Newsflash
Diverse

Management modern în neurochirurgie

Management modern în neurochirurgie
   Tradiţional, Iaşiul a dat Bucureştiului şi întregii ţări personalităţi medicale de excepţie, fapt ce a dus la o recunoaştere ştiinţifică şi academică a Şcolii de medicină ieşene. În plus, orice demers constructiv, eficient şi vizibil pentru universitate, ştiinţă, progres şi sănătate devine un fapt remarcabil şi trebuie menţionat în această perioadă de criză.
   În zilele de 24 şi 25 mai a.c., a avut loc la Iaşi a doua conferinţă regională de management modern în neurochirurgie, cu tematică structurată pe următoarele direcţii: managementul în afecţiuni neurochirurgicale, neurologice, oftalmologice şi din alte specialităţi înrudite; managementul general în unităţi spitaliceşti cu compartimente de neurochirurgie.
   După deschidere, în care a fost prezentat documentat Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“, gazda manifestării, au urmat o serie de lucrări interesante: „Managementul actual al tumorilor cerebrale“ (dr. Marius Dabija), „Managementul modern în patologia vasculară cerebrală“ (dr. Niculae Dobrin), „Managementul modern în patologia vertebromedulară“ (dr. Cezar Popescu). Prezentările referitoare la metodele moderne de tratament neurochirurgical cu ajutorul endoscopiei, susţinute de dr. Dana Turliuc, care a luat în discuţie patologia cerebrală, şi dr. Lucian Eva, care a abordat patologia spinală, au fost, de asemenea, urmărite cu interes.
   Alături de lucrările care au abordat patologia neurochirurgicală au existat şi unele ce au dat naştere la discuţii prelungite din partea clinicii de neurologie, întrucât s-au referit la managementul pacienţilor cu stroke ischemic (dr. Dan Cuciureanu) şi la atitudinea terapeutică în poliradiculonevritele acute (dr. Florentina Danciu).
    Din programul acestei manifestări nu putea lipsi abordarea problematicii referitoare la neuranestezia modernă (prof. dr. Nicolae Dorobăţ), extrem de utilă şi de actuală prin prisma nevoilor terapeutice de a realiza un act medical de calitate. În directă legătură cu patologia sistemului nervos se află şi cazuistica clinicii de oftalmologie din cadrul spitalului, al cărei reprezentant, prof. dr. Dănuţ Costin, a discutat despre managementul modern în patologia segmentului posterior al ochiului.
   Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea a prezentat două lucrări cu viză de ansamblu asupra problematicii managementului unităţilor spitaliceşti în general şi al celor de neurochirurgie în mod special: „Management public vs. privat“ şi „Importanţa leadership-ului în managementul unităţilor medicale şi neurochirurgicale“.
   Participanţii au fost invitaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“, utilizat ca model de management modern din punct de vedere neurochirurgical. Întreaga asistenţă a putut vizita spitalul, blocul operator, departamentul de neuroradiologie şi radiologie intervenţională, compartimentul de sterilizare şi circuitele moderne introduse.
   Pe parcursul discuţiilor suscitate de lucrările supuse atenţiei celor prezenţi, s-au putut obţine soluţii viabile şi funcţionale pentru crearea de condiţii optime de diagnostic şi tratament pentru afecţiunile neurochirurgicale şi nu numai. De aceea, o asemenea manifestare este utilă, trebuie repetată şi ar putea constitui un model şi pentru alte specialităţi, pentru optimizarea calităţii actului medical. În condiţiile în care resursele financiare pentru sănătate sunt limitate, iar centrele universitare fac eforturi deosebite de supravieţuire, constatăm un element pozitiv de management real, constructiv în domeniul dificil şi costisitor al neurochirurgiei. Trebuie menţionat că toate aceste lucruri nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, care a ajutat la reabilitarea şi dotarea la standarde moderne a Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“. Se propusese ca acest spital să fie desfiinţat ca entitate, prin comasare cu Spitalul „Sf. Spiridon“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe