Newsflash
Diverse

Medicină și inginerie

Medicină și inginerie
     Societatea Română de Biomateriale (SRB) a organizat la începutul toamnei, alături de Universitatea din Oradea, seminarul internațional de biomateriale și medicină regenerativă BIOREMED 2015, la Băile Felix. Conferința a fost coordonată de prof. dr. Iulian Antoniac și prof. dr. Simona Cavalu și a reunit specialiști din mai multe țări.
     Sesiunile științifice au atins subiecte precum caracteristicile biomaterialelor, interacțiunea acestora cu țesuturile vii, eliberarea de medicamente sau implanturi bioresorbabile, dar și aplicațiile biomaterialelor în neurochirurgie, ortopedie sau în medicina dentară. Biomaterialele metalice, ceramice, polimerice, compozite sau de origine naturală sunt utilizate sub formă de implante și proteze în majoritatea specialităților medicale.
     Conferențiarii internaționali invitați la BIOREMED 2015 au abordat aspecte interesante pentru domeniul medical. Prof. dr. Guy Daculsi (Franța) a vorbit despre fosfații de calciu în medicina regenerativă a osului. Prof. dr. Franco Rustichelli (Italia) a prezentat o serie de studii asupra celulelor stem în vederea utilizării acestora în ortopedie, neurologie și cardiologie. Prof. Kunio Ishikawa (Japonia) a prezentat un studiu comparativ privind utilizarea hidroxiapatitei și a apatitei carbonatate ca substituenți osoși, iar prof. dr. Alexandru-Vlad Ciurea a prezentat lucrarea „Managementul modern în cranioplastii“.
     Prezentarea prof. dr. Serena Best (Anglia) – „Suporturi polimerice poroase pentru regenerarea țesuturilor umane“ – a fost alt punct de interes al conferinței. Prof. dr. Iulian Antoniac (România) a prezentat câteva aplicații ortopedice ale aliajelor de magneziu. De la conferință nu au lipsit nici specialiștii elvețieni, prof. dr. Mauro Alini prezentând aspecte referitoare la regenerarea discului intervertebral.
    Prof. dr. Gültekin Göller (Turcia) a vorbit despre cercetări și aplicații medicale ale compozitelor bioceramice, iar prof. dr. Adrian Mănescu (Italia) despre valoarea micro computerului-tomograf în ortopedie și medicina dentară.
    Medicii români au prezentat: „Biomaterialele în neurochirurgie“ (dr. Horia Pleș – Timișoara), „Formarea chisturilor pretibiale în reconstrucția ligamentară“ (dr. Rodica Marinescu  – București) , „Experiența noastră în chirurgia meniscului“ (conf. Dr. Dan Grecu – Craiova), „Proprietățile materialelor adezive în medicina dentară“ (prof. dr. Melinda Szekely – Tg. Mureș), „Noi idei în proteze mandibulare“ (prof. dr. Cosmin Sinescu – Timișoara).
     Alături de cei doi coordonatori ai manifestării științifice, trebuie menționată implicarea comitetului local de organizare, prin prof. dr. Florian Bodog, conf. dr. Mohan Dumitru și întregul colectiv al secției Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.
     Nivelul științific al conferinței Bioremed 2015 a fost unul foarte ridicat, toți cei 150 de participanți aducându-și contribuția prin prezentări orale sau postere. Este regretabil doar faptul că la această manifestare științifică nu au participat în număr mai mare cadrele medicale de specialități care utilizează pe scară largă biomateriale.
     Considerăm că această conferință multidisciplinară internațională a fost un exemplu de urmat pentru toate societățile științifice, atât ca reprezentare și nivel de acoperire a multiplelor domenii implicate (medicină, inginerie medicală, farmacologie, biologie, chimie, fizică), cât și al diversității specialităților medicale abordate: ortopedie, neurochirurgie, medicină dentară, medicină internă, chirurgie cardiovasculară etc.
     Sperăm ca următoarea conferință care va fi organizată de Asociația științifică „Societatea Română de Biomateriale – SRB“, respectiv BiomMed 2016, să se bucure de o participare mai numeroasă a medicilor și din alte specialități medicale, deoarece nivelul științific și organizatoric al acestor conferințe este cu adevărat unul internațional, pe măsura invitaților de prestigiu din străinătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe