Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Medicamente compensate pentru BPOC

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ joi, 20 noiembrie 2014
   Începând din 2002, în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie (anul acesta la 19 noiembrie), din iniţiativa GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), este marcată Ziua mondială a bronho­pneumopatiei obstructive cronice (BPOC). Cu acest prilej, în Capitală a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), a discutat despre această afecţiune cu debut insidios şi evoluţie progresivă, cel mai adesea subdiagnosticată. Care sunt motivele? Simptomele sunt puse frecvent pe seama fumatului, îmbătrânirii, pierderii formei fizice fiziologice şi sunt ignorate de pacienţi, dar şi de medicii de familie, Prof. dr. Florin Mihălţanceea ce întârzie diagnosticul până în stadiile mediu ori sever ale bolii. În lume, peste 200 de milioane de persoane au BPOC, iar anual trei milioane decedează din această cauză. Se estimează că în România aproximativ un milion de persoane suferă de această afecţiune. Factorii de risc sunt bine cunoscuţi: fumatul activ şi pasiv, poluarea la domiciliu şi la locul de muncă. Costurile pentru societate sunt importante şi îngrijorătoare: BPOC afectează persoanele aflate în perioada de maximă productivitate familială şi socială – la vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani.
    Societatea Română de Pneumologie organi­zează a şasea ediţie a campaniei de spirometrii gratuite şi informare „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?“; aceasta a debutat la 1 octombrie şi continuă până la sfârşitul anului, în 18 judeţe din ţară. În luna octombrie au fost testate 1.920 de persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC. În weekendul 15–16 noiembrie, în intervalul orar 10–19, bucureştenii se pot testa la cortul amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Şincai, iar cei cu valori patologice la spirometrie vor fi îndrumaţi către medicii specialişti pneumologi. Profesorul Florin Mihălţan şi-a încheiat prezentarea cu o veste bună pentru pacienţi: includerea pe noua listă de medicamente compensate 50% a două noi molecule pentru terapia BPOC – glicopironium şi indacaterolum. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC