Newsflash
Diverse

Medicină dentară la nivel european

de Dumitru ŞERBAN - iun. 5 2014
Medicină dentară la nivel european

În capitala Moldovei au avut loc Zilele francofone medicale dentare, ediţia a XVIII-a a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ şi aniversarea a 30 de ani de Stomatologie pediatrică la Iaşi. Organizatorii au fost Facultatea de Medicină Dentară, Societatea Română de Reabilitare Generală şi Oro-Maxilo-Facială, Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie în colaborare cu International Congress of Oral Implantologists, Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi, Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi. Despre temele dezbătute în cadrul evenimentelor – şi despre importanţa acestora, am discutat cu prof. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, preşedinte al congresului.

 

 

 

Ce şi-au propus aceste manifestări medicale?
S-a derulat un eveniment ştiinţific unic, ce a reunit, în acelaşi timp, un congres de anvergură şi evaluarea Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi, din punctul de vedere al standardelor educaţionale, de către boardul Confederaţiei Internaţionale a Decanilor de Chirurgie Dentară de Expresie Total sau Parţial Franceză (CIDCDF). Evenimentul s-a derulat sub egida Academiei Naţionale Franceze de Chirurgie Dentară, a Academiei Române, a Academiei de Ştiinţe Medicale, a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi a Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. Reprezentanţi ai acestor foruri, precum prof. dr. Michel Leggens, prof. dr. Gheorghe Tibirna, prof. dr. Ion Lupan, prof. dr. Gh. Benga, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, prof. dr. Eugen Târcoveanu, au dezbătut subiecte importante legate de aspectele integrative ale învăţământului medical dentar în spaţiul academic francofon.

 

Cooperare francofonă

 

   – Biroul CIDCDF, în noua lui structură, şi-a derulat prima şedinţă la Iaşi. Ce relevanţă are pentru dv., dar şi pentru stomatologia românească, faptul că aţi fost aleasă vicepreşedintă a acestei Confederaţii?
   – Este o onoare să fiu primul român în boardul de conducere CIDCDF. Această funcţie este o încununare a colaborărilor în cadrul Confederaţiei, din care fac parte din 2003; din 2008 reprezint medicina dentară în calitate de ambasador pentru România, iar din 2009 sunt membră a Consiliului de administraţie CIDCDF – Comisia ştiinţifică. Integrarea medicinii dentare româneşti în circuitul european de valori pe linie francofonă constituie o condiţie sine qua non de racordare la standardele şi reperele importante ce guvernează practica medicală contem­porană.
– Care sunt direcţiile principale în care este implicată CIDCDF şi ce proiecte personale vă propuneţi să promovaţi în cadrul ei?
Traiectoriile esenţiale vizează promovarea sănătăţii orale globale, optimizarea aspectelor formative în vederea obţinerii performanţei medicale dentare, o atenţie deosebită fiind acordată stabilirii punţilor de cooperare interuniversitară pe tărâm francofon. Propunerile personale se grefează pe conceptele generale ale CIDCDF implicând decanii în proiecte destinate alinierii ţărilor membre CIDCDF la performanţele educaţionale, de cercetare şi asistenţă medicală, la tehnologizarea avansată.
Ce înseamnă pentru Facultatea de Medicină Dentară ieşeană faptul că a primit certificarea europeană de excelenţă din partea boardului CIDCDF?

Certificarea oferă posibilitatea recunoaş­terii pregătirii absolvenţilor noştri oriunde în spaţiul european, precum şi premisele unei integrări foarte bune pe piaţa muncii în spaţiul francofon.

 
 

Cum evităm malpraxisul

 

O altă manifestare a fost al şaselea congres internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie, cu tema „Performanţă versus malpraxis în practica medicală curentă“. Care sunt soluţiile de evitare a malpraxisului?
Tema a reunit două faţete cu profund impact practic, performanţa la care tindem în fiecare zi, pe care o materializăm prin intermediul biomaterialelor, al tehnicilor şi tehnologiilor de avan­gardă, în acelaşi timp detaliindu-se posibilităţile de management al limitării sau evitării malpraxisului. Eu şi colegii mei am încercat să găsim soluţii de evitare a malpraxisului. Atât medicii, cât şi pacienţii trebuie să-şi cunoască drepturile, doar că medicii au, pe lîngă drepturi, şi îndatoriri. O greşeală, o singură clipă de neatenţie pot transforma o vizită la medic într-o experienţă nedorită pentru pacient, iar pentru medic poate însemna o carieră distrusă. Este foarte important să cunoaştem metodele şi tehnicile prin care putem atinge performanţa, evitând malpraxisul ce rezidă în necunoaştere sau absenţa unei dotări corespunzătoare manoperelor clinice. Dotarea facultăţii noastre include cele mai performante sisteme de simulare Dentsim 3D, sistemele de navigare în implantologia orală tip Robodent şi sistemele de telemedicină, dotare posibilă prin câştigarea a trei proiecte europene.
Ce puteţi spune despre malpraxisul în reabilitarea implanto-protetică?
Reabilitarea orală reprezintă acel concept integrativ ce restabileşte fiecare segment al sistemului stomatognat afectat de edentaţie cu diversele forme clinice, fără a eluda complicaţiile induse şi influenţa pe care o are starea generală în cadrul algoritmului terapeutic ales. Din nefericire, practica ne confruntă cu din ce în ce mai multe cazuri de malpraxis în teritoriul reabilitării implanto-protetice. O atenţie deosebită a fost acordată evaluării ratei succes-eşec, identificând cauzele eşecului, precum şi suportul necesar, plurifactorial ce stă la baza unei finalităţi clinice de succes. Cazurile clinice selectate din teritoriul terapiei implanto-protetice oferă imagini clare asupra balanţei succes-eşec.
Care au fost temele abordate de lectorii străini?
De un deosebit interes s-a bucurat conferinţa susţinută de prof. dr. Michel Leggens, membru al Academiei Naţionale Franceze de Chirurgie Dentară, ancorată în teritoriul urgenţelor medico-dentare. De asemenea, au fost apreciate conferinţele susţinute de preşedintele CIDCDF, prof. dr. Charles Pilipili, în domeniul pedodonţiei, şi a prof. dr. Mounir Doumit, vicepreşedintele CIDCDF, ce a dezvoltat problematica performanţei în deplin acord cu vigilenţa. În plan educaţional, prelegerile prof. dr. Reza Arbab-Chirani, decan al Facultăţii de Medicină Dentară din Brest, şi ale prof. dr. Amal El Ouazzani, delegat oficial CIDCDF, au prezentat conceptele şi strategiile de obţinere a performanţei promovate de CIDCDF şi individualizate în funcţie de sistemele de învăţământ.

 

Pregătire performantă

 

Un segment al manifestării a fost dedicat medicilor rezidenţi şi doctoranzilor. Cum se prezintă noua generaţie de medici?
Fiecare specialitate s-a regăsit în lucrările comunicate, elaborate de rezidenţi în colaborare cu coordonatorii de rezidenţiat, pe teme deosebit de importante grefate pe aspectele actuale ale medicinii dentare în viziune integrativ-holistică. În egală măsură, comunicările orale susţinute de doctoranzi au dezvoltat problematici complexe în acord cu tema de cercetare dezvoltată de fiecare în parte. Cu certitudine avem o generaţie de medici stomatologi serioasă care a beneficiat şi beneficiază de o pregătire performantă, bazată pe o dotare de excepţie.
Studenţii au fost prezenţi în număr foarte mare în sălile în care erau demonstrate urgenţe medico-dentare pe manechine performante.
Urgenţele medico-dentare reprezintă un domeniu complex în cadrul căruia orice întârziere sau necunoaştere a algoritmului intervenţional pun viaţa pacientului în pericol. Ele variază de la urgenţele majore la orice tip de urgenţă în teritoriul oro-maxilo-facial, manifestată prin durere sau dezechilibre estetice. Acest workshop confruntă viitorul practician cu posibilitatea simulării fiecărui tip de resuscitare în acord cu tipul de urgenţă prin intermediul manechinelor performante asistate de calculator, ce permit crearea unor scenarii variate grefate pe individualizarea situaţiilor reale din practică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe