație semnificativă pozitivă între incidența fracturilor și sarcopeniei, pe de o parte, și deficitul de magneziu, pe de altă parte. Incidența fracturilor de coloană vertebrală se corelează cu concentrația magneziului, în sensul că hipomagneziemia crește incidența acestor fracturi. Sara Castiglioni și Jeanette Maier (Italia) au studiat expresia a două molecule implicate în transportul magneziului la nivelul membranei celulare în celule stem mezenchimale din os și au constatat că expresia TRPM7 și Mag T1 este crescută în timpul diferențierii osteogenice. Michel Leonardo (SUA) a relevat unele din rolurile magneziului în apărarea imunitară. Administrarea de magneziu a crescut unele aspect ale apărării imunitare și a scăzut rata infecțiilor cu virusului Epstein-Barr. Forest Nilsen (SUA) a atras atenția că este important să se determine nu numai cantitatea de magneziu ingerată zilnic, dar și cea eliminată prin urină, recomandând ca dozările urinare de magneziu să fie făcute mai frecvent.
     Congresul a avut șapte sesiuni de prezentări orale și una poster. Profesorul Mihai Nechifor a fost președintele sesiunii (împreună cu profesorul Robert Vink din Australia) „Magneziul în neuropatologie și stres“, în cadrul căreia a fost prezentată lucrarea „Magneziul în adicții“ (Mihai Nechifor). Din România a mai fost prezentată lucrarea „Influența magneziului asupra efectului benefic al tramadolului“ (Mihai Nechifor, Diana Ciubotariu, Cristina Galeș). Datele prezentate de colectivul din România au arătat că, în dependența de morfină indusă experimental la șobolani, administrarea magneziului reduce semnificativ intensitatea acestei dependențe. Stresul induce hipomagneziemie și considerăm că este unul dintre principalele mecanisme prin care stresul vulnerabilizează organismul uman față de diferite forme de adicție. Datele noastre au arătat, de asemenea, în studiile făcute pe subiecți umani, că administrarea de magneziu reduce dependența de nicotină, exprimată prin numărul de țigarete fumate zilnic de marii fumători (la care există o adicție de nicotină). La diferite grupe de persoane adictive (opiacee, cocaine, nicotină, etanol și alte substanțe), nivelul plasmatic al magneziului și zincului (precum și nivelul intracelular al magneziului) sunt reduse. Recomandăm suplimentarea alimentației cu magneziu și zinc, persoanelor din grupele cu risc crescut de a dezvolta adicții. Considerăm, de asemenea, că magneziul ar trebui administrat în mod obligatoriu persoanelor diagnosticate ca fiind supuse unui stres intens și prelungit. Din România au fost cinci participanți la acest congres.
     Robert Vink (Australia) a remarcat faptul că există indicii asupra efectului benefic al administrării de săruri de magneziu în traumatismele sistemului nervos central în boala Parkinson și în alte afecțiuni ale creierului, dar că este important să se utilizeze acele preparate de magneziu care au o bună penetrabilitate prin bariera hematoencefalică. Bodo von Ehrlich (Germania) a adus argumente în favoarea ideii că depleția intracelulară de magneziu este un factor care contribuie la dezvoltarea unor demențe.
     În cadrul congresului a fost anunțat faptul că varianta online a lucrării „Magneziul în sistemul nervos central“ (Editori Robert Vink, Mihai Nechifor), apărută în 2011 la editura universității din Adelaide, a fost descărcată de peste o sută de mii de ori, fiind considerată una dintre cele mai citite cărți în domeniu.
     Congresul a permis numeroase discuții și schimburi de opinii. Organizatorii au asigurat un cadru de desfășurare a lucrărilor plin de semnificații culturale și istorice, la Vila Malta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe