Newsflash
Diverse

Metabolism şi Cardiologie la nivel european

de Dr. Silvia Ştefania IANCU - ian. 22 2010
Metabolism şi Cardiologie la nivel european

Problematica incidenţei şi prevalenţei crescute a bolilor cardiovasculare, dar şi endemia de diabet impun o atenţie sporită pe plan mondial, acordată studiului afecţiunilor în sine şi interrelaţiei dar, mai ales, potenţialului de agravare pe care îl are combinaţia celor două patologii. (...)

    Societatea Europeană de Studiu al Diabetului (EASD) a înfiinţat în urmă cu doi ani un nou grup de lucru pentru diabet şi boli cardiovasculare: Diabetes & Cardiovascular Disease EASD Study Group (D&CVD), care îşi doreşte să promoveze cunoştinţele noi dobândite în domeniul Cardiologiei şi Diabetologiei printr-o cooperare activă între diabetologi şi alţi specialişti interesaţi, mai ales cardiologi, să stabilească întâlniri regulate pentru a împărtăşi experienţa cercetătorilor din domeniu şi a promova un cadru de discuţie inovator, pentru stabilirea unor studii cu colaborare internaţională. Comitetul de conducere îi include pe prof. dr. Antonio Ceriello – preşedinte, prof. dr. Eberhard Standl – vicepreşedinte şi dr. Carlo B. Giorda – secretar, membri fiind prof. dr. Nicolae Hâncu, prof. dr. Jaakko Tuomilehto, prof. dr. Paul Valensi, dr. John R. Petrie.
    La sfârşitul anului trecut, a avut loc, la Cluj-Napoca, A Doua Întâlnire Anuală a EASD Diabetes & Cardiovascular Disease Study Group. Prezenţa a cincisprezece experţi şi lideri de opinie în domeniu, din Austria, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, precum şi a unor invitaţi din Europa Centrală şi de Est a garantat o calitate excelentă a manifestării, apreciată atât de vorbitori, cât şi de audienţă. Impresiile invitaţilor străini asupra calităţii ştiinţifice a programului au fost excelente, locul de desfăşurare şi organizarea locală au fost deosebit de apreciate. Succesul manifestării a fost dovedit şi de interesul pentru stabilirea de proiecte comune, internaţionale, de cercetare în domeniul cardiometabolic.
    Temele abordate au cuprins un spectru larg, de la ştiinţa fundamentală la aplicarea practică şi imediată a rezultatelor, dar au reprezentat şi o sursă de noi provocări pentru cercetare: • noi grile de evaluare a riscului cardiovascular şi a interacţiunilor cardiometabolice• identificarea de comorbidităţi emergente • aspecte recent identificate asupra patologiei cardiometabolice şi a afectării vasculare • aspecte de cercetare fundamentală • farmacogenetică aplicată în patologia cardiometabolică.
    Prof. dr. Eberhard Standl, de la Centrul de Cercetări Helmholtz din München, a abordat subiectul managementului multifactorial al riscului cardiovascular, realizând o rapidă dar aprofundată trecere în revistă a dovezilor şi întrebărilor apărute ca urmare a multor studii recent publicate: Steno 2, Look AHEAD, Euro Heart, Heart 2 D, Digami 2, Accord, ADVANCE, şi a analizat efectele pe termen lung ale diverselor strategii terapeutice aplicate pentru atingerea obiectivelor glicemice. În acelaşi timp, a accentuat faptul că obiectivele, metodele şi eficienţa abordării multifactoriale cuprind mult mai mult decât simpla scădere a glicemiei. Farmacoterapia diabetului zaharat a fost prezentată sub incidenţa eficienţei şi limitărilor impuse de efectele adverse, focalizând disfuncţia endotelială şi efectele principalelor clase terapeutice asupra acesteia, cu referire inclusiv la efectele incretin mimeticelor.
    Prevalenţa crescută (de două până la cinci ori) a insuficienţei cardiace (IC) la persoanele cu diabet este recunoscută, pe de altă parte, 50% din internările pentru IC sunt la persoane cu diabet, rata anuală a deceselor la pacienţii cu diabet şi insuficienţă cardiacă este de 10%, iar creşterea HbA1c cu 1% amplifică riscul de IC cu 8%. În prezentarea sa, prof. dr. Helene von Bibra, de la Universitatea Tehnică din München, s-a referit la cardiomiopatia diabetică, pe care o consideră o cauză majoră de IC, în absenţa bolii coronariene sau a hipertensiunii. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa  medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe